Előfizetői tartalom

Szépen eszi az infláció a bérünket

Portfolio
2021 szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 428 100, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 284 700 forint volt, mindkettő 9,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A reálkeresetek növekedési üteme azonban jóval visszafogottabb, mivel a 7% felé menetelő éves infláció erodálja a bérek értékét. A magánszektorban a bérszínvonal reálértéke 2,4%-kal magasabb, mint egy éve. Ez az utóbbi évek dinamikájához képest alacsonynak mondható, de az utóbbi három hónapban már emelkedik.

A bruttó keresetek a vállalkozások körében 8,0, a költségvetésben – az egyes előmeneteli rendszerek ütemezett béremeléseivel összefüggésben – ezt meghaladóan, 9,4%-kal nőttek. A reálkeresetek tendenciáit az alábbi ábra mutatja: Augusztusban a nettó medián bér számításaink szerint 222 ezer 400 forint volt. (A medián azt a bérszintet jelenti, aminél a lakosság egyik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés