Előfizetői tartalom

Sok negatív faktor veszélyes elegye hat ki a forintra

A forint koronavírus-járvány előtti többéves leértékelődési trendhez térhet vissza hosszú távon, ha nem jelentkezik valamilyen külső sokkhatás. A Magyar Nemzeti Bank várhatóan az év második felére lassabb kamatvágási ütemre térhet át, de akár tarthatja is a kamatszintet. Részben amiatt, ha a többi feltörekvő piaccal szemben megszűnik a kamatelőny, részben pedig az inflációs szint alakulása is indokolja, hogy lassabban csökkenjen a magyar alapkamat. A forint árfolyamban még benne lehet a jegybank és a kormány közötti konfliktus negatív hatása is – fejtette ki a Portfolio-nak Jobbágy Sándor, a Concorde vezető makroelemzője a magyar deviza kilátásaival kapcsolatban.

Az alapkamat valószínűleg 6-7 százalék közelében lehet az első félév végén. A második negyedévben, de akár már márciustól várhatóan lassít majd a Magyar Nemzeti Bank a lazítás ütemén. A kamatelőnyünk ezzel az első félévben fokozatosan csökkenni fog a többi feltörekvő piachoz képest, még ha csak a piac által vártnál kisebb mértékben – mondta a Portfolio megkeresésére Jobbágy Sándor, a Concorde vezető makroelemzője.

Lengyelországban a piac azt árazza, hogy az 5,75 százalékos alapkamaton csak júniusban lazíthat a helyi központi bank, valamint Csehországban is lassítottak a kamatvágási ütemen. A szakértő úgy látja, hogy pont ezen külső hatások, valamint az infláció is indokolja, hogy lassabban csökkenjen a magyar kamatszint. Felvetésünkre, hogy így akár a befektetők a tágabb feltörekvő piacok fordulhatnak, akár a mexikói és a brazil 11,25-11,25 százalékos kamatszint vonzóbb lehet, azt válaszolta, hogy ennek a teljes feltörekvő piaci univerzumot lefedő befektetési alapok döntéseinél lehet jelentősége, amely akár kihathat a forintárfolyamra is.

Az elmúlt másfél-két hétben ismét felerősödött a konfliktus az MNB és a kormány között a jegybanki törvény módosítása miatt. A nemzetközi sajtóban pedig több, a központi bank függetlenségének kérdésével foglalkozó cikk is megjelent, sőt még az EKB is jelzést küldött az ügyben. A piaci elemzők szerint ez a nyilvánosságban zajló „üzengetés” a felek között a forintárfolyamra is negatívan hatott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés