Előfizetői tartalom

Pár hónap fegyverszünet után kiáshatják a csatabárdot: az eddiginél is pusztítóbb kereskedelmi háború jön?

Januárban megszületett a régóta várt megállapodás az Egyesült Államok és Kína között a kereskedelmi háború első fejezetének lezárásáról. Az utóbbi hetekben viszont megint fellángolt a feszültség a két nagyhatalom között, Donald Trump már a megállapodás felrúgásával fenyeget. Persze nem szabad elfelejteni, hogy novemberben elnökválasztás lesz Amerikában, vagyis nem biztos, hogy a gyakorlatban is olyan kemény lesz az elnök, mint a szavakban.


Évek munkája mehet kárba, megint a kereskedelmi háború réme fenyeget

Mire lassan megszoktuk a kereskedelmi háborús fenyegetést, addigra januárban tető alá hozott egy megállapodást az USA és Kína. Ezzel azonban nem zárult le a háború, legfeljebb átmeneti fegyverszünetet kötöttek a felek. Elemzők már az év elején, még a koronavírus-járvány előtt arra figyelmeztettek, hogy az első fejezet lezárásában nem szerepelnek az igazán kényes kérdések, így ha átfogó egyezségre törekednek a felek, akkor még sok tárgyalási forduló előtt állnak.

Január óta viszont nagyot fordult a világ, hiszen ma mindenki a koronavírusról és annak gazdasági hatásairól beszél. Az átalakulóban lévő világrend pedig az amerikai-kínai kapcsolatokra sincs jó hatással. Az utóbbi napokban három területen nőtt ismét a feszültség:

  • A legfontosabb, hogy Amerika továbbra is Kínát tartja a koronavírus-járványért felelősnek, Donald Trump többször csak „kínai vírusként” utalt a járványra, amit Peking kikért magának. Az amerikai elnök átfogó vizsgálatot követel azzal kapcsolatban, mi okozta a járvány ilyen mértékű elterjedését, azzal gyanúsítja a kínai vezetést, hogy nem tett meg mindent a megfékezése érdekében.
  • Részben a Kínán való nyomásgyakorlás eszköze, hogy az amerikai hatóságok ismét a Huawei-t büntetik, megtiltották az amerikai technológiával készült félvezetők exportját, így a kínai technológiai cég elesik ezektől az eszközöktől.
  • A januári kereskedelmi megállapodásban Kína vállalta, hogy 2021 végéig 200 milliárd dollárral növeli amerikai importját, ennek megvalósítása azonban a tervezettnél lassabban halad. A kínai állami sajtó a koronavírusra hivatkozva már pedzegeti a megállapodás felülvizsgálatát, de hivatalosan egyelőre nem kérte ezt az ázsiai ország.

Néhány napja Donald Trump azzal fenyegetett, hogy ha nem járul hozzá Kína a járvánnyal kapcsolatos nemzetközi vizsgálathoz, illetve nem vásárol elég amerikai terméket, akkor kész felmondani az év elején kötött alkut.

Megint kezd feszültté válni a két nagyhatalom viszonya

  • Trump megint kész megbüntetni Kínát?
  • Gazdaságilag kockázatos lenne felrúgni az alkut
  • Mi lesz az elnökválasztás után?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés