Napelemes rendszerek: Magyarországon alacsonyabb a minőség, mint a szomszéd országokban
Gazdaság

Napelemes rendszerek: Magyarországon alacsonyabb a minőség, mint a szomszéd országokban

Az ősz folyamán magyar fordításban is megjelent a napelemes rendszerek létesítésére vonatkozó, eddig csak angol nyelven elérhető szabvány. A magyar nyelvű szabvány nagy segítséget nyújthat a tervezők számára, azonban a fő probléma eddig sem a tervezéssel, sokkal inkább a kivitelezések színvonalával volt.

A Manap Magyar Napelem Iparági Egyesület finanszírozásával elkészült hiteles szabványleírás a napelemes kiserőmű villamos berendezéseinek kiválasztásával, alkalmazásával és létesítésével foglalkozik. A napelemes kiserőmű a PV-modultól vagy a vezetékeikkel sorba kötött PV-modulok együttesétől kezdődik és a felhasználói berendezés vagy a közcélú hálózat táppontjáig tart.

A Magyar Szabványügyi Testület 2020. szeptember 1-jén tette közzé honlapján az MSZ HD 60364-7-712:2016 „Kisfeszültségű villamos berendezések, 7-712. rész: Különleges berendezésekre vagy helyekre vonatkozó követelmények - napelemes (PV-) rendszerek” magyar nyelvű változatát. A dokumentum a napelemes rendszerek villamos berendezésére vonatkozik, amelynek célja egy berendezés egészének vagy egy részének tápellátása, valamint a villamos energia betáplálása a közcélú vagy helyi elosztóhálózatba.

Emelkedhet a minőség

A Manap szándékai szerint a magyar fordításnak köszönhetően sokkal több, a napelemes iparágban tevékenykedő vállalkozás férhet hozzá a szabványhoz, és így a felhasználók részére még jobb minőségű napelemes rendszereket fognak telepíteni 

A szabvány 2016-ban jelent meg angolul és 2019 közepétől váltotta le kötelező jelleggel a korábbi szabványt Magyarországon is. Hiánypótló az eddig is használt szabvány magyar nyelvű változata, hiszen így a magyar napelem-iparág azon szereplői számára is hozzáférhető a szabvány, akik nem beszélik mérnöki szinten az angol nyelvet. A Manap célja, hogy az iparág szereplői korszerű és megbízható rendszereket szállítsanak minden felhasználó számára, ebben a szabvány pontos ismerete segíteni fogja őket – fogalmazott Szolnoki Ádám, a Manap elnöke.

A szabvány lefordítása nagyon jó dolog, ugyanakkor nem állítható, hogy eddig Magyarországon szabványtalan tervek készültek volna, azért mert csak angol nyelven volt elérhető az említett szabvány. Igaz, a magyar nyelvű szabvány léte biztosítja a gyorsabb, magabiztosabb tervezést, így a Manap munkája nagy segítséget nyújt a tervezők számára – kommentálták a fejleményt a napelemes rendszerek telepítésével és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solarnál.

Szabályozatlan területen

Ezzel együtt a napelemes rendszerek telepítése során előfordulnak hibák, a fő problémát pedig maga a kivitelezés minősége jelenti – számolt be az Elektroinstallateur.hu, mely szerint az elmúlt években számos vizsgálat történt a területen, amelyek alapján a kivitelezés színvonala jelentősen hanyatlott. A TÜV mintegy száz, különféle méretű napelemes rendszert érintő vizsgálatai szerint a hibák többsége a kivitelezésből, így a képzetlen állományból, a „jól van úgyis”, illetve a „hályogkovács” hozzáállásból ered.

A probléma forrása az, hogy Magyarországon egyelőre nincs szabályozva, hogy ki, milyen képesítéssel szerelhet napelemet, napelemes rendszert. A szaklap cikke szerint ehhez az is hozzájárul, hogy a hazai szakoktatás szegényes, színvonala nem igazodik a nemzetközi szinthez.

Mindezen okok miatt a kivitelezések többsége – lényegesen nagyobb előfordulási arányszámban, mint a környező országokban – hiányosságot és akár súlyos hibákat is mutat.

Pedig egy jól tervezett és helyesen kivitelezett rendszer akár 30-40 százalékkal is több energiát szolgáltathat, egy másik, kevéssé tudatosan kivitelezett napelemes rendszerhez képest, vagyis a hiányosságok igencsak húsbavágó következményekkel járhat.

Kiszámoló

Újra van Auchan mobilflotta

Nézegettem az Auchan weboldalát és most vettem észre, hogy újra elérhetővé vált az Auchan mobilflotta. Már semmi feltétele nincs a belépésnek, csak az, hogy legyen egy ingyenes Auchan bizalomk

RSM Blog

NIS2 és a kockázatkezelés

A kiberbiztonság kérdése kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális kor új kihívásai között. Az Európai Unió NIS2 irányelve egy olyan szabályozási keretet hoz létre, amely az információb

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
amerika-eszak-amerika-fold-emberiseg-klimavaltozas-eghajlatvaltozas