Óriási fordulatot hajt végre a kormány: megvan az oka!
Gazdaság

Óriási fordulatot hajt végre a kormány: megvan az oka!

Teljesen új gazdaságpolitikai mix alakult ki Magyarországon az elmúlt hetekben annak köszönhetően, hogy mind a jegybank, mind pedig a kormány fordulatot hajtott végre. A magyar jegybank attól tart, hogy Magyarország a cseh csapdahelyzet felé sodródik és ezt úgy lehet megakadályozni, hogy hazánk rossz fiúvá próbál válni. Egyáltalán nem biztos, hogy ez az új mix igazolható már most és az is elképzelhető, hogy a jegybank ezúttal is a nyereségességi szempontokat tartja szem előtt, ezen szempontok előtérbe helyezése pedig egyáltalán nem vezet egészséges gazdaságpolitikához.

Ez aztán a fordulat!

Óriási fordulat bontakozott ki néhány hét leforgása alatt a magyar gazdaságpolitikában. Egészen új szempontok és célok jelentek meg és ezek új gazdaságpolitikai mixet hívtak életre. És mindez a szemünk láttára valósult meg, ennek az új gazdaságpolitikai mixnek láthattuk ugyanis a jeleit és ezért mindenki csak kapkodja a fejét.
  • Az egyik ilyen jel, hogy a jegybank közvetlenül a kamatcsökkentés megkezdése után meglepően héja hangvételt ütött meg és elkezdte hűteni a kamatcsökkentési várakozásokat.
  • A másik jel pedig, hogy a kormány költségvetési politikájával látványos lazításba kezdett.

Látszólag tehát eltérő álláspontot vett fel a két gazdaságpolitikai ág: a monetáris politika relatíve visszavett a lazításból, a költségvetés viszont - szembe menve az alig két hónapja beígért egyensúlyi költségvetési céljával -jelentős költekezésről határozott.

Mi az oka a hirtelen jött fordulatnak?

Az egyszerű magyarázat úgy szól, hogy a magyar gazdaság megítélése sokat javult az elmúlt időszakban. Bizonyos értelemben túlzottan sokat is, ez pedig a jegybank számára kezd kényelmetlenné válni. Az MNB azt látja ugyanis, hogy a fizetési mérleg többletünk jelentős, a felminősítés már nagyon közel van, a gazdasági fundamentumok javulnak. A befektetők ezért Magyarországra biztonságos menedékként kezdtek tekinteni (egyre több elemzés említette hazánkat a legkevésbé sérülékeny országnak), ami a deviza erősödésében csapódik le. Vagyis a jegybank egyre nehezebben tudja gyengébb szinteken tartani a forintot és attól tart, hogy egy csapdahelyzetbe kerül, rásodródik a cseh útra.

Csehországban a jegybank az erős korona miatt 2013 novemberében arra kényszerült, hogy bevezesse az árfolyamküszöböt, melynek során nem engedi a 27-es szint alá erősödni a koronát az euróval szemben. Ezt a küszöböt a jegybank úgy tudja fenntartani, hogy automatikusan interveniál (koronát ad el és eurót vásárol), amikor a deviza árfolyama eléri az előre meghatározott szintet és ezzel nem engedi a koronát erősödni. Ez a folyamatos devizapiaci beavatkozás a jegybanki mérleg felfúvódásához és a növekvő devizatartalékon elszenvedett egyre nagyobb veszteséghez vezet. Ráadásul az erős deviza hozzájárulhatott ahhoz is, hogy a cseh gazdaság nehezen talált magára, sokáig erős növekedési kihívásokkal küszködött.

A magyar jegybank a cseh példát látva attól fél, hogy Magyarország is ebbe az irányba tart és belesodródik ebbe a csapdába.

Erre reagál a jegybank és a kormány

Úgy tűnik, hogy válaszul a jegybankban azt találták ki, hogy mielőtt az MNB elmegy a falig (felhasználja az összes lehetséges eszközét a lazításra), a költségvetési politika lépjen a lazítás útjára. A jegybanknak azért is kellett szünetet tartania, mivel amíg kamatot vág, addig a hozamesésre és felminősítésre játszó spekulatív külföldi befektetők még jobban elkezdik venni a magyar eszközöket, felértékelődési nyomást helyezve azokra.

Vagyis ha a jegybank szeretne még megtartani magának némi mozgásteret, akkor a költségvetési politikának kell lépnie, ezzel a jegybank lazító szerepét átveheti a kormány. És az elmúlt néhány hétben a kormány ezt a szerepet vette fel, váratlanul lazítani kezdett a költségvetési fegyelmen (elég csak a 2017-es költségvetésben a 2,4%-ra emelt hiánycélra, a nullás költségvetés pár hét alatt történt teljes feladására és a csütörtökön bejelentett 2016-os 500 milliárdos kiadásnövelésre gondolni). Ezzel igyekeznek a döntéshozók emelni az ország kockázati prémiumát. Ha ugyanis közben az alapkamat nem emelkedik, akkor a külföldi szereplők részéről ez tőkekiáramlást kényszeríthet ki (kevésbé lesznek vonzóak a magyar eszközök) és még azt az árat is bevállalja ezért a hazai gazdaságpolitika, hogy a hozamgörbe hosszú vége emelkedni kezd.

Vagyis Magyarország nem akar annyira jó fiú lenni a régióban, hogy az a tőkemozgásokon és piaci értékeléseken úgy változtasson, hogy az a növekedést akadályozza. Másképpen megfogalmazva:

A költségvetési költekezéssel és az ország kockázati prémiumának emelésével Magyarország azt üzeni a külföldi befektetőknek, hogy nem akar a régió biztonságos menedéke lenni.

De kinek jó ez?

Látszólag ez az új gazdaságpolitikai mix a kormánynak okoz kényelmes helyzetet, hiszen egyszerűen csak költekeznie kell. Valójában azonban a jegybank kerül kényelmes helyzetbe: a túlköltés politikai és gazdasági kockázatát a költségvetésért felelős kormány viseli, a jegybank viszont hasznot húz mindebből.

Ha ugyanis az új policy mix sikeres lesz, akkor a tőkekiáramlás segíthet abban, hogy a forint gyenge maradhasson. Sőt, ezzel elkerülhető a jegybankmérleg felduzzadása és az MNB nyereséges maradhat. A hosszabb távú cél pedig elég nyilvánvalóan az, hogy a jegybank a kellően szűk likviditás (kicsi jegybankmérleg) mellett még azelőtt átálljon az aktív oldalra (vagyis a hitelezési eszköz lesz az irányadó a betét helyett), mielőtt kamatot kell emelnie. Ezzel pedig hosszabb távon is biztosítható, hogy a jegybank - dacára az elmúlt időszakban a mérlegébe vett kockázatoknak - ne termeljen veszteséget. Összességében tehát az MNB megőrizheti eddigi politikájának az alaptermészetét, a balhét úgyis a költségvetési politika viszi el azért, mert Magyarország megpróbál rossz fiúnak mutatkozni.

Amennyiben valóban ez az új gazdaságpolitikai mix, akkor az azt is jelenti, hogy ma a gazdaságpolitika valódi irányítója a jegybank. A költségvetési politika pedig alig két hónap alatt hajlandó volt sutba vágni a 2012 óta tartó fegyelmezettségét.

Mi legitimálja ezt az újítást?

Az új gazdaságpolitikai mix akkor válik igazolhatóvá, ha hiszünk abban, hogy
  • a magyar gazdaság a fent ismertetett beavatkozás nélkül valóban a safe haven állapot felé sodródik
  • és ez az állapot növekedési áldozattal jár.

Nem feltétlenül magától értetődő, hogy egy egyre jobb helyzetben lévő ország gazdasági növekedését a tőkepiaci mozgások teszik tönkre. Ismerünk azért erre példákat, ilyen lehet a holland kór, vagy a már említett cseh példa, de akár Svájc esete is érvényes lehet. Az is igaz ugyanakkor, hogy ezekben az esetekben a hazai deviza árfolyama egyértelműen túlértékelt volt, Magyarország viszont még nincs ebben a helyzetben. Ráadásul a régió safe haven pozíciójának tartós birtoklását még mindig nehezítik a magas adósságállományok.

Adódik a kérdés:

vajon tényleg ennyire előrelátó a jegybank vagy egyszerűen csak zavarja, hogy már a tendencia elején szűkül a mozgástere (mivel egyre közelebb kerül a zéró alapkamat korlátjához) és ezzel romlik a nyereségessége?

Ha ugyanis ez a biztonságos menedék szerep nem jár növekedési áldozattal, akkor ez az új gazdaságpolitikai mix csak a jegybank új céljait szolgálja, vagyis a nyereségességi szempontjait.

Ilyen még nem volt

Egészen szokatlan jelenségnek vagyunk a szemtanúi: a jegybank attól tart ugyanis, hogy a currency cap korszak eljövetele megfojtja a növekedést (nem véletlen, hogy Nagy Márton MNB-alelnök csütörtökön a cseh példát is említette). Ahogy azonban említettük, a jelenlegi árfolyamszint nemigen nevezhető túl szigorú monetáris kondíciónak. Még az infláció szemszögéből nézve sem, legalábbis a jegybank már aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a magyar gazdaságban beinduló (az állami programokkal is megtámogatott) béremelések hosszabb távon bérinflációt indíthatnak el. Valószínűleg nem a 310-es euróárfolyam-szint, hanem sokkal inkább a 300, illetve 290 alatti szintek tekinthetők esetleg nem kívánatosnak - bár a fizetési mérleg pozícióját elnézve ez sem tűnik tragikus állapotnak.

Mindenesetre az eldőlni látszik, hogy a gazdaságpolitikai döntéshozók nem akarják, hogy Magyarország a térség jó fiúja legyen. Erre utal például az is, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter saját bevallása szerint már feladta, hogy meggyőzze a hitelminősítőket és azt is elmondta, hogy a jövő évi költségvetés összeállításánál már figyelembe vették, hogy közeledik a választási időszak.

Összességében az új gazdaságpolitikai mix mellett szólnak racionális érvek, de nem vagyunk meggyőződve arról, hogy feltétlenül helyes. Nem mindegy ugyanis, hogy a piaci szereplők mennyire ismerik fel az új célokat és mennyire építik be várakozásaikba. Ha ugyanis a költségvetési politika tudatos, de nem felelőtlen költekezést hajt végre és nem vállal érdemi kockázatokat, valamint a külföldi befektetők nem veszik be a költségvetési lazítást, és nem ijednek meg, akkor nem fordul meg a tőkebeáramlás. A szereplők egyszerűen csak beárazzák az új politikai mixet, és az ország továbbra is a biztonságos menedék szerep felé fog sodródni, vagyis a csehországihoz hasonló csapdahelyzet felé.

Fontos hangsúlyozni, hogy megítélésünk szerint még messze vagyunk ettől a csapdahelyzettől (például a zéró kamat korlátjától), a jegybank korán kezdett el aggódni. Ez pedig erősíti a gyanúnkat, hogy a célfüggvényében továbbra is magas súllyal tartja a nyereségességi szempontokat az MNB, és ezt a nyereségét akár későbbi költekezésre is használhatja. A nyereségességi szempontok előtérbe helyezése pedig egyáltalán nem vezet egészséges gazdaságpolitikához.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
zöldpártok bern svájc tüntetés