Nagyot trükközik és nyíltan törvényt sért a kormány
Gazdaság

Nagyot trükközik és nyíltan törvényt sért a kormány

A kormány által korábban hirdetett nullás költségvetéshez nem kerül közelebb jövőre Magyarország, hanem éppen távolodik attól - olvasható ki a 2017. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatból, amely kedd este 9 óra után vált elérhetővé a parlament honlapján. A jövő évi büdzsé abban a tekintetben is problémás, hogy szembemegy a stabilitási törvény egyik költségvetési szabályával, amit egyébként az Európai Unió is előír.
Varga Mihály így mutatta be a költségvetést és az első gondolatainkat itt írtuk meg:

Ez nem az igazi nulla

Már hetek óta azt vártuk, hogy a kormány 2017-ben a gyakorlatban hogyan valósítja meg a nullás költségvetést, amire korábban számtalan ígéretet tett. Az utóbbi időben már körvonalazódott a méretes visszalépés, mivel már csak "a hiány nélküli működést" hirdette a kormányzati kommunikáció. Ezzel kapcsolatban a Portfolio elsőként mutatott rá arra, hogy a nullás működési egyenleg a gyakorlatban semmilyen szigorítást nem jelent, vagyis úgy ígért akkor nagyot a kormány, hogy valójában nem ígért semmit.

A 2017. évi költségvetési törvényjavaslat kedd este 9 óra után közzétett verziója a Portfolio korábbi feltételezését támasztja alá. Vagyis a kormány úgy osztotta szét három részre a költségvetést és alakított ki "új szerkezetet", hogy a működési költségvetésben a bevételeket pont akkorára tervezte be, mint a kiadásokat, mivel számos központi adóbevételből egyszerűen annyit csípett le, amennyire szüksége volt a nullás működési egyenleghez.

A "hazai működési költségvetésnek" elnevezett tartalmi részből kiolvasható, hogy az állam működésre 14697 milliárd forintot tervez költeni, és ehhez a kormány úgy párosította a bevételeket, hogy fillérre pontosan meglegyen a fedezet. Így állhatott elő az a helyzet, hogy a 2017-re betervezett 3531 milliárd forintnyi áfabevételnek épp a 70%-a, 2500 milliárd forint a működést "fedezi". A maradék 1030 milliárd forintos összeget pedig a hazai fejlesztési kiadások mögé állított be a kormány.

Nagyot trükközik és nyíltan törvényt sért a kormány
A kormány új szerkezetet ígért a jövő évi költségvetésben, ám ez az új szerkezet nem forgatta fel a költségvetés megszokott struktúráját. Az újítás annyit jelent a gyakorlatban, hogy megszületett a 2017. évi költségvetés tartalmi tagolását bemutató három táblázat, valamint a központi alrendszer mérlegét (kiadási és bevételi oldalát) is megtalálhatjuk az új tagolás szerint.

Nagyot trükközik és nyíltan törvényt sért a kormány


Nagyot trükközik és nyíltan törvényt sért a kormány

Sőt!

A kormány a törvényjavaslat indoklásában azt állítja:

a 2017-es költségvetéssel egy újabb lépést teszünk egyik nagy célunk felé, amit nullszaldós költségvetésnek hívunk.

A papír azonban sok mindent elbír, ugyanis a törvényjavaslatban szereplő számokból ez egyáltalán nem következik, sőt!

Az államháztartás pénzforgalmi szemléletben nominálisan 1200 milliárd forint körüli deficitet mutathat a kormány jelenlegi tervei szerint. Ezzel a kormány távolodott is a teljes nullás egyenleg gondolatától, az idei évre ugyanis eredetileg 770 milliárd forintos pénzforgalmi hiányt vállalt, ami legutóbb 1000 milliárd forint fölé emelkedett (az áprilisban leadott EDP-jelentésben).

Már önmagában a 2,4%-ra emelt jövő évi hiánycél is azt bizonyítja, hogy a kormány inkább a költségvetési lazítás útjára lépett, miközben korábban még a valós nullszaldós költségvetést hirdette. A törvényjavaslat indoklásában ezúttal is megtalálható a deficit levezetése, melyből kiderül, hogy az államháztartás 3,2%-os pénzforgalmi hiányából hogyan is lesz 2,4%-os deficit az uniós módszertan szerint.

Érdekes részlet, hogy jövőre az elsődleges többletet a GDP arányában a Nemzetgazdasági Minisztérium 0,6%-ra tervezi, míg 2016-ban ez még 1,3% volt a GDP arányában. Jól látható ebből, hogy a kormány azon ígérete, hogy 2017-ben lépést tesz a nullszaldós költségvetés irányába, egész egyszerűen nem igaz.Nagyot trükközik és nyíltan törvényt sért a kormány


Nagyot trükközik és nyíltan törvényt sért a kormány

Bevallja a szabályszegést a kormány

A költségvetési hiány 2,4%-ra történő felemelésének másik lényeges következménye, hogy ezzel a strukturális deficit is emelkedik jövőre. Ezzel pedig a kormány megsérti az Európai Unió által előírt szabályt, amit a magyar törvényhozás a stabilitási törvénybe is átemelt, nevezetesen:

A kormányzati szektor egyenlegét úgy kell meghatározni, hogy összhangban legyen a középtávú költségvetési cél elérésével.

A középtávú költségvetési cél (MTO) Magyarország esetében a GDP arányában 1,7%-os deficitet teljesítését írja elő a strukturális egyenleg vonatkozásában (vagyis a kormányzati szektor gazdaság ciklikus hatásaitól és egyedi tételektől megtisztított egyenlegére). A törvényjavaslat indoklása szerint viszont a kormány jövőre 2,1%-os strukturális deficittel kalkulál.

Ezek szerint a kormány felvállalja, hogy megszegi az EU által előírt egyik költségvetési szabályt (az MTO-ra vonatkozóan) és a stabilitási törvény előírását, vagyis lényegében nyíltan törvényt sért.

A Költségvetési Tanács fel is hívta a kormány figyelmét erre a lényeges kockázatra, amire a kormány úgy reagált, hogy "a strukturális egyenleget befolyásoló tényezők (így pl. az ún. potenciális GDP) meghatározása, kalkulációja többféleképpen lehetséges, így a különböző számítások különböző eredményekre vezethetnek, ez alapján a strukturális hiány értékelése sem egyértelmű". A kormány a problémát annyival intézi el, hogy megígéri:

A magyar költségvetés strukturális egyenlegét a következő években fokozatosan és jelentősen csökkenteni kívánja az elvárt szintre, illetve az alá, 2018-ban elérve az 1,7%-os, 2019-ben az 1,5%-os, míg 2020-ra az 1,2%-os szintet.

A KT javaslatára még annyit reagált az államháztartásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy 10 milliárd forinttal növelte az Országvédelmi Alap összegét az általános tartalék (rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzata) terhére, de nem tartotta szükségesnek az Országvédelmi Alap szabályának módosítását. "A kormány megítélése szerint a biztos számítási alapokon nyugvó, időben és térben összevethető, az államadósság alakulására hatással lévő uniós módszertan szerinti egyenleg biztonságos tartása fontosabb cél és megfelelőbb megoldás, mint ugyanezen szabály alkalmazása a bizonytalan számítási alapokon nyugvó, az adósság alakulására közvetlenül hatással nem lévő strukturális egyenleg vonatkozásában" - érvel a kormány.

Minden a 2017-es költségvetésről A 2017-es költségvetésről szóló cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk. Addig is ajánljuk mindenkinek a figyelmébe a jövő évi büdzsével kapcsolatos összes hírünket ide kattintva.

facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
donaldtrumpgolf