Furcsa döntést hozott az MNB - Hogy kell ezt érteni?
Gazdaság

Furcsa döntést hozott az MNB - Hogy kell ezt érteni?

A várakozásoknak megfelelően a monetáris szigorítás irányába mozdult el tegnap az MNB, de a hozzá társított üzenetek és adatok együttese nehezen áll össze egy koherens egésszé, így a döntés indoklása felvet kérdéseket.
Az MNB több fontos üzenetet is közölt kedden a piacokkal:
  • Szükséges, de egyúttal elégséges is volt a bejelentett enyhe monetáris szigorítás (kamatfolyosó alsó szélének 10 bázispontos emelése, swapállomány leépítése 100 milliárd forinttal).
  • Ez nem egy kamatemelési ciklus kezdete, csupán "eseti, egyedi" lépés volt, hiszen "beállítottuk a fenntartható inflációs célszintet". Igaz, a decemberi előrejelzésekhez képest az MNB mind az idei, mind a jövő évi inflációs előrejelzését megemelte.
  • Közben az MNB vezetése azt is jelezte, hogy "elsősorban az adószűrt maginflációt figyeljük, döntéseink erre épülnek". Az adószűrt maginflációs ábra a következő másfél évben tartósan a 3%-os inflációs cél felett ingadozást mutat a jegybanki stáb által (nem nyilvános kamatpálya mentén készített) ábra szerint.
  • A kamatdöntési közlemény és a sajtótájékoztató fokozott hangsúlyt adott a külső környezet romlásának és az ebből adódó lefelé mutató inflációs kockázatoknak. A külső környezet valóban érdemben romlott december óta, több nagy nemzetközi szervezet is jócskán vágta a GDP-növekedési előrejelzését, de ezzel együtt az MNB-stáb most 3,5%-ról 3,8%-ra emelte az idei GDP-növekedési előrejelzését.

A fenti üzenetek így együtt, elsőre és másodszorra elolvasva sem tűnnek teljesen konzisztensnek, de az értelmezési nehézséget enyhítheti az az üzenet, hogy nem változott meg a "monetáris politika karaktere" (értsd: mi akkor is lazák maradunk, ha egy picit szigorítunk). Ez valóban így van, azaz a most egyszerinek mondott lépés mellett továbbra is azt igyekszik elérni a jegybank, hogy minél inkább lazábbak tudjanak maradni a monetáris kondíciók, hogy támogatni tudja a gazdasági növekedést. Ennek azonban inflációs következményei is lehetnek (az adószűrt maginflációs ábra is tükrözi ezt), de az MNB vezetése mégis azt akarja üzenni: ne várjatok gyors ütemű kamatemelési ciklusra, ez csak egy egyszeri lépés volt.

Furcsa döntést hozott az MNB - Hogy kell ezt érteni?
Ehhez az "eseti, egyedi" lépéshez többféle értelmezés társul:
  • A jegybank a múlt év végén már nyíltan arról beszélt, hogy a monetáris kondíciók a döntési horizonton nem tarthatók fent tartósan. Ehhez képest a forintárfolyamra és a kamatszintre pillantva csupán jelképes szigorodást láthatunk. Ha erre most azt mondja a jegybank, hogy ennyi akár elég is lehet, akkor valami történt.
  • A "nincs szigorítási ciklus" egyfajta tanácstalanságot is sugall: a jegybank bizonytalan abban, hogy a sok szempontból túlhevült belső környezet és a romló külső konjunktúra eltérő hatásai végül merre mozgatják a hazai inflációt. Mario Draghi "sötét szobáról", adatvezérelt üzemmódról beszélt, Matolcsy György szavai ennek magyar megfelelői.
  • Ebben a bizonytalan helyzetben a jelképes szigorítás mellé társuló lazító hangvétel azt a célt is szolgálhatja, hogy a jegybank megakadályozza a piac túlságosan gyors előreszaladását. A feszesebb monetáris politika láttán az előretekintő várakozások emelkedő kamatpályát, meredekebbé váló hozamgörbét, illetve gyorsan erősödő forintárfolyamot indukálhatnak. Az MNB ezt sosem szerette, de most, hogy a globális környezet ennyire bizonytalan, a növekedés támogatására mindig kényes monetáris politika számára különösen fontos lehet, hogy ne történjen piaci túllövés.


Furcsa döntést hozott az MNB - Hogy kell ezt érteni?
Ennek a politikának a nyilvánvaló kockázata az, ha a világgazdasági lassulás mégsem kezdi el fékezni a hazai inflációt. Amennyiben a külső konjunktúra erősödni kezd, még erősebb lehet a gyanú, hogy a jegybank lassan reagált, és későn kezdett el szigorítani, ami az infláció elszaladását és/vagy a továbbiakban az erőteljes monetáris szigorítás kényszerét válthatja ki - nagyobb reálgazdasági áldozattal.

Összegzés

A fentiek alapján a tegnapi jegybanki döntések legnagyobb ellentmondása ez:

az MNB korábban már többször jelezte, hogy az extrém laza monetáris politikája az előrejelzési horizonton nem tartható fenn, ehhez képest most emelte a GDP- és inflációs prognózisát, és mindössze egyszeri alkalomra szóló, jelképes mértékű szigorítást hajtott végre.

Vagyis a tegnapi lépések pont annyira ellentmondásosak, mint az a gazdasági környezet, ami az árstabilitás és a növekedés között egyensúlyozó jegybankot körbeveszi. Mindannyiunk érdeke, hogy az MNB ne hibázzon.

Címlapkép forrása: Szekeres Máté, Portfolio
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt