Gazdaság

Az utolsó kamatvágáskor szólni fognak

Nagyon közel vagyunk az utolsó kamatvágáshoz, és miután ez megtörténik, szólni fogunk - mondta el Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio-nak. A két százalékos alapkamatot szerinte sem érjük el, a mostaninál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani. A 315 forintos euróárfolyam már bántotta az alelnök komfortérzetét, de mivel komoly piaci jajongást nem váltott ki, ezért a többi döntéshozó nem törődött vele. Gerhardt azt ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy a jegybanknak érdekében állna a gyengébb forintárfolyam. Az alelnök emellett konkrétan azt gondolja, hogy egy bizonyos ponton túl a 10 bázispontos kamatvágások már csak szimbolikus jelentőségűek, a reálgazdaságot nem segítik. 12 milliárd eurót biztosan nem adna a devizahitelek forintosításához a jegybank, de a tartalékok néhány milliárdos csökkentése elképzelhető.

1 2

"Nagyon közel vagyunk".
Portfolio: Mekkora lesz év végén az irányadó kamat?

Gerhardt Ferenc: Ahogy a számok engedik. Az elnököm két hónappal ezelőtt azt mondta, hogy nem lesz meg a két százalék. Amit az elnök úr mondott Londonban, azt vallom én is.

P.: Ma is ez a legvalószínűbb kimenet?

G. F.: Mondhatnék mindenfélét, abban mindannyian egyetértünk, hogy bizonyos ponton túl a 10 bázispontoknak már inkább csak szimbolikus jelentősége van, semmint reálgazdasági. Mindazonáltal nem árt betartani egy olyan határt, amely egyrészt reálgazdasági hátterű, másfelől beleilleszkedik abba a rangsorba, aminek az európai uniós tagtársak között mindenképpen fenn kell állnia. Nem illik jobbról előzni.

P.: Éppenséggel már a lengyel alapkamat alá is bevágtunk.

G. F.: Ez még rendben van, de csak módjával. Az a csökkentési ciklus, amit 22 hónapja elkezdtünk, bebizonyította, hogy nem gondoltuk rosszul sem az időzítést, sem az ütemezést és főleg az egész kommunikációját. Ezt akár sikertörténetnek is nevezhetné, ha valaki hízelegni akarna nekünk. De teljesen reálisan azt mondom, hogy ez egy szakmailag elfogadott, mind monetáris, mind reálgazdasági oldalról megalapozott ciklus volt. Hogy mikor ér véget, az eldöntött a szónak abban az értelmében, hogy van egy pont, amin túl nem lehet menni. Ez nagyjából a 2 százalék.

Az utolsó kamatvágáskor szólni fognak
P.: A legutóbbi inflációs jelentést és tanácsi közleményt hogyan értékeljük a kamatkilátások szempontjából?

G. F.: A legutóbbi közleményben vitatkoztunk ezen, majd végül az szerepelt benne, hogy érdemben megközelítette. Én nem ezt mondtam volna, de leszavaztak. Én azt mondtam volna, hogy nagyon közel vagyunk. Mint említettem, nem mehetünk olyan szintre, ami stabilitási és finanszírozhatósági problémákat vetne fel. Akkor a Templeton tényleg fogná a kalapját, és azt mondaná, hogy szevasztok. Nagyon közel vagyunk, sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre.

P.: A friss jegyzőkönyvből az olvasható ki, hogy még nincs itt a kamatciklus alja. Számíthat arra a piac, hogy amikor a jegybank úgy gondolja, hogy véget ért a kamatcsökkentési ciklus, akkor az utolsó kamatvágáskor kiadott közleményben ezt jelezni fogja?

G. F.: Igen, ezt előre megmondtuk. És ehhez tényleg nagyon közel vagyunk.

P.: Elképzelhető addig még 5 bázispontos ütem?

G. F.: Nem.

P.: Ezek szerint, ha nem történik semmi váratlan, akkor valószínűleg lesz még kamatcsökkentés, és hamarosan azt látjuk, hogy az egyik ilyen kamatcsökkentés alkalmával a jegybank bejelenti, hogy véget ért a kamatcsökkentési ciklus.

G. F.: Igen. A banknak ekkor világosan le kell szögeznie, hogy a kamatcsökkentési ciklus véget ért, és azt is mellé kell tennie, hogy előre láthatólag meddig szeretné tartani ezt a kamatszintet.

P.: Meddig lesz tartható ez az alacsony kamatszint?

G. F.: Virág Barnabás, az inflációs jelentést készítő csapat vezetője által közreadott anyagból kitűnik, hogy ameddig az inflációs számok engedik, másfelől ameddig a stabilitási kockázati elemek engedik, addig ajánlatos ezeket a számokat tartani, főleg annak fényében, amit tudós kollégáim többször kinyilvánítottak, hogy voltaképpen a magyar gazdaság nem igazán kamatérzékeny. Én ehhez azt is hozzáteszem, hogy talán egyik gazdaság sem az.

P.: Mi azért mégis tovább kérdeznénk a kamatokkal kapcsolatban. Mi a legjelentősebb kockázat arra nézve, hogy ilyen laza maradjon a monetáris politika?

G. F.: Eddig három dolgot vettünk figyelembe a kamatdöntések előtt. Hogyan áll a CDS, hogyan áll az árfolyam és hogyan áll a hozam. Ezekre támaszkodtunk legfőképp akkor, amikor döntöttünk. Az infláció, mint támogató elem később csatlakozott hozzá - igaz, akkor viszont rendkívül markánsan. Akár még neki is rugaszkodhattunk volna, hogy nagyobb léptékekkel haladjunk. Abban, hogy ez nem így történt, úgy érzem, nekem az ellensúly szerep jutott. Azt vallottam, vallom, és ha majdan emelni kell, ugyanezt fogom vallani, hogy apró lépésekre van szükség, mert azok megállíthatók, korrigálhatók és nem okoznak grimbuszt. Bár, ahogyan ezt mindig elmondjuk, a jegybanknak egyáltalán nincs árfolyamcélja, komfortzónám azért van, és nyilván minden más tanácstagnak is. Nem értek egyet azokkal az elképzelésekkel, hogy 5-10 forintos árfolyamkülönbségen múlik az export versenyképessége.

P.: A 315 forintos euróárfolyam már az a szint, ami kívül esik a komfortzónáján?

G. F.: Miután nagy jajongást nem váltott ki, senkit sem érdekel az én komfortérzetem. Szerencsére mindig visszamozgott. Őszintén megmondom: nem tudom, mi a csudától megy egyszer csak 305-ről 312-re relatíve rövid idő alatt, amikor voltaképpen semmi nem történik.

P.: A devizahiteles mentőcsomag nem "valami"?

G. F.: Igen, valami oknál fogva a devizahiteles mentőcsomagra, mint kiváltó eseményre tekintenek Magyarországgal kapcsolatban.

P.: Talán azért, mert felmerült, hogy egy forintosítás kapcsán rendkívüli devizaigény merül fel, amit a jegybank a tartalékból tudna kielégíteni.

G. F.: Azért én megvárnám, amíg a gyanúból in flagranti lesz.

P.: Akkor minek tudható be az utóbbi idők intenzív forintgyengülése?

G. F.: Ennek az egyik oka, hogy a piacon csoportokban kezelik az országokat. Így aki egy bizonyos csoportba tartozik, és azon belül bármelyiküknél valami történik, csak megnyomják azt a gombot, amelyik az országokat lejjebb tolja. Újabb tényező a devizahiteles történet, csak a jó Isten mondja meg azt, hogy ennek mikor, milyen következményekkel, mellékhatásokkal lesz vége. De afölött sem szabad átsiklanunk, hogy azért van nekünk egy jó nagy adósságtömegünk is. Ez egy olyan kereszt, amit mások ácsoltak, viszont mi hordozzuk. Ameddig ez számottevően nem csökken, addig ez mindenkinél erős szempont lesz: a hitelminősítőktől kezdve az egyes devizakereskedő központokig.

P.: Elképzelhető-e, hogy a jegybank kívánatosnak tartja a gyengébb forintárfolyamot?

G. F.: Határozottan le tudom szögezni, hogy érdekében semmiképpen nem áll. A gyenge árfolyam inkább egy politikus érdeke lehet. Az MNB nem politikus, noha nem ez a vélemény róla.
Ez a cikk folytatódik
1 2
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
izernorbert0922