Előfizetői tartalom

Évek óta nem látott rém köszönthet a világra a járvány után – Mi lesz velünk, ha jön az infláció?

Egyelőre kiszámíthatatlan, hogyan hat majd a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatása az inflációra, viszont a szakemberek egyre nagyobb része gondolja úgy, hogy véget érhet az évekig tartó korszak, amit alacsony infláció jellemzett. Több dolog is mutat ebbe az irányba az elhalasztott vásárlásoktól a növekvő adósságteherig. Ha pedig tényleg elszabadul az áremelkedés, akkor az a befektetések piacát is teljesen átalakíthatja, már most látszanak annak jelei, hogy elkezdtek az értékálló befektetések felé elmozdulni a piaci szereplők.

Évek óta nem láttunk érdemi inflációt

Az elmúlt években folyamatosan alacsony inflációs környezet jellemezte a világot, gyakorlatilag a 2008-as válság óta nem láttunk érdemi pénzromlást a fejlett gazdaságokban. Ennek több oka is lehet, vannak olyan vélemények, melyek szerint gyökeresen megváltozott az infláció természete a globalizációval, digitalizációval, hiszen egyre könnyebben jutnak hozzá nagy választékhoz a fogyasztók, ami pedig tartósan alacsony árakat eredményez.

A Világbank adataiból látszik, hogy már a 2008-2009-es válság előtt alacsony volt az infláció, gyakorlatilag a kilencvenes évek közepe óta csökkent. Ott aztán 2008-ban volt egy megugrás, de azóta megint 2-4% közötti éves drágulási ütem jellemzi a világgazdaságot.

A két legjelentősebb fejlett gazdasági központ, az USA és az eurózóna adatait vizsgálva az látszik, hogy még az előző válságban is kisebb volt a visszaesés, gyakorlatilag 1995 óta 4 százalék alatt van az infláció.

Most jöhet a fordulat az inflációban

  • "Kutya, ami nem harap" - Évek óta nem volt gond az infláció
  • Mitől változhat meg minden hirtelen?
  • Mibe fektessek, ha újra jön a "harapós kutya"?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés