Előfizetői tartalom

Mekkorát nyer valójában Magyarország a történelmi léptékű beruházással?

Magyarország történetének valaha volt legnagyobb zöldmezős beruházása indulhat el az idei harmadik negyedévben a Fejér megyei Iváncsán azok után, hogy a dél-koreai SK Innovation bejelentette: a két komáromi gyárának építése után a harmadik Ázsián kívüli üzemének is Magyarországot választja helyszínként. Az elektromos autókhoz akkumulátort gyártó multi döntése hosszú távú elköteleződést jelez hazánk iránt, a harmadik gyár ugyanis 2028-ra érné el teljes kapacitását. Az üzem működése és jelentősége nemzetgazdasági szinten is látható lesz, de talán még ennél is fontosabb, hogy a dunaújvárosi térség hosszú szünet után újra egy nagy foglalkoztatóval bővül. A körzetből érkező kedvezőtlen hírek fényében ez akár életmentő is lehet.

Elképesztő méret

A héten bejelentett beruházás autószektorban betöltött jelentős szerepéről már beszámoltunk. Most elsősorban a magyar gazdaság, és azon belül is a térség szempontjából vizsgáljuk meg, mit okoz a fejlesztés megvalósulása, amely messze kiemelkedik az elmúlt évek beruházás-bejelentései közül.

Az alábbi ábránkon összefoglaltuk a 2017 óta ismertetett nagyobb beruházásokat (az akkori euróárfolyammal számolva). Jól látható, hogy a most nyilvánosságra hozott beruházás nyomába sem ér a többi.

Így támasztja alá a gazdaságot

Az is kiolvasható a fenti ábrából, hogy az elmúlt években több komoly nemzetközi vállalat is Magyarországot választotta fejlesztése helyszínéül, ezen beruházások nagy része jelenleg is folyamatban van és már maga az építkezés segíti a magyar gazdaság teljesítményét.

Miről szól még a cikk?

  • Hogyan pörgeti fel egy gigaberuházás a magyar gazdaságot?
  • Mekkora jelentőségű a mostani bejelentés?
  • Mit hoz ez a fejlesztés térségbe?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés