FONTOS Kiderült: valójában még nagyobb az adóemelés, mint eddig hittük
 
Portfolio signature

Ez az új Lehman-pillanat? - Évekig tartó szenvedést hozhat a gigantikus kínai csőd

A kínai Evergrande ingatlanfejlesztő e héten valószínű csődje nem a kínai Lehman-pillanat, amikor az amerikai befektetési bank összeomlása 2008 őszén a globális pénz- és tőkepiacokat is összeomlasztotta, de akár több évig tartó jelentős szenvedés is jöhet belőle, elsősorban a kínai gazdaságban – állapította meg elemzésében a finn Nordea és a francia Sociéte Generale. Előbbi bank elemzője arra is kitért, hogy a kínai események a német gazdasági kapcsolatokon keresztül a magyar gazdaságra, illetve a forint árfolyamára is negatívan hathatnak majd.


Mi a fő üzenet?

A kínai Evergrande ingatlanfejlesztő vállalat rendszerszinten is tényleg fontos szereplője a kínai gazdaságnak, hiszen mintegy 300 milliárd dollárnyi adósságállományon ül (a kínai GDP kb. 2%-a) és ezzel a világ legnagyobb eladósodottságú ingatlanos cége, rengeteg kínai városban zajlanak éppen fejlesztései, és sok egyéb iparágban is fontos szereplő. Arról, hogy kik felé tartozik (és mulasztott már el időben fizetni, például a beszállítói felé), és hogy az e heti kamattörlesztési kötelezettségeit valószínűleg már nem fogja tudni teljesíteni, vasárnapi cikkünkben már írtunk.

A cég likviditásának fontos tesztje jön el most csütörtökön:

ekkor lenne esedékes a 2022 márciusában lejáró kötvényének kamattörlesztése (83,5 millió dollár), illetve szeptember 29-én a 2024 márciusában lejáró kötvényének kamatát kellene kifizetnie (47,5 millió dollár). Mindkét kamatfizetésnél 30-30 napos türelmi idő van, így tehát ha azokat is elvéti a cég, akkor hivatalosan is beáll a csődesemény. A piaci szereplők azt találgatják, hogy most csütörtökön, vagy a jövő héten időben tud-e fizetni a cég (nem valószínű), hiszen ő maga figyelmeztette a kínai hatóságokat a kötelezettsége várható elmulasztására.

Miről szól ez az elemzés?

  • Bemutatjuk, hogy mi a fő mozgatórugója az Evergrande és más kínai ingatlanfejlesztők (várható, vagy már meg is történt) csődjének.
  • Összefoglaljuk, hogy milyen tovagyűrűző hatások látszanak eddig, illetve milyen mutatókra kell majd figyelni ezek további nyomon követése érdekében.
  • Rávilágítunk a kínai állami vezetés legfőbb céljára és arra, hogy ebből milyen ingatlanpiaci és reálgazdasági forgatókönyvek adódnak.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés