Gazdaság

Kell a kamatcsökkentés, de éles váltás nincs

Nem azért volt stratégiai fontosságú a legutóbbi sajtótájékoztató, mert a jegybank már nem inflációs célkövetést alkalmazna, hanem a kamatlépések miatt - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu-nak adott interjújában. A szokatlan, kisebb lépésközökkel történő kamatcsökkentés lehetőségét azért választotta a Monetáris Tanács, mert nem szeretne belekerülni egy olyan helyzetbe, hogy a piaci szereplők a kamatvágás szüneteltetését a ciklus lezárásaként értelmezzék. Ha valamelyik kormányzati lépés (például egy új devizahiteles mentőcsomag) nagy devizaigénnyel járna, a jegybank a devizatartalékkal segítene, így próbálva ellensúlyozni a forintárfolyam ingadozásait - mondta Palotai. Az MNB eddig nem tartotta szükségesnek az intervenciót a forintpiacon, mert nem látott olyan árfolyamszinteket, amelyek aggodalomra adtak volna okot.

1 2 3

Ez az üzenet.
Portfolio.hu: Meddig csökkenhetnek még a kamatok Magyarországon?

Palotai Dániel: A legutóbbi, júniusi inflációs jelentésnek az a fő üzenete, hogy ahhoz, hogy az infláció összhangban legyen a célunkkal, további monetáris lazításra van szükség. A múlt keddi bejelentés fő üzenete az volt, hogy a tanács óvatosabban, lassabban akar haladni. Azért kell még tovább csökkenteni a kamatot, mert negatív kibocsátási rés, visszafogott inflációs alapfolyamatok és bérdinamika mellett az inflációs cél elérése ezt indokolja. Ugyanakkor nincs kőbe vésett kamatcél, a kamatciklus alja a gazdaság aktuális állapotától függ, amit a Monetáris Tanács hónapról-hónapra értékel.

P.: Ahhoz képest, hogy nincs kamatcél, a vezetők időnként megemlítenek olyan "elérhető kamatszinteket", amelyekről nem tudjuk, hogy honnan jönnek. Múlt héten például előkerült a 3-3,5%.

P. D.: Nagyon örülök, hogy a piaci szereplők is megértették a jegybankelnök júliusi sajtótájékoztatójának fő üzeneteit: a jegybank folytatja a kamatcsökkentést, de lassabbra veszi annak ütemét. Ebből következik, hogy nincs egy vonal, ameddig el kell menni. Jelen pillanatban, az aktuálisan rendelkezésre álló információk alapján az említett sáv lehet a legvalószínűbb forgatókönyv. Ezzel párhuzamosan a Monetáris Tanács mindig bemutat kockázati pályákat is az inflációs jelentésekben, amelyek segítik az alappályától való esetleges eltérés kommunikációját.

P.: Hogyan viszonyulnak ezek a kamatelképzelések ahhoz a modellből számított kamatpályához, amit a jegybank az inflációs cél elérése alapján határoz meg?

P. D.: Az MNB nem publikálja a modelljében szereplő kamatpályát. Mint minden modell, ez is leegyszerűsítve képes megjeleníteni a valós gazdasági folyamatokat. A modell támpontokat ad a Monetáris Tanács döntéseihez és a döntéshozók támaszkodnak is a modellalapú előrejelzésre és az implikált kamatpályára, de nincs szükségszerű megfeleltethetőség az előrejelzéshez kapcsolódó és a ténylegesen megvalósuló kamatpálya között. Többek között azért sem, mert az időközben beérkező friss információk felülírhatják a negyedéves előrejelzés fordulók során alkalmazott alapfeltevéseket.Kell a kamatcsökkentés, de éles váltás nincs
P.: Miért döntött a tanács a 25 bázispontnál kisebb lépések mellett?

P. D.: Miután a nemzetközi környezet változékony, és ez a kamatcsökkentések ütemének vagy mértékének a megváltoztatását indokolhatja, a tanács nem kötelezte el magát, hogy pontosan hány bázispontos lépéseket fog tenni.

P.: De mégis megnyitotta a szokatlan, 25 bázispontnál kisebb lépésköz alkalmazásának lehetőségét.

P. D.: Valóban, e mögött az a megfontolás is állhat, hogy az MT azt az üzenetet szeretné közvetíteni, hogy mindaddig, amíg úgy látja, hogy további lazítás szükséges az inflációs célhoz való közelítéséhez, addig lépni fog. Például azért, mert nem szeretne belekerülni egy olyan helyzetbe, hogy a piaci szereplők a ciklus esetleges átmeneti szüneteltetését annak lezárásaként értelmezzék.


P.: Készültek hatástanulmányok arra, hogy melyik gyakorlat sikeresebb a nemzetközi példákban?

P. D.: A legjobb nemzetközi gyakorlat az, hogy amikor a jegybankok úgy gondolják, hogy közeledik a kamatcsökkentési vagy -emelési ciklus vége, lassítják a kamatlépések ütemét, amire az elterjedtebb gyakorlat, hogy időnként szünetet tartanak, és így egy hosszabb időszak átlagában kisebb a ciklus meredeksége. Ugyanakkor arra is van példa, hogy kisebbeket lépnek. A nemzetközi tapasztalatok azt sugallják, hogy a kétféle megoldás hatásában - például a monetáris transzmisszió szempontjából - nincs eltérés, ha ez a piaci szereplőket nem éri meglepetésszerűen.

P.: Tart-e attól a jegybank, hogy azáltal, hogy bizonytalanná teszi a kamatlépések mértékét, csökken a kiszámíthatóság?

P. D.: A bizonytalanság a kommunikációtól függ. Fel lehet készíteni a piaci szereplőket a következő lépésre, illetve meg lehet hagyni bizonytalanságot a rendszerben. Meglátásom szerint nincs nagy különbség: eddig is, ha a tanács nem adott jelzést, éppúgy nem tudta a piaci szereplő, hogy 0 lesz vagy 25 bázispont lesz az elmozdulás.

P.: Ugyanakkor ha a tanács jelzést kívánt adni, akkor eddig elég volt arra utalni, hogy lát-e teret a lazításra, ezután viszont a mértékét illetően is információt kell nyújtani.

P. D.: Valóban, de ezentúl is sok minden függ a kommunikációtól. Ha a Monetáris Tanács a következő időszakban pl. 10-20 bázispontos csökkentés mellett döntene, akkor a kommunikációjában célszerű iránymutatást adni arról is, hogy a jövőben is hasonló mértékben kíván-e továbbhaladni.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)