korona válság
Gazdaság

Mérlegen a válságkezelés - a 2020-as finanszírozási folyamatok és jegybanki szerepvállalás az állampapírpiacon

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére jelentős fiskális élénkítésbe kezdtek az országok, ennek következtében a GDP-arányos államadósság a világ szinte összes országában növekedett 2020-ban. Ebbe a trendbe illeszkedett a magyar államadósság alakulása is, mely megfelelt az európai uniós átlagnak, ugyanakkor a régióban a legnagyobb emelkedést mutathatta. Kedvező azonban, hogy az adósságstratégiai célokkal összhangban az EU átlagánál és a régió átlagánál is jobban nőtt az adósság átlagos hátralévő futamideje. Az adósság hosszítása csökkenti a refinanszírozási kockázatot, viszont rövid távon a kamatkiadások emelkedésének irányába hat. A válságra adott reakcióként a fejlett országok jegybankjai állampapír-vásárlásokkal és egyéb monetáris politikai eszközökkel stabilizálták az állampapírpiacot. Ennek eredményeként mérlegeik nagymértékben nőttek és a teljes államadósságon belüli részarányuk 20-40 százalékos szintre emelkedett. Újdonság, hogy a tavalyi év során a fejlett jegybankokon túl a feltörekvő országok jegybankjai is indítottak eszközvásárlási programokat. Az MNB hibrid megoldást alkalmazott: állampapír-vásárlásokkal közvetlenül, míg a fedezett hiteleszközzel közvetetten növelte az állampapírpiaci keresletet és sikeresen csökkentette a piaci kilengéseket.

2020-ban a magyar államadósság növekedése átlagos mértékű európai viszonylatban

A koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére jelentős fiskális élénkítésbe kezdtek az országok, ami az államadósság növekedését eredményezte szinte a világ összes országában. A növekedés mértéke jelentős különbségeket mutatott. Több magas adóssággal rendelkező országban 20 százalékpont feletti lehetett a növekedés mértéke (Spanyolország, Japán, Belgium, Olaszország), míg Luxemburgban és Svédországban várhatóan 5 százalékpontnál kisebb mértékben nőhetett az adósság a tavalyi évben. Hazánkban az adósság növekedése nagyjából megfelelt az európai uniós átlagnak (16, illetve 15 százalékpont), ugyanakkor a régió többi országában az emelkedés mértéke kisebb lehetett. Horvátországban 14, Romániában és Lengyelországban 11-11, Csehországban 8, Bulgáriában 6 százalékponttal emelkedhetett az adósságráta értéke az Európai Bizottság novemberi prognózisa alapján.

Az adósság refinanszírozási kockázatát ugyanakkor csökkentette, hogy a magyar államadósság átlagos hátralévő futamideje emelkedett. A magyar piacon emelkedett a hosszú futamidejű forint kötvénykibocsátások mértéke, amit az MNB állampapír-vásárlásai is támogattak. Ennek köszönhetően, illetve a lakossági állampapírokon belüli szerkezeti átrendeződés miatt a magyar államadósság átlagos hátralévő futamideje több mint 1 évvel, 5,2 évre emelkedett 2020-ban. A magyar államadósság átlagos hátralévő futamideje európai uniós összevetésben még mindig a harmadik legalacsonyabb, ezért további növelése csökkentheti a refinanszírozási kockázatot. A régióban Lengyelországban a legalacsonyabb az államadósság átlagos hátralévő futamideje (4,4 év), a horvát és a cseh érték kissé magasabb a magyarnál (5,4, illetve 5,9 év), míg Romániában és Bulgáriában a leghosszabb az adósság átlagos hátralévő futamideje (7,4 és 8,4 év).

Az államadósság átlagos hátralévő futamideje a válság évében vegyesen alakult az Európai Unió országaiban. A meghatározó eurozóna gazdaságok közül enyhe emelkedés volt Spanyolországban (+0,2 év), Németországban (+0,14 év), Franciaországban (+0,13 év), és Olaszországban (+0,06 év), míg több kisebb országban csökkent az adósság átlagos hátralévő futamideje (Lettországban, Dániában mintegy 1,0 évvel). A régióból kiemelendő, hogy Bulgáriában közel 2,4 évvel nőtt az államadósság hátralévő futamideje, míg Lengyelországban 0,4 évvel csökkent. Bulgáriában a növekedéshez hozzájárult egy 2050-ben lejáró eurós devizakötvény kibocsátása (1,25 milliárd euro), ami az alacsony adósságszint miatt nagy hatással volt az átlagos hátralévő futamidőre.

A futamidő növekedése a kamatkiadások enyhe emelkedését okozta hazánkban

Magyarországon a kamatkiadások a tavalyi évben enyhén, 0,2 százalékponttal, 2,4 százalékra növekedhettek, amihez az adósság növekedése mellett hozzájárult a magasabb hozamú (pl. lakossági papírok) és hosszabb futamidejű adósságelemek emelkedő aránya, ugyanis ezen értékpapírok kibocsátása általában költségesebb.

Az eurozóna tagországaiban sem változtak jelentősen a kamatkiadások az Európai Bizottság novemberi várakozása alapján. A nagyobb mediterrán országokban enyhén emelkedhettek a kamatkiadások (Olaszországban +0,2 százalékpont, Spanyolországban +0,1 százalékpont), míg Németországban és Franciaországban 0,1 százalékponttal csökkenhettek. A növekvő adósság a kiadások emelkedésének, míg az állampapírhozamok mérséklődése a kiadások csökkenésének irányába hatott. A régiós országokban jellemzően emelkedhettek a kamatkiadások. A legnagyobb mértékben Romániában, 0,46 százalékponttal, míg a többi országban minimális, 0,1 százalékpontnál kisebb mértékű lehetett a növekedés.

A jegybankok intézkedései támogatták az állampapírpiacot

A likviditási zavarok enyhítése és a gazdasági visszaesés mérséklése érdekében a fejlett jegybankok főként a nemkonvencionális eszközeiket kezdték egyre nagyobb mértékben használni. Az ilyen eszközök közé tartozó állampapír-vásárlási programok hozzájárultak az állampapírpiac stabilitásának megőrzéséhez és hozzájárultak ahhoz, hogy a legtöbb országban a jegybankmérlegek eddig soha nem látott szintekre emelkedtek, ezzel együtt növelve a jegybankok részarányát mind a kötvénypiacokon, mind az egyes államok adósságállományán belül. Az EKB vásárlásai 2020-ban több eurozóna tagország esetében meghaladták a nettó kibocsátás mértékét, míg a teljes eurozóna GDP-ének mintegy 8 százalékát tették ki a vásárlások. Az USA-ban a nettó kibocsátás felét fedte le a Fed a tavalyi évben, mindez az amerikai GDP 11 százalékát jelentette. A fejlett jegybankok a teljes államadósság 20-40 százalékát birtokolták tavaly év végén, köszönhetően a már évekkel korábban elkezdett vásárlásoknak.

A koronavírus-válság miatt a fejlett jegybankokon túl a feltörekvő országok jegybankjai is indítottak eszközvásárlási programokat. Régiónkban a magyar, a lengyel, a horvát és a román jegybank is vásárolt állampapírokat. Az MNB az állampapírpiac stabilizálására hibrid megoldást alkalmazott: egyrészt a jegybanki mérlegen keresztül közvetlenül, másrészt a kereskedelmi bankok mérlegén keresztül közvetetten is növelte az állampapírpiaci keresletet.

A vásárolt mennyiséget tekintve jelentős különbségek láthatók a régióban. Ha a nettó kibocsátás arányában vizsgáljuk a jegybankok aktivitását akkor a legtöbb állampapírt a horvát jegybank vásárolta (a kuna nettó kibocsátás 224 százalékát vásárolva), a lengyel jegybank a zloty nettó kibocsátás 111 százalékát, míg a román jegybank a lej kötvények nettó kibocsátásának 13 százalékát vásárolta meg. Az MNB az állampapír-vásárlásokon és a fedezett hiteleszközön keresztül 2020-ban a forint nettó kibocsátás 77 százalékának megfelelő likviditást nyújtott a piaci szereplők számára. A teljes államadósságon belül a lengyel jegybank részaránya volt a legmagasabb tavaly év végén (8,3 százalék), a horvát jegybank 6,4 százalékát birtokolta saját országa államadósságának 2020 decemberében. Az MNB a magyar államadósság mintegy 3 százalékát birtokolta tavaly év végén, a román jegybank részaránya decemberben a teljes államadósság 1,1 százaléka körül alakult.

A szerzők a Magyar Nemzeti Bank munkatársai.

Címlapkép: Getty Images

pf_patika_gyogyszertar
magyar zászló eu európai unió brüsszel vétó
frankfurt
autó műszerfal előzés
koronavirus korhaz
iroda este üres dolgozó

Kiszámoló Mennyi az órabéred

Az, hogy milyen órabérért dolgozik egy alkalmazott, látszólag egyszerű kérdés. Keres X ezer forintot havonta, ezért...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online előadás
Facebook, Apple, Alphabet van még bennük kakaó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
pf_patika_gyogyszertar