Koronavírus: csúcsok dőlnek Európában, Magyarország miatt is aggódik az európai járványügy

Portfolio
Több országból érkeztek kedvezőtlen hírek és adatok, amelyek azt mutatják, hogy nem csitul a kornavírus-járvány a világban. Franciaországban rekordszintre gyorsult a betegség terjedése, az Egyesült Államok 4 tagállamában újra emelkedett a napi esetszám. A régiónkban is egyre több a fertőzött. Rióban elmarad a karnevál.  Híreink percől percre.

Koronavírus: a WHO szerint még megduplázódhat az áldozatok száma

Az egymilliót közelíti világszerte a koronavírus halálos áldozatainak száma, azonban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem zárható ki, hogy a járvány végére a kétmilliót is eléri ez a szám.

Koronavírus: a WHO szerint még megduplázódhat az áldozatok száma

Tizenhat tagállam kért uniós hitelt a válságkezelésre, Magyarország nem

Az Európai Tanács a mai napon 87,4 milliárd euró összegű pénzügyi támogatást hagyott jóvá 16 tagállam számára a SURE-ból nyújtandó uniós hitelek formájában. A SURE egy ideiglenes uniós eszköz, amely arra hivatott, hogy a koronavírus-válság idején mérsékelje a munkanélküliségi kockázatokat – olvasható a testület pénteki közleményében.

Tizenhat tagállam kért uniós hitelt a válságkezelésre, Magyarország nem

Nem csillapodik a járvány, Madrid egyre nagyobb részét zárják le

Tovább növeli azon területek számát a madridi tartomány vezetése, ahol korlátozzák a lakosok szabad mozgását a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be a helyi autonóm kormány egészségügyi tárcavezetőjének helyettese pénteken.

Nem csillapodik a járvány, Madrid egyre nagyobb részét zárják le

Már a britek is hatalmas adósságtömegen ülnek, 60 éve nem álltak ilyen rosszul

A legfrissebb adatok szerint csaknem hat évtizede nem mért magasságba emelkedett a brit államadósság-ráta, mindenekelőtt a nagy-britanniai koronavírus-járvány gazdasági hatásai elleni költségvetési lépések hatalmas összegű hitelpiaci finanszírozása miatt.

Már a britek is hatalmas adósságtömegen ülnek, 60 éve nem álltak ilyen rosszul

Tovább emelkedő esetszámra készülnek az olaszok, de a „járványcunamit” elkerülnék

A betegszám fokozatos emelkedését várja, ugyanakkor kizárja az újabb "járványcunamit" az olasz egészségügyi államtitkár, aki pénteken kifejtette, hogy a tavasz óta érvényben lévő óvintézkedések és a lakosság fegyelmezettsége miatt jobb az olasz koronavírus-helyzet, mint több más országban.

Tovább emelkedő esetszámra készülnek az olaszok, de a „járványcunamit” elkerülnék

Ismét gyorsul a járvány Romániában

Romániában újabb 1629 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, így pénteken meghaladta az 1300-at a napi esetszám kéthetes átlaga.

Augusztus elejétől másfél hónapig az országban egyenletesen - átlagosan napi 1200-zal - növekedett a fertőzöttek száma, de az utóbbi két hétben ismét gyorsulni kezdett a járvány terjedése. Az adatok alapján már a napi 1317 új eset számít átlagosnak, a pénteki jelentésben szereplő esetszám pedig 24 százalékkal meghaladta ezt is.

Az utóbbi két hét átlagánál tíz százalékkal több, 42 halálesetet jelentettek pénteken, így 4633-ra emelkedett a koronavírus-járványnak tulajdonított romániai halálos áldozatok száma.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU-ban lakosságarányosan továbbra is kiugróan magas Romániában a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta. Az utóbbi két hétben az országban minden egymillió lakosra 27 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint négyszerese az európai uniós átlagnak.

A járvány lakosságarányos terjedési sebessége viszont Romániában jelenleg nagyjából megfelel az uniós átlagnak: az utóbbi két hétben minden 100 ezer lakosra 95 új koronavírus-fertőzött jutott.

Romániában az ismert aktív esetek száma megközelítette a 19 ezret, közülük - a csütörtökinél százzal többen - 7245-en vannak kórházban, 508 súlyos esetet pedig intenzív osztályon ápolnak.

(MTI)

Koronavírus: már készül a teszt, ami 20 perc alatt megmondaná, hogy kinél fog súlyos betegséget okoz

Japán kutatók kifejlesztettek egy olyan vértesztet, ami alapján állításuk szerint már a koronavírus-fertőzés korai szakaszában megjósolható, hogy melyik eset válik súlyossá. 500 prototípust gyártottak le az eszközből, amelyek hatékonyságát most országszerte tesztelik.

Koronavírus: már készül a teszt, ami 20 perc alatt megmondaná, hogy kinél fog súlyos betegséget okoz

Megnyílt az első két Nemzeti Laboratórium, az egyik virológiával foglalkozik majd

A két pécsi nyílt meg elsőként a Nemzeti Laboratóriumok közül, egyikük Jakab Ferenc vezetésével virológiai területen tevékenykedik majd – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Megnyílt az első két Nemzeti Laboratórium, az egyik virológiával foglalkozik majd

90 fős leépítést jelentett be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Mintegy 90 fős leépítést jelentett be egy mai háttérbeszélgetésen a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH). A leépítésre a forgalom és a bevételek drasztikus visszaesése miatt volt szükség - hangsúlyozta Borosné Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az érintetteknek a városvezetéssel együttműködve segítenek új munkahelyet találni.

90 fős leépítést jelentett be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Kéthetes karantént vezet be Fehéroroszország a Nyugatról érkezőknek

Kéthetes karantént vezetett be Fehéroroszország a Nyugatról érkezők számára a koronavírus-járványra hivatkozva.

Aljakszandr Lukasenka a múlt havi, vitatott tisztaságú elnökválasztásnak köszönhetően posztján megújított államfő akkor beszélt erről, amikor Minszkben fogadta Igor Kobzevet, az Irkutszki terület kormányzóját pénteken.

Lukasenka a koronavírus-világjárvány kapcsán kijelentette, hogy támogatja a karantén bevezetését.

Szeptember 25-én Fehéroroszországban 76 957 igazolt fertőzöttről tudtak, az elmúlt napban 306 ember fertőződött meg - közölte a helyi egészségügy-minisztérium. A SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségbe 802 ember halt bele a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

(MTI)

Dőlnek a szomorú rekordok Oroszországban

Oroszországban több mint 7200, Moszkvában pedig 1500-at meghaladó új koronavírusos fertőzöttet jelentettek csütörtökön, ami mindkét esetben új rekord a nyár óta.

A járvány halottjainak száma meghaladta a 20 ezret.

Országos szinten az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 7212-vel 1 136 048-ra emelkedett a pénteken közölt hivatalos adatok szerint. A napi új esetszám szeptember 4-én lépte túl ismét az ötezret, 19-én pedig a hatezret.

A terjedés üteme hatodik napja 0,6 százalékos, a korábbi 0,5 százalékos szint után. Az új esetek 25,4 százaléka tünetmentes. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (6 978 874), India (5 818 570) és Brazília (4 657 702) után.

Az aktív esetek száma 2787-tel 181 846-ra nőtt. A halálos áldozatoké 108-cal 20 056-ra, a felépülteké pedig 4317-tel 934 146-ra emelkedett.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arra kérte a 65 év felettieket és a krónikus betegeket, hogy hétfőtől vonuljanak házi karanténba, ötezer fővárosi vállalatot és intézményt pedig arra, hogy munkatársaikat lehetőség szerint helyezzék vissza távmunkába, a munkahelyeken pedig szigorúan tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket.

Moszkva a helyzet komolyabb romlására való felkészülés jegyében nyolc kórházat profilíroz át szeptember 23. és október 5. között a koronavírusos betegek fogadására. Újból felkészül három korábban kialakított ideiglenes kórház is. A Kommerszant című gazdasági lap szerint szeptember 22-ére a Covid-19-betegek kezelésére alkalmas kórházi ágyak kevesebb mint 20 százaléka volt szabad. Szobjanyin azt közölte, hogy a moszkvai kapacitások 60 százaléka kihasználatlan.

(MTI)

Szlovéniában követhetetlenül terjed a vírus

Szlovéniában újabb rekordot döntött, Horvátországban pedig stagnál az új koronavírussal fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből. Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint csütörtökön 192-vel 5007-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 122 új esetről számoltak be. A legtöbb megbetegedést, 137-et a múlt csütörtökön regisztrálták az országban.

Nem történt új haláleset, a járvány eddigi elhunytjainak száma 145 maradt. A diagnosztizált betegek közül 56-an vannak kórházban, közülük tizenötöt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 1509. A járvány megjelenése óta 212 756 tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 3645-öt.

Nuska Caks Jager, a szlovén népegészségügyi intézet munkatársa a sajtónak úgy nyilatkozott: a fertőzöttek negyedét a fővárosban, Ljubljanában igazolták. Százezer főre vetítve a fertőzöttek száma az elmúlt két hétben elérte a 70-et. A legtöbb fertőzött a 45-54 éves korosztályból került ki. Hozzátette: a vírus családi összejöveteleken terjed, ugyanakkor nőtt az új esetek száma az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók körében is.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője elmondta: az új fertőzöttek 25 százalékát azok között igazolták, akik házi karanténban voltak. Kiemelte:

nagyon sok esetben nem ismerik a fertőzés forrását, ami azt jelenti, hogy a vírus követhetetlenül terjed, ami aggasztó.

Horvátországban egy nap alatt 223-mal nőtt, és elérte a 15 795-öt az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán még 232 új esetről számoltak be.

Öt idős, krónikus beteg hunyt el, így a járvány halálos áldozatainak száma 266-ra nőtt, 14 303-an viszont már meggyógyultak. Kórházban ápolnak 273 beteget, közülük 22-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1226, és 8898 ember van hatósági karanténban.

A járvány kezdete óta a valamivel több mint négymilliós országban 284 449 tesztet végeztek el, ebből 5414-et az elmúlt 24 órában.

Új járványgócok az idősotthonokban alakultak ki.

(MTI)

A spanyol kormány Madrid lezárását javasolja

A spanyol kormány Madrid lezárását javasolja, miután a helyi hatóságok a régió egyes részein korlátozásokat vezettek be – írja a The Guardian Salvador Illa egészségügyi miniszterre hivatkozva. Spanyolországban hivatalosan 700 ezer fertőzött van, és a kórházi betegfelvételek harmada a fővároshoz kötődik.

Szigorításra készül Lengyelország

A koronavírus-járvány kitörése óta a legmagasabb napi növekményt, 1587 új fertőzöttet regisztráltak pénteken Lengyelországban,

az egészségügyi tárca szóvivője járványügyi szigorításokat helyezett kilátásba. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 15 264 az aktív fertőzöttek száma. A járvány kitörése óta 84 396 fertőzöttet regisztráltak. Múlt szombaton első alkalommal regisztráltak ezer feletti fertőzöttet.

Összesen 2392, többségében más krónikus betegségekben is szenvedő beteg hunyt el eddig. Az utóbbi 24 órában 23-an haltak meg.

Az egészségügyi tárca szóvivője, Wojciech Andrusiewicz sajtóértekezletén megerősítette a korábbi megállapításokat, miszerint a növekmény nem a nagy járványgócok rovására írandó, hanem a nyári hónapok után intenzívebbé vált mindennapi kapcsolatok eredménye.

Megerősítette viszont, hogy valamivel nagyobb mértékben érte fertőzés egy-egy gondozóotthon lakosait, ezért az egészségügyi tárca kénytelen volt kezdeményezni az ilyen intézményekre vonatkozó látogatási tilalmat.

Andrusiewicz aláhúzta a járvány alatt érvényesített alapvető egészségügyi szabályok betartásának fontosságát, és közölte: az egészségügyi miniszter javasolni fogja a jelenlegi intézkedések megszigorítását, elsősorban a "piros" és "sárga" járásokban, vagyis olyan térségekben, ahol korábban a két hét folyamán több mint 12, illetve 6-12 új esetet jegyeztek 10 ezer lakosra számítva.

Az ilyen kategóriájú közigazgatási egyeségek összetétele szombattól megváltozik, 2 "pirosnak", 18 pedig "sárgának" minősül a 380 lengyelországi járás közül.

(MTI)

Koronavírus: új fertőzési mechanizmust fedeztek fel magyar kutatók

A koronavírus új fertőzési mechanizmusát fedezték fel a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói, ami lehetőséget biztosíthat a kórokozók sejtbe jutásának gátlására.

Koronavírus: új fertőzési mechanizmust fedeztek fel magyar kutatók

A britek 80 százaléka nem tartja be az önkéntes karantént, többségük még a koronavírus tüneteit sem

A britek 80 százaléka nem tartja be az önkéntes karanténra vonatkozó ajánlásokat, amikor a koronavírus tüneteit észlelik magukon, vagy ha kontaktusba kerülnek olyannal, aki pozitív koronavírus-tesztet produkált. A megkérdezettek többsége még csak fel sem tudta sorolni a koronavírus tüneteit – írja a Reuters egy friss tanulmányra hivatkozva.

A britek 80 százaléka nem tartja be az önkéntes karantént, többségük még a koronavírus tüneteit sem

Varga Mihály bemutatta, mennyit veszít a magyar gazdaság a koronavírussal

Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdász-vándorgyűlésen mondott beszédet, amelyben értékelte a gazdasági helyzetet, és szót ejtett a teendőkről is. A miniszter szerint 2021 második negyedéve lehet a döntő, ekkora ugyanis eldől, hogy sikerül-e vakcinát forgalomba hozni. Ha igen, akkor az alapvetően rajzolná át a helyzetet. A miniszter szerint gyors kilábalásra nem számíthatunk, elnyújtott lábadozás következik. A miniszter szerint 2-3 év alatt érhetjük el a 2019-es kibocsátási szintet. Kulcsfontosságú a versenyképességünk javítása - a helyi iparűzési adó például "nem maradhat ebben a formában".

Varga Mihály bemutatta, mennyit veszít a magyar gazdaság a koronavírussal

Parragh: a koronavírus-járvány azt mutatja, hogy az emberiség nem mindenható

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy az emberiség nem mindenható – mondta Parragh László. Az MKIK elnöke szerint az ökoszisztémának a válságával találkoztunk, amit nagyon nehezen fogunk tudni feldolgozni. Arról is beszélt, hogy a költségvetési korlátokat az egész világban áttörte ez a vírus, aminek később nagyon komoly ára lesz. Úgy vélte, hogy azok az államok lehetnek sikeresek a mostani válságban, amelyek felismerték, hogy az állam szerepe felértékelődött.

Parragh: a koronavírus-járvány azt mutatja, hogy az emberiség nem mindenható

Müller Cecília: ki kell most lépnünk a komfortzónánkból

Mára is meghirdette az ismét rendszeressé váló napi tájékoztatóját az operatív törzs. A tájékoztató délelőtt lezajlott, a fontosabb megállapításokat foglaltuk össze cikkünkben.

Müller Cecília: ki kell most lépnünk a komfortzónánkból

Magyarok tízezrei találtak munkát nyáron, de nehéz időszak áll előttünk

Nyár végén és ősz elején csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami a gazdaság helyzetének további javulásával és szezonális hatásokkal függ össze. Mindazonáltal a szép számok mögött számos kedvezőtlen trend is meghúzódik: rengeteg álláskereső van ellátás nélkül, az éven túli munkanélküliek száma magas, és a csoportos leépítések sem szűntek még meg. A járvány második hulláma pedig még hozhat nehézségeket.

Magyarok tízezrei találtak munkát nyáron, de nehéz időszak áll előttünk

Úszó koronavírus-gócok voltak, most szépen csendben várják a túlélést

Nincs még egy terület a világon, amit olyan durván a földbe döngölt volna a koronavírus-járvány, mint az utazási szektort. Nem csak a leghangosabban panaszkodó légitársaságok küzdenek a túlélésért, de a Petri-csészének csúfolt óceánjáró luxushajókat működtető vállalatok is. A hajózási cégek annyival jobb helyzetben vannak, hogy az elmúlt években virágzott az üzlet, komoly profitokat tettek zsebre - szemben a légiközlekedéssel. Kérdés, hogy ez meddig tart ki, hiszen a várakozások szerint még évekig nem tudnak majd teljes kapacitással üzemelni. Megnéztük közelebbről az iparág nagyobb tőzsdei szereplőit, hogy mire számíthatnak, mennyire drágák a részvényeik és hogy az elemzők szerint érdemes-e már belevenni a szétütött szektorba.

Úszó koronavírus-gócok voltak, most szépen csendben várják a túlélést

Csehország már a kórházi kapacitások miatt aggódik

Mintegy háromezerrel nőtt csütörtökön az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban, a járvány kezdete óta ez a második legmagasabb napi növekedés. Folyamatosan emelkedik a kórházban kezelt betegek és a halálos áldozatok száma is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján pénteken nyilvánosságra hozott legfrissebb kimutatásból.

A fertőzöttek száma csütörtökön átlépte a 30 ezret. A bizonyítottan koronavírusosok számának növekedése szeptemberben gyorsult fel. Míg a korábbi hónapokban egyszer sem lépte túl a napi ötszázat, szeptemberben a napi emelkedés csak kétszer volt ötszáz alatt. E hét első négy napján a fertőzöttek száma elérte 9100-at.

A legújabb statisztikák szerint a kórházakban kezeltek száma 670-re emelkedett, közülük 131-nek súlyos az állapota. Az elhalálozások száma csütörtökön 142-re nőtt, ezeknek majdnem a fele szeptemberre esik.

Roman Prymula egészségügyi miniszter a képviselőház szakbizottságának zárt ülésén a kiszivárgott információk szerint felhívta a figyelmet arra, hogy ha ilyen tempóban emelkedik a kórházban kezeltek száma, akkor gondok lehetnek a speciális kórházi ágyakkal és a szakszemélyzettel.

Az elvégzett napi tesztek száma átlagban 20 ezer körül mozog. A  helyzet továbbra is Prágában a legrosszabb, ahol százezer lakosra 205 fertőzött jut. Csehország 70 járásából már több mint harmincban száz felett van a százezer lakosra eső fertőzöttek száma. Prága többtucatnyi iskolájában is megjelent a járvány, Zdenek Hrib főpolgármester ezért találkozni kíván az egészségügyi miniszterrel, hogy megvitassák a teendőket.

(MTI)

Lassul a járvány Indiában, már "csak" napi 90 ezer esetet találnak

Csökken Indiában az újonnan regisztrált koronavírusos fertőzöttek száma, már ötödik napja 90 ezer alatt maradt. Péntek reggel az ország egészségügyi minisztériuma 86 052 új esetet jelentett az elmúlt 24 órából.

Az igazolt fertőzöttek száma az 1,4 milliárdos országban meghaladta az 5,8 milliót. A minisztérium bejelentése szerint 1141-en elhunytak, ezzel a halálos áldozatok száma elérte a 92 290-et.

Szakértők úgy vélik, az igazolt fertőzöttek számában India nemsokára utoléri és megelőzi a vírus által leginkább sújtott Egyesült Államokat, ahol eddig több mint 6,9 millióan fertőződtek meg.

Az indiai egészségügyi tárca mindazonáltal közölte, hogy az országban a gyógyulási arány átlépte a 81,5 százalékot: csütörtökön 87 375 újonnan gyógyultat regisztráltak, számuk meghaladta az újonnan megfertőződöttekét. Hat nap alatt, szeptember 18-tól 23-ig 562 000 ember gyógyult meg, míg a regisztrált fertőzöttek száma 517 800 volt.

Indiában eddig több mint 67 millió tesztet végeztek el, noha ezeknek nagy része úgynevezett antigén-gyorsteszt, amely szakértők szerint nem olyan megbízható, mint a vírus genomját is kimutató RT-PCR-teszt.

(MTI)

Koronavírus: itt vannak a péntek reggeli magyar adatok

927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 22 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 9 beteg - derül ki a kormányzati portál napi tájékoztatásából.

Koronavírus: itt vannak a péntek reggeli magyar adatok

Koronavírus: egy egyetemi professzor szerint kétszer annyi haláleset lehet a valóságban, mint a hiva

Közelíti az 1 millió főt a koronavírusban elhunyt áldozatok száma a világon a hivatalos statisztikák szerint, de a Melbourne-i Egyetem professzora szerint a valóságban akár kétszer ilyen magas is lehete ez a szám, az év végére pedig elérheti a 3 milliót - írja a Bloomberg.

Koronavírus: egy egyetemi professzor szerint kétszer annyi haláleset lehet a valóságban, mint a hiva

Koronavírus: október elejétől megugorhat itthon a halálozás

Mivel utat tört magának az idősebb korosztály felé a koronavírus-járvány második hulláma, így sajnos október elején már az várható Magyarországon, hogy felfut majd a vírus okozta halálozás is.

Koronavírus: október elejétől megugorhat itthon a halálozás

Koronavírus Magyarországon: hamarosan ismét megszólal az operatív törzs

Mára is meghirdette az ismét rendszeressé váló napi tájékoztatóját az operatív törzs. A meghívó szerint ma délelőtt 11.15-kor kezdődik a tájékoztató, az eseményről élőben tudósítunk.

Koronavírus Magyarországon: hamarosan ismét megszólal az operatív törzs

Szenved az ukrán gazdaság

Ukrajnában jelentősen nőtt a munkanélküliség a második negyedévben a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések hatására. Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára feltett adatok szerint a második negyedévben a munkanélküliek száma 1,7 millió volt, a munkanélküliségi ráta 9,9 százalékra emelkedett az első negyedévi 8,6 százalékról.

Az ország hazai összterméke (GDP)11,4 százalékkal csökkent az idei második negyedévben a tavalyi azonos időszakkal összevetve. Az első negyedévben a gazdaság 1,3 százalékkal zsugorodott éves összevetésben. Az ukrán kormány egyelőre fenntartja azt a várakozását, hogy idén a GDP 4,8 százalékkal csökken, jövőre viszont már 4,6 százalékkal nő. 

Új rekord Argentínában

Argentínában 13 467 új koronavírusos esetet regisztráltak az egészségügyi hatóságok az elmúlt 24 órában, ami napi rekordot jelent a járvány kezdete óta - tájékoztatott csütörtökön az egészségügyi minisztérium. Az előző csúcsértéket egy héttel ezelőtt mérték, akkor 12 701 ember kapta el a fertőzést egy nap alatt.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a dél-amerikai országok közül a fertőzöttek számában Argentínát megelőzi Brazília, Kolumbia, Peru és Mexikó. Ugyanakkor a napi esetszám alakulása alapján Argentína tekinthető a legnagyobb gócpontnak Brazília után, ráadásul a terjedés folyamatos gyorsulása tovább rontja az összképet.

Lassú, egyenetlen a javulás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok négy tagállamában megugrott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma csütörtökön. Wisconsinban, Dél-Dakotában, Montanában és Utah államban regisztráltak egy nap alatt sok új fertőzöttet.

Eközben New York kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette: amennyiben lesz koronavírus elleni vakcina, amelyet a szövetségi kormányzat, illetve az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyez, New York állam ezt nem fogja elfogadni, hanem maga is bevizsgáltatja az oltóanyagot. Az úgynevezett független vizsgálatot Cuomo azzal indokolta, hogy "nem bízik" a Trump-kormányzatban.

"Annak alapján, ahogyan a szövetségi kormányzat kezelte a vakcinaügyet, nagyon komoly kérdések merülnek fel, hogy vajon ezt nem politizálta-e át" - fogalmazott a kormányzó. Leszögezte azt is: nem ajánlja New York állam lakosainak, hogy megbízzanak egy olyan vakcinában, amelyet a kormányzat engedélyezett.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint egyébként csütörtökön az Egyesült Államokban több mint 37 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez a fertőzések lassan csökkenő számát mutatja, de a trend bizonytalanságára jellemző, hogy időről időre a mérséklődés megtorpan, sőt, emelkedésbe vált a mutató.

A szövetségi kongresszus alsóházában a demokrata párti képviselők csütörtökön új tervezettel rukkoltak elő: 2,4 ezermilliárd dolláros csomagtervük a koronavírus-járvány miatt megrendült kisvállalkozások, éttermek és légitársaságok megsegítését is célul tűzte ki. A republikánusok törvényhozók szerint azonban a november 3-i választások előtt már nem sok esély van e csomagterv megvitatására és megszavazására. (MTI)

Elmarad a riói karvevál

A koronavírus-járvány miatt meghatározatlan időre elhalasztják a riói karnevált, ami az elmúlt évszázadban még sosem fordult elő.

A világ leghíresebb karneválját, a rióit, a farsang idején, februárban szokták megtartani. A táncparádét szervező szambaiskolák szövetsége, a Liesa azonban úgy döntött csütörtökön, hogy a koronavírus-járvány miatt későbbre halasztják a karnevált, de új időpontot nem tűztek ki.

Jorge Castanheira, a Liesa elnöke közölte újságírókkal, hogy a koronavírus elleni oltás nélkül rendkívüli nehézségekbe ütközik a nagyszabású utcai táncmulatság megrendezése, biztonságos körülmények híján nem tartható meg. A februári karnevált legkésőbb 2022 januárjára halaszthatják, mert nem ütközhet annak az évnek a karneváljával. Egyes vélemények szerint legkorábban áprilistól jöhetnek létre a táncparádé megrendezéséhez szükséges biztonsági körülmények - tette hozzá a szambaszövetség elnöke.

Brazília 13 legfelkapottabb szambaiskolája által rendezett felvonulást mintegy 90 ezer helyi lakos és turista tekinti meg a Sambódromón minden évben, és nézők tízmillió kísérik figyelemmel a tévében vagy az interneten.

A fertőzöttek számát illetően Brazília a világon harmadik helyen áll az Egyesült Államok és India után, az elhalálozási statisztikában viszont megelőzi Indiát. Az egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint az elmúlt 24 órában 32 817 új fertőzéses esetet regisztrálták, és 831-en halak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. A járvány eleje óta ezzel közel 4,66 millióra nőtt a fertőzöttek száma és csaknem 140 ezren haltak meg Brazíliában. (MTI)

Koronavírus: a magyarok az elhízás miatt vannak nagyobb veszélyben

A legnagyobb egészségügyi kockázatot a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a tüdőbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a krónikus betegségek mellett az elhízás jelenti – mondta az Inforádióban Bedros J. Róbert. az Országos Obezitológiai Centrum vezetője. A lélegeztetőgépre tett betegek 90 százaléka volt túlsúlyos eddig.

Koronavírus: a magyarok az elhízás miatt vannak nagyobb veszélyben

Magyarország miatt is aggódik az ECDC

Bulgáriában 290-nel nőtt az elmúlt napon a koronavírussal fertőzöttek száma, ami 130-al meghaladja az előző napi esetszámot, és két hónapos rekordot jelent - közölte péntekre virradóra honlapján az egészségügyi minisztérium. Jelenleg 744 beteg szorul kórházi kezelésre, harmincan közülük intenzív osztályon vannak.

A minisztérium szerint a kórházakban szakemberhiány alakult ki, elsősorban az ápolóknál. Az egészségügyi dolgozók közül eddig 1095-en kapták el a fertőzést.

Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentésében közölte, hogy fokozott aggodalmat vált ki a koronavírus-járvány alakulása és

a megnőtt halálozási ráta hét európai uniós tagállamban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Máltán, Spanyolországban és Romániában.

(MTI)

Csúcson a francia járvány

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzés napi esetszáma Franciaországban: az elmúlt 24 órában 16 096 új esetet regisztráltak - közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium. Az előző rekord szerdán volt több mint 13 ezer napi esetszámmal.

A járvány erősödésére utal az is, hogy a pozitív tesztek aránya fokozatosan emelkedik: csütörtökön a szűrések 6,5 százaléka bizonyult pozitívnak, míg egy héttel ezelőtt még csak 5,4 százalékos volt az arány. Az egészségügyi tárca arra is figyelmeztetett, hogy az intenzív osztályon ápolt fertőzöttek száma csütörtökön ezer fölé nőtt, amire nem volt példa június 8-a óta. Kórházban 5932 beteget ápolnak, számuk 136-tal nőtt az elmúlt 24 órában, lélegeztetőgépre szerda óta 43 új beteg került, az elhunytak száma pedig 52-vel 31 511-re emelkedett.

A járvány első hullámának tetőzésekor egyszerre 30 ezer beteget láttak el a francia kórházakban, közülük több mint hétezren voltak lélegeztetőgépen. A közlemény azt is kiemelte, hogy a kórházi betegfelvétel is exponenciálisan nő, és

a Covid-19 fertőzés már nem kizárólag a fiatalok körében, hanem a veszélyeztetettebb 65 év feletti korosztályban is egyre erősebben terjed.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerda este jelentette be, hogy a délkeleti Marseille-ben és a tengerentúli Guadeloupe szigetén - ahol a járvány a legintenzívebben terjed - péntek éjféltől a hónap végéig minden vendéglátóhelyet teljesen bezárnak, további 11 nagyvárosban, köztük Párizsban, legkésőbb este 10 órakor be kell zárniuk a bároknak és a kávéházaknak.

Ha nem cselekszünk, a tavaszihoz hasonló helyzetben találhatjuk magunkat, ami az általános karantént jelentheti

- mondta csütörtök este Jean Castex miniszterelnök a France2 közszolgálati televízió vitaműsorában. Azt is megerősítette, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatását legalább 2021 nyaráig szavatolja a kormány a nehézségbe került munkahelyeken. A kényszerszabadság idején a munkavállaló a nettó fizetése 84 százalékát kapja meg az államtól. (MTI)

Koronavírus: Ausztria szigorít, kemény üzenetet küldött a szlovák miniszterelnök

Már 31 779 533 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 975 100, a gyógyultaké pedig 21 890 409 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki összesítése szerint. Közben Európában gyorsan terjednek a célzott lezárások és korlátozó intézkedések annak érdekében, hogy a vírus felfutását megakadályozzák, és közben elkerüljék a hétköznapi élet megbénítását. Finnországban - ahol lakosságarányosan a legjobb volt a helyzet az elmúlt hetekben - érzékelhetően romlik a járványhelyzet, de a világ negyedik legsúlyosabb gócában, Orországban is új erőre kapott a járvány.

Koronavírus: Ausztria szigorít, kemény üzenetet küldött a szlovák miniszterelnök

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF