magyar parlament magyarország
Gazdaság

Nem árulja el a kormány, mekkora visszaesés vár idén Magyarországra

Hónapok óta nincs friss előrejelzése a kormánynak az idei gazdasági visszaesés mértékéről, miközben az elemzők szerint mára irreálisan optimista a 3 százalékos zsugorodásra vonatkozó becslés. Sőt, itt-ott a kormányzat képviselői is mondtak nagyobb visszaesést jelző számokat, de hivatalosan nincs új előrejelzésük.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A magyar gazdaság kilátásairól is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján október 8-án

A kormány még hisz abban, hogy ennyivel megúszhatjuk?

Hivatalosan a kormány továbbra is arra számít, hogy az idén 3 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság teljesítménye. Ez még a tavasszal kiadott konvergencia programban szerepelt, már akkor is kicsit optimistának számított, de nem volt kirívó.

Azóta kiderült, hogy az első félévben 6,1%-kal esett vissza a gazdaság teljesítménye, ami egyelőre inkább a pesszimista jóslatokat támasztja alá.

Ma már nehéz a kormánynál optimistább előrejelzést találni, az MNB-t leszámítva (a jegybanki előrejelzésről később még lesz szó) talán csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisban kiadott prognózisa hasonlítható hozzá, mely 3,1%-os zsugorodást jelez előre. Az Európai Bizottság viszont 7 százalékos visszaeséssel számol, míg az OECD a járvány második hullámától függően 8-10 százalékos GDP-zsugorodást valószínűsít Magyarországon.

A nemzetközi szervezetek mellett az elemzők is reálisabbnak tartanak egy 5%-nál nagyobb gazdasági visszaesést, mint a kormány várakozását.

A magyar kormány optimizmusa egyébként nem egyedülálló a régióban: a lengyel kabinet 4%-os gazdasági visszaeséssel számol idén, bár nekik talán kicsit több okuk van az optimizmusra, hiszen a második negyedévben a magyar 13,6%-kal szemben 8,2%-os volt a GDP-visszaesés. Szlovákiában eközben lényegesen pesszimistább a kormány, a pénzügyminisztérium 9,8%-os gazdasági zuhanást jósol az idei évre.

Valószínűleg már a kormány sem olyan optimista, csak nem vallja be

Az utóbbi hetekben több jel is arra utalt, hogy a kormány sem tartja már reálisnak a tavaszi előrejelzést, ami 3 százalékos gazdasági visszaesésről szólt, azonban egyelőre hivatalosan nem módosították ezt a prognózist.

A legerősebb jelzés a pénzügyminisztertől érkezett: Varga Mihály július végén a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy a korábbi várakozásokkal szemben „5% körül” lehet a gazdaság idei zsugorodása. Ez azonban nem konkrét számszerű becslés, inkább csak azt érzékeltette a miniszter, hogy a vártnál mélyebb lehet a recesszió. Ennek nyomán aztán a költségvetési hiányra vonatkozó előrejelzés is módosult, a GDP 7-9%-a lehet a deficit a minisztérium szerint.

A múlt héten jelent meg az ÁKK friss angol nyelvű befektetői prezentációja, melyben a gazdaság visszaesésével kapcsolatban kormányzati becslés nincs, az Európai Bizottság 7%-os jóslatát tüntették fel egy táblázatban. Az adósságpályával kapcsolatban közzétett egy frissített grafikont az adósságkezelő, eszerint az idén a GDP 77-78%-ára emelkedhet az adósságráta, majd még 2024-ben sem éri el a 2019-es szintet.

adósság200908

Azt ugyan nem tudni, milyen makrogazdasági pálya van az adósságra vonatkozó prognózis mögött, de a Portfolio korábbi elemzésében számolt lehetséges forgatókönyvekkel, melyek alapján

ekkora adósságráta 6% körüli gazdasági visszaesés mellett lenne reális.

Persze a mi előrejelzésünkben is vannak bizonytalanságok, hiszen az adósság nominális összege kapcsán mi csak a 3600 milliárd forintos költségvetési hiánnyal számoltunk növekedésként. Emellett más tényezők is növelhetik az adósságot, például a forint gyengülése, illetve a kormány tartalékaként funkcionáló kincstári egységes számla (kesz) egyenlege.

Vagyis valószínűleg már a kormány is 5% körüli vagy akár annál nagyobb visszaeséssel számol, csak hivatalos prognózisuk nincs.

Kérdéseinkkel megkerestük a Pénzügyminisztériumot, azonban a cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak arra a kérdésre, milyen makrogazdasági pályával tervez a kormány 2020-ban és 2021-ben.

Lassan az MNB is feladja álmait

Mint ismert, még a kormányénál is jól optmistmább előrejelzéssel rendelkezik az MNB, a jegybank még júniusban is 0,3-2 százalék közötti növekedést becsült. Legutóbb augusztus végén azonban már utalt rá a Monetáris Tanács, hogy szeptemberben a friss inflációs jelentés elkészítésekor valószínűleg módosítják majd az előrejelzést lefelé, ugyanis a vártnál nagyobb második negyedéves zsugorodás „szükségessé teszi a felülvizsgálatot".

A jegybank szeptember 22-én tartja következő kamatdöntő ülését, amikor a módosított inflációs jelentést is tárgyalják majd a döntéshozók. A GDP-re és az inflációra vonatkozó becslés már aznap megjelenik, a teljes jelentést pedig két nappal később mutathatják be.

Mostanra az fenntarthatatlan, hogy a jegybank még mindig növekedéssel számol az első félév 6 százalékos visszaesése mellett, de könnyen lehet, hogy így is viszonylag optimista marad az MNB és mérsékelt, 2-3 százalékos recesszióra rontja majd a GDP-pályáját.

Nemrég a Reutersnek név nélkül nyilatkozó jegybanki forrás arról beszélt, hogy 5-7%-os visszeéssel számolnak már az MNB-ben. 

Címlapkép: Getty Images

elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
elefántcsontpart