Előfizetői tartalom

Ömlik Matolcsy hitele - Történelmi csúcson a kötvényállomány

Minden idők legmagasabb szintjére, 5000 milliárd forint fölé kapaszkodott a kéthetes MNB-kötvények forgalomban lévő állománya a mai tender eredményei alapján. Mivel szeptember vége óta bő 700 milliárd forinttal, azaz drasztikusan nőtt az állomány, így - ismerve a folyósítás ütemét - joggal feltételezhető, hogy a fejlemény nagyrészt a jegybank Növekedési Hitelprogramjának első szakaszával, az abból származó nagy likviditástöbblet bankrendszeri lecsapódásával függ össze. A hatalmas változás egyúttal azt is jelenti, hogy a jegybanknak egyre nagyobb kéthetes kötvényállományra kell fizetnie az alapkamatot, igaz, annak mértéke egyre alacsonyabb.

A jegybank hetente megrendezett kéthetes MNB-kötvény tenderének mai eredménye szerint 5025 milliárd forintra hízott a jegybank irányadó eszközében "parkoltatott" pénzek állománya, ami szeptember végéhez képest 704 milliárd forintos ugrást jelent. Augusztus közepéhez képest még markánsabb a bővülés, de érdemes megjegyezni, hogy akkor az állományra még jelentős lefelé...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés