Előfizetői tartalom

Nehéz helyzetben a Fed: az egész világ az amerikai jegybankra figyel, és senki sem tudja, mire számítson

Nehéz helyzetben találta magát az amerikai jegybank: a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésén már óvatos verbális szigorításba kezdett, a mai ülés után viszont valami konkrétumot is kellene mondani. Az infláció az egekben, a gazdasági növekedés stabil, a kötvényhozamok csökkennek. Minden adott tehát ahhoz, hogy a Fed immár részleteket is eláruljon az eszközvásárlási program majdani leépítéséről, hogy ezzel küldje azokat a beígért jeleket a piaci szereplőknek. Csakhogy a helyzet nem ennyire egyszerű: a kilátásokat ismét rontotta a koronavírus, és éledeznek az aggodalmak a munkaerőpiaccal kapcsolatban is. Izgalmas lesz tehát a mai ülés, hiszen még az elemzők közt sincs egyetértés abban, hogy pontosan mire is számítsunk.

Kamatdöntő ülést tart ma az amerikai jegybank, a Fed, és a Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) e havi ülését ismét kiemelt figyelem övezi. Az esemény önmagában nem is a várható döntés miatt érdekes: arra számíthatunk, hogy a Fed magyar idő szerint ma este sem a kamatokon, sem az egyéb pandémiás eszközein nem fog változtatni, minden más döntés sokkolná a piacokat, azaz gyakorlatilag kizártnak tekinthető. A fő kérdés, hogy a közleményben és az azt követő sajtótájékoztatóban milyen üzenetek hangzanak el, és ez a múlt hónaphoz képest sokkal nyíltabb és izgalmasabb kérdés.

Ha csak az indikátorok alakulását nézzük, akkor egyértelmű a helyzet: a magas infláció mellett gyors növekedést produkál az amerikai gazdaság, a munkaerőpiacon is fokozatos, de stabil helyreállás mutatkozik, a kötvényhozamok alacsonyak. A Fed eközben rekordalacsony szinten tartja a kamatokat, de ami normál körülmények között még kevésbé megszokott, hogy havi 120 milliárdos vásárlásaival dominálja az állampapír-piacot. A Fed döntéshozói azt ígérték, hogy kamatot csak akkor emelnek majd, ha már belekezdtek az eszközvásárlási program kivezetésébe (angolul tapernek nevezik a folyamatot), a mennyiségi lazítás leállítása előtt viszont már bőven korábban tájékoztatják a piacot a várható lépésről.

Mivel a makroindikátorok egyre inkább indokolttá teszik a rendkívüli eszközök kivezetését, felmerül a kérdés: mikor vetíti előre a tapert a Fed, ha nem most?

Miről szól ez az elemzés?

  • A magas infláció miatt lassan már lépnie kell a Fednek - nem ma fog, de az üzenet nagyon fontos
  • A taper lesz az első lépés - de még mindig nem tudjuk, hogyan és mikor zajlik majd
  • Eddig egyértelmű volt az irány, de most a koronavírus és a növekedési bizonytalanságok kissé bezavartak
  • Nincs konszenzus az elemzők között: a héja és a galamb is megjelenhet ma Jerome Powell sajtótájékoztatóján

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés