Jöjjön a harmadik Széll Kálmán Terv!
Gazdaság

Jöjjön a harmadik Széll Kálmán Terv!

Nem kell még temetni az idei magyar gazdasági növekedést, visszatér a 3 százalékos növekedési ütem, főleg, ha a múlt heti bérmegállapodás elemeinek hatását figyelembe vesszük. A magyar gazdaság versenyképességét azonban kell és lehet is javítani a hosszú távú növekedés érdekében - derült ki a Portfolio Palotai Dániel és Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatóival készített interjújából, melyet annak kapcsán készítettünk, hogy az általuk jegyzett Versenyképesség és növekedés című kötetben megfogalmazott javaslatokból egyre többet karol fel a kormány. Palotai Dániel szerint a harmadik Széll Kálmán Tervre mindenképpen szükség van, a járulékcsökkentés jó irány, de tovább kell lépni az egyszámjegyű szja irányába. Virág Barnabás úgy véli, hogy a társasági adókulcs csökkentése kedvezőbb helyzetbe hozza Magyarországot a világban jelenleg zajló adóversenyben. Szerinte a hitelezést segítené a garanciarendszer fejlesztése, amivel kapcsolatban a jegybank szintén megtette konkrét javaslatait.

1 2 3

Nem kell még temetni az idei GDP-növekedést.
Portfolio: A harmadik negyedéves GDP-adat láttán csalódott-e az MNB, tekintettel arra, hogy a jegybank harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzése 3,6 százalék volt, miközben csak 2 százalékkal bővült a gazdaság?

Virág Barnabás: Kétségtelen, hogy a várakozásainknál alacsonyabb lett a harmadik negyedéves GDP-növekedés,

azonban nem kell temetni a magyar növekedést. Érdemes megnézni, hogy milyen magyarázó tényezők állnak az elmúlt negyedéves adatok mögött.

A jegybank előrejelzéseivel kapcsolatban mindig is hangsúlyoztuk, hogy az idei növekedés öt pillérre épül. A fogyasztás 4-5 százalékos növekedése rendben van, a kkv-hitelállomány bővülése szintén a várt 5-10 százalékos sávban alakul. A mezőgazdaság teljesítménye mindig kérdőjel, de a termésbecslések alapján teljesülhet várakozásunk. A negyedik elem az EU-források lehívása. Itt azt látjuk, hogy bár a pénzek lehívása egyre aktívabban történik, viszont az ebből realizálódó tényleges beruházások komoly elmaradásban vannak. Az ötödik elem, a CSOK esetében a program új lakásépítésre való felhasználása is egyelőre a várakozások alatt alakul. Fontos azonban, hogy az utóbbi két tényező keresleti hatása várhatóan már rövid távon számottevően erősödik, így a belőlük adódó növekedési többlet időben bár kissé később, de jelentkezik. Mindezek mellett van egy nehezen előrejelezhető plusz elem, ami komoly volatilitást visz a hazai növekedési adatokba: ez pedig a feldolgozóiparon belül egy-egy meghatározó szereplő rövid távú termelési döntése. Az átmeneti gyárleállások következtében az elmúlt hónapokban épp negatív hatások jelentkeztek.

Jöjjön a harmadik Széll Kálmán Terv!
Mindezek fényében továbbra is reális a 3 százalék körüli növekedés, amit a jegybank rendszeresen említ? Tekintettel arra, hogy az utolsó negyedévben ehhez egy 4-5%-os növekedési rátára lenne szükség.

V.B.: Ha csak az idei évet tekintjük, akkor valóban az utolsó negyedévben rekord mértékű növekedésre lenne szükség a magyar gazdaságban. Épp most kezdtünk el dolgozni az új prognózison, érdemes megvárni a részletes adatokat. Azt azonban fontos látni, hogy amint a már említett keresleti tényezők realizálódnak, ismét visszatér majd a 3 százalékos vagy inkább afölötti növekedési ütem.

Különösen igaz ez, ha az elmúlt hetekben bejelentett adó- és járulékcsökkentéseket, valamint a jelentős minimál-béremelés hatásait is figyelembe vesszük.

A fogyasztás lehet az, ami leginkább húzza majd a magyar gazdaság növekedését, van ugyanis ebben a tekintetben egy komoly helyreállítási potenciál. A fogyasztás/GDP rátánk érdemben elmarad a válság előtti időszakban tapasztaltakhoz képest. A munkapiaci folyamatok és a hitelpiaci trendek is egyre inkább azt mutatják, hogy elkezdtek oldódni azok a korlátok, amelyek korábban a lakossági hitelfelvételt korlátozták, így újból növekedésnek indult a hitelállomány. Ezen tényezőket figyelembe véve az idei és a jövő évet együtt tekintve továbbra is jó esélyünk van rá, hogy átlagosan teljesüljön a 3 % körüli növekedés.

Az idei lendületvesztés után jövőre valószínűleg érdemi fellendülés fog bekövetkezni. Ez alapján akár hátra is dőlhetünk, rendben van a versenyképességünk?

V. B.: A versenyképesség fogalmát nem 1-2 éves időtávban kell értelmezni. Legalább egy évtizedes időszakot ölel át. A versenyképességre azért van szüksége egy gazdaságnak, hogy egy hosszabb időhorizontot tekintve is sikeres növekedési pályát, esetünkben felzárkózási pályát tudjon megvalósítani. A hazai adatokat régiós kontextusban is el kell elhelyeznünk. Az új ipari forradalom küszöbén a világban és a régióban is reformverseny indult el. Mindenki aktívan gondolkodik azon, hogy hogyan tudja a növekedési potenciálját javítani. A hazai versenyképesség kapcsán is az a kérdés, hogy milyen lehet egy hosszú távon is sikeres és fenntartható növekedési modell.

Milyen most a magyar gazdaság növekedési potenciálja? Az NHP és az EU-támogatások nélkül alig látunk 1 százalékos átlagos növekedést.

Palotai Dániel: Ez pont arra mutathat rá, hogy mekkora szükség volt ezekre a növekedést támogató programokra. Egy növekedéshiányos környezetben, amikor reális volt annak a veszélye, hogy hitel nélküli növekedés csapdájába kerüljön Magyarország, szükség volt az NHP-ra, hogy visszaálljon a lendület a gazdaságban.

Jöjjön a harmadik Széll Kálmán Terv!
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)