Előfizetői tartalom

Jót tesz-e a túláradó jegybanki optimizmus?

Ma hajnalban döntött a japán jegybank és ez alkalommal közreadta legfrissebb negyedéves gazdasági prognózisait is. Noha az idei fiskális évre vonatkozó növekedés kapcsán egy hajszálnyival pesszimistábbak lettek, összességében mi mégis úgy látjuk, hogy túláradó optimizmust sugároz a japán jegybank. Ebből kifolyólag mára szinte teljesen elhalványult annak a lehetősége, hogy a Bank of Japan további monetáris stimulust alkalmazna. Ennek a kimenetnek a teljes piaci kiárazása a pozitív folyó fizetési mérleggel párosítva akár a jen erősödését is hozhatja a jövőben, noha nem feltétlenül a dollárral szemben.

A ma hajnali döntésük szerint továbbra is 60-70 ezer milliárd jennel bővíti a japán jegybank (BoJ) a szigetország pénzmennyiségét éves alapon. A döntés kapcsán semmi meglepő nincs, és régóta az már a helyzet, hogy csak a kilátásokkal kapcsolatos kijelentések mozgatják meg a piacokat. Ez utóbbiban pedig mi úgy látjuk, hogy továbbra is optimizmus árad a japán döntéshozók...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés