Előfizetői tartalom

Nagyon szokatlan döntést hozott a költekező kormány – A 350 milliárd forintos ügy háttere

Szokatlan dolog történik idén év végén a költségvetésben: a kormány plusz pénzügyi tartalékot képez, vagyis egyes kiadási sorokon összébb húzza a nadrágszíjat. Az elmúlt közel két év koronavírus-járvány utáni laza fiskális politikájának fényében ez komoly fordulatnak tűnik és több magyarázat is lehetséges. De a legfontosabb talán az, hogy az eddig a költségvetési pénzt két kézzel szóró kormány csak az egyik oldalon fogja vissza a pénzszórást, hogy a másik kezével még többet adhasson 2022 elején: a családoknak, a nyugdíjasoknak és számtalan állami alkalmazottnak, valamint a vállalatoknak (iparűzési adó visszavágásán és a szociális hozzájárulási adón keresztül).

Két év után érkezett el az a bizonyos pont A kormány az elmúlt közel két évben folyamatosan és egyre erőteljesebben vállalta fel a laza fiskális politikát. Ez az irány 2020 elején indult, majd a járvány miatti válság és az azt követő válságkezelés miatt gyorsult fel. Az utóbbi hónapokban pedig a gazdaság újraindítása címén, a szigorú válságkezelési célokon már...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés