A szakképzésben is átállnak a digitális oktatásra – Oktatói továbbképzéssel segít a BKIK
Gazdaság

A szakképzésben is átállnak a digitális oktatásra – Oktatói továbbképzéssel segít a BKIK

Portfolio
Időszerű lépés volt átalakítani, a mai kor elvárásaihoz igazítani a szakképzés magyarországi struktúráját – ezt mondta a Portfolio-nak Kőrössiné Veréb Judit, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) oktatási igazgatója, aki kifejtette, pontosan milyen változások zajlottak le a szakképzésben, és arról is beszélt, hogyan folytatódik a képzés most, a koronavírus idején.

Gyerek legyen a talpán manapság, aki könnyedén tud választ adni a "Mi leszel, ha nagy leszel?" kérdésre. Miközben olyan kifejezéseket ízlelgetünk, mint biomechanika, virtuális valóság, nanogépek vagy 3D-s nyomtatás, a környezeti változások követhetetlenül gyorsakká váltak: olyannyira, hogy a szakértők szerint ma még nem is létezik azoknak a szakmáknak nagyságrendileg a fele, amelyekben a gyerekeink dolgozni fognak.

Nem kis kihívás egy ilyen jövőre felkészíteni az ifjú generációk tagjait

– mondta a Portfolio-nak Kőrössiné Veréb Judit, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) oktatási igazgatója, aki szerint időszerű lépés volt átalakítani, a mai kor elvárásaihoz igazítani a szakképzés magyarországi struktúráját, hiszen így szerkezetében, tartalmában, támogatási rendszerében, valamint a duális képzés módszertanában egyaránt megújult, rugalmasabbá, hatékonyabbá vált annak érdekében, hogy a gazdaság igényeit jobban ki tudja szolgálni.

A kormány Szakképzés 4.0 stratégiájában is az a megfogalmazott szándék, hogy a jövőben a munkaerőpiac döntse el, mire van pontosan szüksége, miközben a szisztémának kellően rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy mindenki megtalálja az utat az érvényesüléshez.

 "Az új rendszer egyéni képzési programjai nem csupán azt teszik lehetővé, hogy a jelentkezők a tudásuknak és munkatapasztalatuknak megfelelő oktatásban részesüljenek, hanem a duális képzőhelyek konkrét ajánlást fogalmazhatnak meg arra vonatkozóan, milyen további tudásra érdemes szert tenniük" – mondta az oktatási igazgató.

Az új rendszerben szakképzés kizárólag iskolarendszerben valósulhat meg.

Állami bizonyítványt csak a Nemzeti Akkreditációs Hatóság (NAH) által akkreditált vizsgaközpontok állíthatnak ki. A tervek szerint minden szakképző centrum vizsgaközponttá alakul, azzal a feltétellel , hogy 2025-ig megszerzik a NAH minősítést.

Kőrössiné Veréb Judit szerint egyszerre nagy lehetőség és komoly hiánypótlás a  középvállalatoknak az, hogy a szakképző centrumok támogatásával - gyakorlatilag az egyetemi tudásközpontok mintájára -, ágazati képzőközpontokat alakíthatnak ki.

Összefogással a kis- és középvállaltok is lehetőséget kapnak ágazati képzőközpontok létrehozására, ezáltal a duális gyakorlati képzés több síkúvá válhat.

A nagyvállalatok saját erőből létrehozott ágazati képzőközpontjaikban pedig akár saját munkavállalóikat is oktathatják.

Az új rendszer további újdonsága, hogy az OKJ-t felváltó Szakmajegyzék 24 ágazatának összesen 174 szakmájából két alapszakmát költségmentesen lehet elsajátítani, ahogyan egy kiegészítő képzés is ingyenesen érhető el. A tudásanyag naprakészségéről és folyamatos továbbfejlesztéséről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara koordinálásával működő 19 ágazati készségtanács gondoskodik.

A szakember kitért arra is, hogy a területi kamarák továbbra is közvetítők lesznek a vállalati szféra, valamint az iskolák megyei szintű fenntartási megállapodásainak megkötésében, továbbá ellenőrzik az oktatási intézmények vállalásait, szankcionálják a szabályszegéseket. Ezen túlmenően nyilvántartják és ellenőrzik a duális képzőhelyeket, elnököt delegálnak az ágazati alapvizsgákra, a szakmai vizsgákra ellenőrzési feladatokat ellátó tagot küldenek. A kamara által működtetetetti Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal a vállalati szereplők és az iskolák bevonásával a fővárosra irányadó, szakképző intézményre és fenntartóra lebontott középtávú képzési szerkezetre vonatkozó javaslatot készít

Kifejezetten jó teljesítményre ösztönzi a tanulókat az a változás is, hogy a szakmai gyakorlatra nem az iskolák jelölik őket, hanem az érdeklődő térségbeli cégek választanak közülük a gyerekek addigi teljesítménye alapján, aktuális saját igényeiknek megfelelően

 – mondta Kőrössiné Veréb Judit. A gazdasági szereplők elvárásrendszere természetesen a lokális képzési szerkezet kialakításában is perdöntő.

Miközben a BKIK megőrzi koordinációs szerepét a jogszabályokban rögzített feladatokra, a fővárosi kamara számos saját kezdeményezéssel járul hozzá a szakképzés rendszerének fejlesztéséhez. Egyfelől felnőttképzői minőségben, amelynél az oktatási igazgató szerint a hiánypótlás a fő cél.

Jellemzően olyan mesterségeket keresnek, amelyekre nem, vagy csak korlátozottan létezik képzés a piacon, miközben van rájuk igény, ilyen a közösképviselő vagy a gazdasági mediátor.

Hasonló megfontolások alapján tervezik eltűnt szakmák újjáélesztését, amilyen például a csillárkészítő. Továbbra is kiemelt szerepe marad a mestervizsgáztatásnak a BKIK-nál: utóbbi ugyanis a pszichológiai és pedagógiai ismeretekre is kitér a magas szintű gyakorlati oktatói tapasztalat mellett. Újabban pedig e-ügyintézőképzést készítik elő, ezzel is támogatva a kkv-kat digitális kompetenciáik fejlesztésében.

Digitális oktatás a szakképzésben

Tekintettel a járványügyi helyzetre előtérbe került a digitális oktatás a duális szakképzésben is, aminek megvalósítása kihívás elé állítja mind a pedagógusokat, mind a gyakorlati oktatókat.

A digitális oktatás egyik legismertebb innovatív képzési formája a webinárium, mely alkalmazásával a személyes kontaktussal járó klasszikus tantermi oktatás helyett virtuális tanteremben valósul meg a képzés.

A tanulóknak, akik részt vesznek a webináriumon, elég akár egy okostelefon vagy egy laptop internet hozzáféréssel, amiről egy e-mail-ben kapott linken csatlakozhatnak az online előadáshoz. A webináriumon résztvevő diákok látják, hallják a tanárt, egymást, az órai prezentációt, kérdéseket tehetnek fel élő szóban vagy írásban, a tanár pedig feladatot adhat ki, vagy felszólíthat bárkit a tanulók közül.

A BKIK a virtuális tantermi oktatás megvalósításának támogatására elkésztette "Digitális oktatás – Webinárium szervezés" című 4 órás képzési programját. A pedagógusoknak és gyakorlati oktatóknak szánt képzés eleve webinárium formájában valósul meg, ahol a tanárok diákként csatlakozva az online előadáshoz elsajátítják az e célra szolgáló multimédiás eszköz kezelését, miután maguk is sikeresen tudnak majd webináriumokat szervezni.

A BKIK a duális szakképzés digitális megvalósítása érdekében a képzésen való részvételt a veszélyhelyzet idején önköltségi áron  biztosítja a szakképző intézmények tanárainak és a duális képzőhelyek gyakorlati oktatóinak.

A cikk megjelenését a BKIK támogatta.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
astrazeneca_vakcina_oltoanyag