Előfizetői tartalom

Soha nem látott ábrákon a történelmi deficit

5548 milliárd forint mínusz. Ekkora deficitet ért el a költségvetés 2020-ban, pénzforgalmi szemléletben. A koronavírus-krízis és az arra adott kormányzati válaszok megtették a hatásukat. Főleg az utolsó pillanatban megvalósított pénzszórás volt látványos, bár kérdéses, hogy ezek mennyiben képesek kifejteni valós gazdaságélénkítő hatást 2020-ban és 2021-ben.

A Pénzügyminisztérium hétfő délelőtt közölte, hogy a 2020-as költségvetés (az önkormányzatok nélkül) 5548,6 milliárd forintos hiányt ért el. Ez úgy jött össze, hogy csak az utolsó hónapban 2250 milliárd forinttal többet költött a központi költségvetés, mint amennyi bevétele befolyt. Mindkét érték a valaha volt legrosszabb egyenleg: sem éves szinten, sem pedig havi szinten nem volt ilyen magas pénzforgalmi deficit még soha. Így néz ki a decemberi hiányadat a korábbi évek utolsó havi egyenlegével összevetve:december havi koltsegvetes hiany

Ez is azt mutatja, hogy a koronavírus-járvány kirobbanása miatt rendkívüli időszak köszöntött be a kormány költségvetési politikájában is. Év közben - a kezdeti ódzkodás és a piaci reakcióktól való félelem elmúlta után - fokozatosan látta be a kormány: a hiány elengedése elkerülhetetlen a pandémiával terhelt évben.

Így lett az eredeti 367 milliárd forintos éves pénzforgalmi hiánytervből először áprilisban 1601 milliárdos, majd májusban 1890 milliárdos, augusztusban 3600 milliárdos, végül pedig december 31-én 5400 milliárdos deficit. Ezzel párhuzamosan pedig az uniós módszertan szerint számolt költségvetési hiány 1 százalékról 9 százalékra hízott.

Miről szól még a cikk?

  • Nemcsak a gazdaság megmentése miatt szállt el a deficit.
  • Miért volt rendkívüli a 2020-as év?
  • És miért lesz rendkívüli a 2021-es év is?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés