Gazdaság

Mit tehet az MNB a zuhanó forint láttán?

Külső és belső okokkal is összefügg, hogy az elmúlt napokban rohamosan gyengült a forint és ma kétéves mélypontra jutott az euróval szemben. Számos lehetősége van a magyar gazdaságpolitikának, hangsúlyosan a Magyar Nemzeti Banknak arra, hogy a kialakult helyzetre reagáljon, ha szeretne. Legközelebb február 11-én lesz előre meghirdetett, nem kamatmeghatározó jellegű ülés, amelyet egy héttel követ a kamatdöntő ülés, de a testület bármikor tanácskozhat. Az alábbiakban azokat a lehetséges lépéseket szedtük össze, amelyek mentén gondolkodhat a testület.
Milyen lehetőségei vannak a jegybanknak?

0. Nem feltétlenül lép bármit is. Ezen hozzáállás mögött az a logika húzódhat meg, hogy a forint gyengülése inflációs és gazdasági növekedési megfontolások miatt nem feltétlenül áll szemben a jegybank szándékával. Igaz megjegyzendő, hogy a rohamos forintgyengülésnek mind a pénzügyi stabilitás (bankrendszer), mind az infláció, mind az államadósság szempontjából vannak kockázatai, és közben a devizahitelesek széles rétegének is fokozottabb terheket okoz. Ráadásul a mozgás intenzitása, a kialakult volatilitás mindenképpen nyugtalanító.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy tavaly tavasszal 300 feletti euróárfolyam (és 4,5% körüli kamat) mellett is vágott az alapkamaton az MNB és a rezsicsökkentés harmadik köre miatt egyelőre valóban nem látszanak inflációs kockázatok a horizonton. A forintesés pedig számos háztartást bírhat rá arra, hogy végre belépjen a kormány által rendszeresen "propagált" árfolyamgátba.

1. Szóbeli beavatkozás (intervenció) különböző fokozatai. A kialakult helyzet szinte teljes ignorálása is fontos és jelzésértékű lehet a piacoknak. Ezzel azt is üzenheti az MNB, hogy nem lehet "megijeszteni" néhány százalékos forinteséssel, így a piac akár el is bizonytalanodhat és nem biztos, hogy "neki mer menni" az MNB-nek a forint gyengítésén keresztül.

Ennél erősebb szóbeli intervenciós jelzés az lehet, ha olyan jelleggel kommunikálnak a megszólalók, miszerint "szorosan nyomon követjük a folyamatot" (ezt már jelezte Pleschinger Gyula szerdán). Az MNB éberségének hangsúlyozása egyrészt nyugtató jellegű, másrészt segíthet abban, hogy időt nyerhessen az intézmény (hátha javul a piaci környezet a következő monetáris tanácsi ülésekig).

Ha valóban rendkívül feszültté válna a helyzet, akkor a jegybank úgy is kommunikálhat, hogy "megtesszük a szükséges intézkedéseket, ha kell". Ezzel végülis a kamatpálya módosulásának lehetőségét lengetné be.

Mit tehet az MNB a zuhanó forint láttán?
2. Piszkos, vagy nyílt devizapiaci intervenció. Ez a devizatartalék (vagy esetleg az EU-tól érkező források piacra vezetése) felhasználásával a forint erősítését célzó lépéssorozat lenne (csendben, vagy bejelentve). Az intervenció valamely formája azért lehetne elvileg racionális, mert a magyar gazdaság állapota (fundamentális adottságai, pl. a masszív folyó fizetési mérleg, csökkenő külső-belső eladósodottság) nem feltétlenül indokolna ilyen gyenge, illetve ennél gyengébb árfolyamot, ahogy arra Matolcsy György szerdai beszédében utalt. Így viszont a feszült piaci periódusból eredő forintesést tompítani lehetne, illetve esetleg meg is lehetne fordítani. A devizatartalékok (közel 34 milliárd euró) pedig egyelőre bőségesek, a nemzetgazdaság rövid lejáratú kötelezettségeit érdemben meghaladják.

Mit tehet az MNB a zuhanó forint láttán?
Amennyiben a csendesnek szánt intervenciónak híre megy (ez nem zárható ki), vagy az eleve bejelentett intervenció hatástalannak bizonyul, akkor egyes befektetők "vérszemet" kaphatnak, mivel hasonlóságot fedezhetnek fel a török és a magyar jegybanki stratégiában (nem emelünk kamatot, ehelyett interveniálunk). Ez könnyen elvezethet ahhoz, hogy a piac megpróbálja kitesztelni az MNB tűréshatárát, ami felgyorsuló árfolyamesést okozhat.

3. A kamatciklus szerves változtatása. A (még szerdán is kilátásba helyezett) vágás további lassítása, leállítása, illetve kis visszaemelése. A piacok hangulata gyorsan változhat, így az továbbra sem zárható ki, hogy a következő 1-2 hétbeli megnyugvási fázis esetén az MNB-nek a február 18-i ülésen lehetősége lenne a legutóbbinál (15 bázispont 2,85%-ra) kisebb, például 10 bázispontos kamatcsökkentésre.

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy ez kockázatos, akkor választhatja azt, hogy az elmúlt másfél évi, összességében 415 bázispontos kamatvágási ciklus sikerességének hangsúlyozása mellett megáll a folyamatban (nyitva hagyva a további vágás lehetőségét). Arra, hogy az MNB a Növekedési Hitelprogram "kiteljesedése" mellett valószínűleg vonakodna visszaemelni a kamatot, a főbb okokkal együtt már októberi elemzésünkben felhívtuk a figyelmet.

Amennyiben a helyzet alapján úgy ítélné meg a Monetáris Tanács, hogy a megállás sem elegendő, akkor kis lépésben, jelzés értékkel akár vissza is emelhet a kamaton, érzékeltetve a rugalmasságát. Ennek a lépésnek az egyik fő kockázata az lehet, hogy azt a benyomást keltheti: az MNB az első rezdülésre is ugrik, így a fentebb említett helyzet állhat elő ("vérszemet kapnak a befektetők"). Így könnyen lehet, hogy egy kis, 25-50 bázispont körüli kamatemelés nem éri el a célját, inkább visszafelé sül el.

Mit tehet az MNB a zuhanó forint láttán?
4. A kamatciklus drasztikus változtatása. Részben az előző pont végső fázisából, részben egyébként is előállhat olyan piaci helyzet, amikor az MNB úgy ítélheti meg, hogy a piaci kedélyeket csak a drasztikus kamatemelés csillapíthatja le. Egy ilyen döntést feltehetően mindenképpen szeretne elkerülni az MNB, de minél nagyobb mértékben eltávolodnak a rövid kamatpiaci árazások az aktuális alapkamattól (azaz minél tovább halmozódik a feszültség a rendszerben), annál nagyobb eséllyel kell ilyen lépést meghozni, ráadásul annál nagyobb emelés válhat szükségessé. Az időzítésnek tehát ezen lépés kapcsán is rendkívüli jelentősége van.

Keskeny ösvény

A gyors forintgyengülésre, az MNB eddigi stratégiájára és a fentiekre tekintettel a jegybanknak nagyon keskeny ösvényen kell egyensúlyoznia az előttünk álló időszakban. Egyrészt ugyanis stabilitást, kiszámíthatóságot kell sugallnia, azaz azt, hogy nem "ugrik" minden apróbb piaci jelre (a makrogazdasági fundamentumok alapján kivár, nem reagál a monetáris politikájával, azaz igyekszik "átnézni" a feszültebb piaci periódusokon).

Másrészt viszont épp a hidegvérű hozzáállás tüzelheti fel még jobban a piacokat, mivel erősíti azt a piaci nézetet, hogy a jegybankot nem feltétlenül zavarja a forint gyengülése és úgysem emel kamatot (a választások előtt). Így még nagyobb bátorságot meríthetnek egyes szereplők a forint gyengítésére.

Az, hogy a fenti lehetőségek közül az MNB melyik(ek)et választja, nagyban függ a következő napok árfolyammozgásától, illetve annak intenzitásától. Minél gyorsabb és jelentősebb a forint esése, annál inkább esélyes, hogy az utóbbi lehetséges lépések merülnek fel az MNB-től. Amennyiben gyorsan esne új történelmi mélypontra a forint, akkor az feltehetően költségesebb lenne a nemzetgazdaság számára, mintha ez lassan, fokozatosan, a gazdaságpolitikai keretek finom alakításával következne be.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
hkprot5