Brexit_barnier_kereskedelmi_megállapodás
Gazdaság

Már közel 100 ezer magyar biztosította be magát a Brexit utánra is

Februárban további 5500 magyar kért a Brexit utáni tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, így már 94 ezren regisztráltak magukat összesen – derül ki a brit belügyminisztérium csütörtökön megjelent havi adataiból. A regisztrációra még van majdnem másfél évük az érintetteknek, de kérdés, hogy a jelenlegi koronavírus-járvány hogyan befolyásolja majd a külföldi magyarok sorsát és az egész Brexit-folyamatot.

Még 5500 magyar jelentkezett be, hogy maradna

A brit kormány rendelkezései szerint minden uniós állampolgár, aki 2020 januárja előtt érkezett az országba regisztráltathatja magát a belügyminisztérium (Home Office) hivatalos irodáiban. Erre tavaly tavasz óta van lehetőség elvileg 2021 júliusáig. A Home Office havi rendszerességgel számol be a regisztrációk számáról tagállamonkénti bontásban.

A most megjelent februári adatok szerint 5500 magyar kérte a tartós letelepedési engedélyt, amit egy egyszerűsített regisztrációt követően automatikusan meg is kapnak. Ez a januári kimagaslónak mondható 9100-as adat után inkább most átlagosnak számított.

brexitreg200319egy

Ezzel február végéig már 94 ezer magyar folyamodott az egyszerűsített regisztrációhoz, vagyis a számuk egy-két hónapon belül meghaladhatja a százezret, ha a koronavírus miatt nem lassul le nagyon a regisztráció.

Mindez azért érdekes, mert ahogy egy hónapja a januári adatok kapcsán írtuk, a brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint 2019 közepén 88 ezer magyar ált az országban, vagyis most a Brexit miatti regisztráció ismét rávilágít a statisztika hibáira. A Portfolio régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a hivatalosnál jóval több, 220-230 ezer magyar élhet valójában a szigetországban.

Véleményünket egyébként osztja a budapesti brit nagykövetség is, ahol a Portfolio kérdésére korábban azt válaszolták, hogy az ONS által közölt 88 ezres szám csak azokat tartalmazza, akik regisztráltan élnek az országban. Az EU-n belüli munkavállalás miatt viszont nem kötelező regisztrálni, ezért a valós szám ennél sokkal magasabb lehet, a nagykövetség szerint is reálisabb 200-250 ezer magyarról beszélni.

A többi kelet-európai munkavállaló is lassított

Az adatok szerint nem csak a magyaroknál volt megfigyelhető lassulás a regisztrációban, a legtöbb kelet-európai ország esetében hasonlót tapasztaltak a brit hatóságok. Ugyanígy nem csak a magyarok esetében lépte már át a hivatalos számot a Brexit miatti regisztrációk száma, ugyanez látszik a bolgárok és a románok esetében is.

Vagyis nem tűnik egyedi jelenségnek, hogy az ONS esetleg alulbecsüli a szigetországban élők számát. Ráadásul a fenti számok 2021 júliusáig még biztosan emelkedni fognak, kérdés, hogy ezt a statisztikai hivatal is leköveti-e az adataiban.

A koronavírus még bekavarhat

A legnagyobb kérdés az, hogy most rövidtávon milyen hatással lesz a Nagy-Britanniában élő magyarokra a koronavírus-járvány. Egyelőre két potenciális hatás látszik:

  1. Egyrészt a regisztrációs pontok is átmenetileg bezárhatnak, ami megakasztja a regisztrációt. Ezt persze később bepótolhatják az érintettek, aki maradni akar, az a rendkívüli helyzet után is tud majd regisztrálni.
  2. A másik, ennél talán komolyabb hatás, hogy ha az Egyesült Királyságban beindulnak az elbocsátások, akkor sok magyar lehet, aki inkább a hazatérés mellett dönt. Főleg úgy, hogy a kelet-európaiak elsősorban a mostani válság által leginkább sújtott turizmusban és vendéglátásban dolgoznak az országban.

VAGYIS A KÖVETKEZŐ HÓNAPOKBAN IS ÉRDEMES LESZ KÖVETNI A REGISZTRÁCIÓK SZÁMÁT, DE NEM LENNE MEGLEPŐ, HA ÁTMENETILEG, VAGY AKÁR TARTÓSABBAN MEGCSAPPANNA A JELENTKEZŐK SZÁMA.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ovida koronavirus bejeras intezmeny 200403