Portfolio signature

Hiába reménykedtünk, nem csillapodik a brutális áremelkedés a tengereken

Tavasszal szinte mindenki abban reménykedett, hogy csak átmeneti lesz az árak elszállása a tengeri szállításban. Az optimista várakozások arról szóltak, hogy a nyár elejére stabilizálódhat a piac, azonban most úgy tűnik, hogy ennél sokkal hosszabb lesz a konténeres szállítás drágulása, az utóbbi egy hónapban újabb 20 százalékos ugrást láttunk az árakban.

Átmeneti zavarokra készült a világ, de nem enyhül a feszültség

Először az év elején jöttek hírek arról, hogy elszálltak a fuvarozási árak a tengereken, a konténeres szállítmányozás ára néhány hónap alatt a többszörösére emelkedett. A folyamat oka, hogy a kínai gazdaság a világ nagy részénél hamarabb lábalt ki a válságból, így átmenetileg hiány keletkezett konténerekből. Ez a hiány nem volt globális, elsősorban Kínában jelentkezett, miközben Európában és Amerikában a járványügyi lezárások miatt még a kikötőkben álltak napokig-hetekig az üres konténerek. Emellett tavasszal a Szuezi-csatorna ideiglenes lezárása csak súlyosbította a gondokat.

A globális szállítási költségeket összesítő Freightos Baltic Index egészen tavaly nyárig 2000 dollár alatt volt, majd ez idén januárra a duplájára ugrott. Amikor 4000 dollár környékén kicsit stabilizálódott a helyzet, akkor sokan reménykedtek abban, hogy normalizálódik a piac. Áprilisban aztán kicsit megint emelkedett az index, május elejétől pedig ez felgyorsult, így most 5165 dolláron áll már.

freight210601egy
Freightos Baltic Global Index (Forrás: feightos.com)

Vagyis hiába reménykedtek a piaci szereplők a stabilizálódásban, az utóbbi egy hónapban megint meredeken emelkednek az árak.

Aggasztó folyamat a tengereken

  • Nem tudnak csökkenni az árak
  • Teljes kapacitással mennek a hajók
  • Évekig is eltarthat a felfordulás

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések