kulonutas tesztelesi ut magyarorszat protokoll koronavirus 200922
Gazdaság

Koronavírus: különutas tesztelési gyakorlatot folytat Magyarország – Hová vezet mindez?

Weinhardt Attila
Magyarországon terjed most az egyik leggyorsabban a koronavírus-járvány az egész Európai Unióban még azzal együtt is, hogy két másik hivatalos járványügyi mérőszám szerint kevés tesztet végzünk itthon. Az anekdotikus információk szerint ez egyébként lényegében azért van, mert elérhettük a tesztelési kapacitások határait. Ha ez a különutasnak számító korlátozott tesztelési politika folytatódik, akkor egy friss uniós megállapodás alapján félő, hogy az összes tagállam beutazási korlátozásokat rendel majd el a magyarokkal szemben. Ennél is nagyobb gond lenne azonban az, hogy idővel a halálozások felfutása miatt hirtelen megint az országos szintű kijárási korlátozások témája kerülhetne szóba. Sokkal olcsóbb út lenne tehát a tesztelési kapacitások gyors és jelentős felpörgetése.
A magyar gazdaság második járványhullám melletti kilátásairól részletesen szó lesz a Portfolio október 8-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Erre a három indikátorra kell figyelni

A pénteki uniós nagyköveti ülésről kiszivárgott, hogy széles konszenzus volt abban a tagállamok között: az Európai Betegségmegelőzési és Kontroll Központ (ECDC) alábbi három járványügyi mutatószáma jó képet ad arról, hogy hol mennyire súlyos a helyzet és mennyire tudják kontroll alatt tartani a tagállami hatóságok a járványt. Ezért a nagykövetek elfogadták, hogy a mostani nem egységes (értsd: kaotikus) döntéshozatal helyett az alábbi három indikátort kell nézni akkor, amikor a másik tagállammal szemben beutazási korlátozásokat vezetnek be (végleges döntés most pénteken lesz).

A három vizsgált indikátor:

  1. az új fertőzéses esetek utóbbi 14 napi összege 100 ezer lakosra vetítve
  2. az elvégzett mintavételek száma 100 ezer lakosra vetítve
  3. az elvégzett mintavételeken belül a pozitivitási arány.

Mai cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy a legfrissebb adatok alapján hogyan áll ebben a három indikátorban Magyarország, mert ez képet ad arról, hogy a magyar állampolgárok mire számíthatnak a külföldi utazásaik során. Vizsgálataink során a bevezetőben már jelzett eredményt kaptuk, miszerint

A regisztrált fertőzöttek alapján Most a 8. leggyorsabban terjed nálunk a járvány az összes tagállam között és ezt az eredményt úgy produkálta az ország, hogy közben relatív keveset tesztelt.

Ha ezek a járványügyi mutatók fennmaradnak, félő, hogy az összes tagállam beutazási korlátozásokat rendel majd el a magyarokkal szemben a fertőzés behurcolásának fokozott veszélyére hivatkozva (eddig már mintegy tucatnyi tagállam lépett).

Az ECDC adatbázisa alapján összeraktuk, hogy az első indikátorban hogyan állunk: 107 fős érték jött ki az utóbbi 14 nap 100 ezer főre vetített fertőzöttjeinek száma alapján. Amint látjuk: nagyon gyors emelkedéssel jutottunk el idáig, így jelenleg (tegnapi adatig bezárólag) a 8. leggyorsabban terjed nálunk a járvány.

magyarcseh200922
igazolt14 nap rangsor200922

Jelenleg a spanyoloknál a legdurvább a járvány terjedési üteme (háromszorosa a magyarnak), utánuk a csehek jönnek (kétszeres, tegnap le is mondott a cseh egészségügyi miniszter), majd a franciák jönnek  (csaknem kétszeres sebesség), utána két kis ország (Luxemburg és Málta), majd szorosan egymás mögött a belgák, hollandok, magyarok, osztrákok. Mindez az alábbi ábrán is látszik, amelyen csak a nagyobb tagállamok járványügyi idősorát szerepeltetjük.

Egy kis kitekintésként érdemes világszinten is megnézni a legfőbb gócpontok utóbbi két heti új fertőzési számait 100 ezer főre vetítve, hogy lássuk: a 107 fős magyar érték hol helyezkedik el. Amint látszik: az izraeli járvány egészen elképesztő magasságba ugrott, így nem véletlen, hogy ott most három hetes országos kijárási korlátozások léptek életbe. Az argentin ráta még szintén felfelé tart, és csak kissé haladja meg a spanyoloknál látott 300 fős értéket. A több nagy gócpontban (sok eset naponta) lefelé tart ez a járványügyi mutató az indiait kivéve, ami összességében jó hír.

A fenti második és harmadik uniós indikátor azt mutatja, hogy 100 ezer lakosra vetítve mennyi tesztet végeznek el a tagállami hatóságok, és azok közül mennyi pozitív esetet találnak. Ennek a kettőnek az együttes vizsgálata azért fontos, mert ha kevés tesztet végeznek, akkor a járvány kiterjedtsége ellenére is kevesebb igazolt esetet találnak, viszont cserébe az elvégzett teszteken belül magasabb a pozitív esetek aránya. Ezek alapján máris érthető, hogy miért ezt a három járványügyi indikátort nézik együttesen a tagállamok, hogy egymás helyzetéről jó képet kaphassanak és ez alapján egységes szabályrendszerben tudjanak korlátozásokat hozni egymással szemben.

Korábbi cikkünkben már rámutattunk arra, hogy Európában a ritka példák közé tartozik Magyarország a tesztelési protokollját tekintve. A legtöbb tagállam a felmerülő/potenciális esetek szélesebb körét teszteli, míg itthon csak kifejezetten indokolt esetben tesztelnek.

ourworld testing policy200922

Ezt a különutas,  relatív kevés tesztet végző magatartást támasztják alá az alábbi ábrák is. A 37. hétig (két héttel ezelőttig) vannak egységes adatok az ECDC oldalán és az alapján 636 tesztet végeztek el itthon 100 ezre főre vetítve.

Ez az egyik legalacsonyabb tesztszám volt a horvátok és szlovákok után az összes tagállam között, miközben itthon már kezdett felpörögni a járvány terjedése.

Azóta egyébként adataink szerint a magyar tesztek száma a 38. héten 695 darabra, a 39. héten (múlt héten) 799 darabra ugrott 100 ezer főre vetítve, de elnézve a grafikont, ez még mindig az egyik legalacsonyabb lehet az összes tagállam között (nincs még friss ECDC-adat az utóbbi két hétre).

A fenti ábra arra is rámutat, hogy augusztus óta felpörgött itthon az elvégzett tesztek száma, hiszen 200-ról 600 fő fölé, illetve most már 800 darabig nőtt 100 ezer lakosonként a tesztek száma. Ez persze örvendetes fejlemény, de közben arról is érkeztek a hírek, hogy ezzel a tesztelési kapacitások határa körülre érkezhetett az ország. Erre utalt, hogy a mentők kezdetben 1-2 napos, aztán 2-5 napos csúszással tudtak csak kimenni a háziorvos által megrendelt teszt elvégzésére, így mire az adott ember megkapta a teszteredményét (arra is várni kellett 2-5 napot), kicsúszott a rendszer a fertőzés megléte és a karantén elrendelése szempontjából releváns időablakból.

Valószínűleg ezen korlátok oldása miatt állítottak fel az országban 17 ponton tesztelési pontokat a hétvégén, illetve hétfőtől ezért módosították a tesztelési protokollt (háziorvosok gyanús és valószínűsíthetően fertőzött embereket is orvosi karanténra kötelezhetnek szűrés nélkül), de így valószínűleg több fertőzöttet hoz majd ki a rendszer az adott mennyiségű elvégzett teszt mellett is. Az elvégzett tesztszám feltehetően azért nem emelkedik ezen intézkedések mellett jelentősen, mert a 19500 forintban maximált hatósági tesztár miatt több magánlabor kiszállt a piacról, igaz a legnagyobb bent maradt, de elhalasztotta a tervezett volumenbővítését.

Mindez pedig oda vezethet, hogy

az Európában már egyébként is az egyik legmagasabb pozitivitási ráta a teszteken belül még tovább emelkedhet.

A 37. héten 6,3% volt ez az arány az ECDC adatbázisa szerint, az azóta látott magyar adatok szerint ez már 8% körül van, a mai adat szerint pedig már 10,5%-ra ugrott. Ez új csúcs a járvány során.

A kormány rendszeresen arra hivatkozik, hogy ő a WHO tesztelési protokolljához igazodik, miközben a WHO azt mondja, hogy 5% feletti pozitivitási ráta már arra utal, hogy kicsúszott a kontroll a hatóságok kezei közül, és többet kellene tesztelni, hogy jobban fel tudják térképezni a járvány valódi kiterjedtségét. Ezt a rátát úgy lehetne érdemben lejjebb tornászni, ha jelentősen tovább növelné a kormány az elvégzett tesztek számát, és ha ez sem megy, akkor majd a korlátozások szigorúságán kell elgondolkodnia.

A kiinduló pont tehát az, hogy a teszteléseket kell tovább növelni,

mert enélkül félő, hogy a 3 indikátor alapján az összes tagállam úgy ítéli meg: a magyar lakosság fokozott fertőzési kockázatokat hordoz, így beutazási korlátozásokat hoz velük szemben. Ennél is súlyosabb következményei lennének annak, ha a tartósan alacsonyan tartott tesztelési kapacitások miatt a járvány még jobban elszabadulna, mert így még kevésbé látnánk, hogy mi is történik és egyszercsak a halálozások felfutásából tudnánk, hogy nagy a baj, és akkor kellene hirtelen gondolkodni az esetleg országos szintű kijárási korlátozások elrendelésén. Ennél a különutas tesztelési megoldásnál sokkal olcsóbb út lenne a tesztelési kapacitások gyors felpörgetése.

Címlapkép forrása: Yorgos Karahalis/Bloomberg via Getty Images

deviza trader forint árfolyam kereskedő
japan parlament
GettyImages-1206945181
koronavírus teszt covid járvány
forint200212
mol
london nagy britannia city
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
japan parlament