Előfizetői tartalom

Vége a titkolózásnak: ma fel kell fednie az EKB-nak, hogy milyen világ jön a gigantikus pénzeső után

Eddig halogathatta a döntést az Európai Központi Bank az eddigi legjelentősebb eszközvásárlási programról. A jegybank ma délután ismerteti kamatmeghatározó ülésének döntéseit, a legnagyobb kérdés pedig az, hogy milyen megoldást talált ki a jegybank a pandémiás eszközvásárlási program pótlására. Persze csak akkor, ha egyáltalán megszűnik a program, mert valamilyen kötvénypiaci jelenlétre a déli országok sérülékenysége és a reálgazdasági igények miatt szükség van. Bár több jegybankár (élükön a németekkel) ellenzik a kötvényvásárlások fenntartását, azonnali megszüntetésre nem sok esély van. De nemcsak a mennyiségi lazítás van terítéken: új előrejelzéseket és közzétesz a jegybank, és azt is megtudjuk, hogy még mindig átmeneti-e az infláció.

Ma kell dönteni az eszközvásárlási program sorsáról

Az amerikai jegybank tegnapi kamatdöntése után ma Frankfurtra figyel a világ: az Európai Központi Bank ma tartja azt a bizonyos decemberi ülését, amelyen a nagy döntések megszületnek. Legalábbis ezek a várakozások, ugyanis a két korábbi őszi ülés során Christine Lagarde minden fontos kérdést azzal hárított el, hogy a legfontosabb monetáris eszközökről majd decemberben döntenek.

Ez a nap ma van, és valóban fontos bejelentésekre kerülhet sor.

A legnagyobb érdeklődés a pandémiás eszközvásárlási program (PEPP) sorsát övezi. A programot az EKB 2020 márciusában, a járványhelyzetre reagálva vezette be, és jelentős szerepe volt abban, hogy a kockázatos eurózóna-tagállamok fizetésképtelensége fel sem merült, a kormányok így szabadjára engedhették a gyeplőt, és költekezhettek a költségvetés terhére, így stabilizálni tudták a gazdasági kilengéseket. A PEPP hatalmas volumenű eszköz, amint azt az EKB összes eddigi eszközvásárlási programjában felhalmozott értékpapírok kumulált összege is mutatja:

Miről olvashatsz még a cikkben?

  • Miről dönthetett az EKB?
  • Mit találtak ki Frankfurtban a PEPP pótlására?
  • Vajon még mindig ragaszkodik hozzá a jegybank, hogy az infláció átmeneti?
  • A reálgazdaság helyzete indokolja a lazaságot?
  • Mi lesz az euróval?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés