taxi elektromos autó támogatás
Gazdaság

Itt a kormány ajándéka a taxisoknak - Akár 6,75 millió forintos támogatást is kaphatnak elektromos autóra (2.)

Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez - jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese. A módosított tájékoztatás szerint az állam akár 6,75 millió forintos támogatást is adhat elektromos autó vásárlására.
Az elektromobilitásra történő átállás kiemelt témája lesz a Járműipar 2021 konferenciánknak, regisztráljon ön is:

Frissítés (11:35)

Eredeti cikkünk megjelenését követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb közleményt adott ki, amelyben egy nagyon fontos részlet pontosításra került. Eszerint

A PÁLYÁZÓK A GÉPJÁRMŰ ÉRTÉKÉNEK 45 SZÁZALÉKÁT KAPHATJÁK MEG TÁMOGATÁSKÉNTEGY LEGFELJEBB 15 MILLIÓ FORINT ÉRTÉKŰ ELEKTROMOS GÉPJÁRMŰ VÁSÁRLÁSÁRA.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a korábban jelzett 15 millió forinthoz képest jóval alacsonyabb, 6,75 millió forintos támogatást igényelhetnek majd maximum a taxisok a hamarosan megnyíló új pályázat keretében. Ez az összeg 1,5 millió forinttal alacsonyabb annál, mint amit a korábbi pályázati kiírás során legjobb esetben elnyerhettek a pályázaton résztvevők.

Mindez azt is jelenti, hogy a taxisok relatív előnye a magánszemélyes támogatáshoz képest csökkenne abban az esetben, hogyha a nem taxisoknak kiírásra kerülő pályázatban ismét 2,5 millió forintban lesz maximalizálva az elérhető támogatás összege.

Jön az újabb pályázat a taxisoknak

A személytaxi-szolgáltatást vagy személygépkocsis személyszállítás szolgáltatás végző egyéni vállalkozók illetve gazdasági társaságok 2021. június közepétől pályázhatnak új, elektromos autók beszerzésére - írta eredeti, délelőtt kiadott közleményében az ITM. Hozzátették, a pályázati felhívás a napokban jelenik meg.

A kormány 3 milliárd forintot különített el erre a célra, a pályázók a gépjármű értékének 45 százalékát, legfeljebb 15 millió forintot kaphatnak támogatásként egy elektromos gépjármű vásárlására.

A szóban forgó 3 milliárd forintos kerettel kapcsolatban érdemes elmondani, hogy 50 százalékkal magasabb, mint a 2020-as kiírásban (2 milliárd forint) szereplő összeg. Ennél viszont sokkal izgalmasabb az az egészen elképesztő kedvezmény, amely elérhetővé válik az új pályázatnak köszönhetően.

Az új kiírásban ugyanis akár 15 millió forintos támogatás is igényelhető lesz a pályázóknak. A korábbi körben még úgy szólt a kiírás, hogy egy legfeljebb 15 millió forintos jármű megvásárlásához maximum 55 százalékos támogatás, vagyis 8,25 millió forintos állami hozzájárulás vehető igénybe a taxisoknak.

Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy a nem taxisoknak szóló, hamarosan megjelenő újabb pályázatban az elektromos autók megvásárlásához nyújtott állami támogatás maximalizált összege mekkora lesz, de a legutóbbi körben 2,5 millió forint volt ez az összeg. Abban az esetben, hogyha a mostani kiírásban is ekkora kedvezmény lesz elérhető, akkor elmondhatjuk majd, hogy egy elektromos taxi megvásárlásához adott esetben hatszor nagyobb támogatást nyújt az állam, amely óriási különbség. Mindezt tovább gondolva elmondható az is, hogy a taxisok relatív előnye a magánszemélyes támogatáshoz képest tovább növekszik, hiszen korábban csak háromszoros volt a különbség.

A tervezett pályázattal kapcsolatban Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese elmondta:

Azt szeretnénk, hogy a vállalkozók, cégek az ország újraindítása alatt új lehetőségeket is kapjanak, ezáltal meg tudjanak erősödni. Különösen fontos ez a járványhelyzet miatt leginkább megviselt ágazatokra. Nehéz helyzetbe kerültek a taxis vállalkozások is, különösen Budapesten.

Hozzátette, eddig már több intézkedéssel is segítették őket, így például azzal, hogy átmenetileg eltörölték az autóik életkorára vonatkozó szigorú szabályozást, vagy éppen lehetővé tették, hogy részt vegyenek a korlátozások alatt nagyon elterjedté vált házhozszállításban.

Metál Zoltán az Országos Taxis Szövetség elnöke kifejtette:

Örömmel fogadjuk ebben az évben is a pályázatot, hisz a szektor mikro-vállalkozásainak egy új elektromos autó vásárlására esélye sem lenne.

Reich Ádám, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Közlekedési és Szállítási osztályának elnöke, a Főtaxi vezérigazgatója elmondta:

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara üdvözli a taxisokat segítő e-autó pályázat újbóli megnyitását.

Hozzátette azt is, hogy ez a pályázat hatékonyan segítheti az ágazat koronavírus-járvány okozta válsághelyzetéből való kilábalását. Az elektromos gépjárművek beszerzése ugyanis nemcsak a környezettudatos működés, hanem a pandémia alatt mintegy felére csökkent fővárosi taxis piac újbóli növekedésének és helyreállításának is fontos eszköze.

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

medvetozsdebika_frankfurtitozsde
GettyImages-1233503994
GettyImages-91442935
vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1231654214
forint ezres

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
medvetozsdebika_frankfurtitozsde