Előfizetői tartalom

A világ szeme Frankfurton: súlyos energiaválság, 13 éve nem látott árrobbanás közepette dönt ma az EKB

Ma tartja októberi kamatdöntő ülését az EKB. Az ülés után szinte biztosan nem hallunk nagy bejelentést, a jegybank ugyanis decemberre ígérte a fontos döntések meghozatalát, ennek ellenére a piac részéről nagy várakozás övezi a mai eseményt. A legutóbbi ülés óta az energiaárak elszálltak, az infláció 13 éves csúcsra ugrott, a gazdaság lassul, költekezéspárti kormány alakul Németországban, a járvánnyal kapcsolatos kockázatok nőnek. Egyszerre vannak jelen olyan tényezők, amelyek a korábbinál szigorúbb EKB-s előretekintő iránymutatást vetítenek előre, és olyanok, amelyek indokolttá teszik a laza hangnem fenntartását. A Kormányzótanácsban látszólag nőtt a megosztottság (egy tag le is mondott, a találgatások szerint épp különvéleménye miatt), így leginkább arra kell ma figyelni, hogy Lagarde üzenete során hogyan egyensúlyozik a héják és a galambok elvárása közt.

"Nyugodjon meg, októberben is lesz dolgunk bőven" - mondta Christine Lagarde jegybankelnök az EKB szeptemberi kamatdöntő ülése utáni sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy mit fog csinálni a jegybank októberben, ha minden fontos döntést decemberben hoz meg. Valóban halmozódnak a jegybank teendői: dönteni kell a PEPP-ről, a TLTRO III-ról, felül kell vizsgálni a növekedési és inflációs előrejelzést - de ezekre nem ma kerül sor.

Az EKB ugyanis már szeptemberi ülésén ismertette a menetrendet, amely szerint a decemberben kerül sor a nagy bejelentésekre.

Ettől persze még nem lesz unalmas a mai ülés, sőt! Az előző, szeptemberi üléshez képest ugyanis számos dolog történt. Az energiaválság elmélyült, és az energiaárak drasztikus emelkedése megjelent a fogyasztói kosárban is, az európai országok nagy többsége ugyanis nem hosszútávú szerződésekkel biztosította a gázszükségletet, hanem az aktuális piaci áron szerzi be azt, miközben csak kevés helyen van hatósági ármaximum. Az energiaválság komoly reálgazdasági hatásokkal bírhat: a vállalati termeléseket visszavetheti, a lakossági fogyasztást korlátozhatja.

Az alábbi kérdéseket járjuk körbe ebben a cikkben:

  • Milyen döntéseket hozhat ma az EKB?
  • Hogyan reagálhat az EKB az áremelkedésre és az energiaválságra?
  • Hallunk új részleteket az eszközvásárlási program sorsáról?
  • Inkább szigorú, vagy továbbra is laza hangnemben beszél majd Christine Lagarde elnök?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés