Fitch: távoli kilátás az euró bevezetése Magyarországon
Gazdaság

Meglepő lenne, ha pont most ajándékoznák meg Magyarországot

Péntekre két hitelminősítő, a Fitch és a Standard & Poor’s is betervezte a magyar adósosztályzat felülvizsgálatát, azonban meglepő lenne, ha bármelyik cég változtatna a jelenlegi besoroláson. A szakemberek épp egy éve szinte egyszerre minősítették fel Magyarországot, azóta pedig nem sok dolog változott.

Egyszerre lépnek a hitelminősítők

Tavaly februárban egy hét különbséggel javította Magyarország adósbesorolását a Fitch és a Standard & Poor’s, így most mindkét cégnél BBB szinten vagyunk stabil kilátással. A 2020-as előzetes naptárban pedig mindkét cég Valentin-napra időzítette be az első tervezett felülvizsgálatot, így péntek késő este mindkét hitelminősítőre érdemes lesz figyelni.

A tervezett felülvizsgálat természetesen nem jelenti azt, hogy bármilyen lépés következik majd, hiszen ez a naptár csak annyit jelent, hogy egy uniós szabályozás miatt kötelező előzetesen megadni néhány dátumot. Ezeken kívül nem minősíthetnek, de nem kötelező bármit is lépniük. Általában az alábbi lehetőségeket mérlegelhetik a cégek:

  • Vagy konkrét lépést, fel- vagy leminősítést, illetve kilátásváltoztatást hajtanak végre.
  • Vagy nem változtatnak, de friss elemzést publikálnak az aktuális gazdasági folyamatokról.
  • De az is elképzelhető, hogy még elemzést sem adnak ki, csak röviden jelzik fél mondatban, hogy nem vizsgálták felül a besorolást.

Vagyis könnyen lehet, hogy péntek késő este ismét csalódnunk kell, legfeljebb rövid bejelentés jön arról, hogy nem változtatnak a hitelminősítők. A stabil kilátás miatt erre viszonylag jó esély van.

Komoly meglepetés lenne, ha épp most lépnének

Azért is lenne meglepő bármilyen lépés, mert épp a Fitch és az S&P besorolása egyezik meg, a Moody’s egyelőre egy fokozattal alattuk van, így leginkább tőlük várhatnánk bármilyen (elsősorban pozitív irányú) lépést.

Az egy évvel ezelőtti felminősítéskor a Fitch az alábbi „feltételekhez” kötötte a további javítást:

  • Az adósságráta fenntarthatóan csökkenne.
  • Javulna a gazdaságpolitikába vetett bizalom, erősödne az üzleti környezet, ami emelhetné a potenciális GDP-növekedést makrogazdasági egyensúlytalansáégok nélkül.

Ezek közül az elsőben egyértelműen jól állunk, hiszen évek óta csökken a GDP-arányos adósság, ez a tendencia mostanra bátran nevezhető fenntarthatónak.

Az S&P szakemberei egy éve a magyar gazdaság erőteljes növekedésével, az erős lakossági megtakarításokkal indokolták a felminősítést, emellett kiemelték, hogy az erőteljes béremelkedési ütem fenntarthatja a belső keresletet. A hitelminősítő közgazdászai a magyar növekedés lassulására számítanak, de szerintük a magyar gazdaság elég erős ahhoz, hogy átvészelje az átmenetileg csökkenő külső keresletet és az uniós források visszaesését. Ezen túl támogatja a jelenlegi besorolást az ellenálló exportvezérelt gazdaság, a javuló külső finanszírozás, az alacsony lakossági adósságállomány és a rugalmas árfolyamrendszer.  Negatívumként említették a fékek és ellensúlyok viszonylag gyenge szintjét, az alacsony jövedelmi helyzetet, illetve a még mindig magas adósságállományt.

A mostani lépések után legközelebb március végén jön a Moody's vizsgálata az előzetes naptár szerint, akkor lehet reális esélyünk egy felminősítésre. Utána pedig augusztusban ismét egyszerre jön majd a Fitch és az S&P vizsgálódni. 

Szóba kerülhet a gyenge forint is?

A két hitelminősítő döntése várhatóan pénteken késő este, az amerikai piacok zárása után jön, legalábbis az eddigi lépések időzítéséről erre lehet következtetni. A jelenlegi helyzetben a legfontosabb kérdés talán az lehet, hogy a döntés mögött álló okok közé bekerül-e a tartósan gyenge forint és az ezzel járó esetleges inflációs kockázatok.

Mostanra ugyanis egyértelműen kijelenthető, hogy hosszú időre 330 felett ragadt a magyar deviza az euróval szemben, minimális átmeneti kilengésekkel fél éve itt van a jegyzés. Ez pedig az inflációba is begyűrűzhet, a csütörtökön megjelent januári adat már jelentősen kilépett a jegybank toleranciasávjából.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Kérdés, hogy ezt hogyan értékeli a Fitch és az S&P, látnak-e potenciális kockázatot abban, hogy mondjuk a gyengébb forintárfolyam hosszútávon beépül az árakba és veszélyezteti az MNB inflációs céljának elérését.

Persze nem számítunk arra, hogy emiatt rögtön leminősítés, vagy kilátásrontás jönne, de az esetleges elemzésben a kockázatok közé bekerülhet ez is, mint potenciális veszély.

Elárulta a Transferwise, mire készülnek Magyarországon
koronavirus2
donaldtrump
railroad vasút vonat
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudjuk fordítani.
koronavirus2