koronavírus járvány omikron hullám ötödik hullám variáns
Gazdaság

Éppen most robban be Magyarországra az 5. hullám - Egy hatalmas gócpont már most látszik

Csiki Gergely
Határozottan romlik a koronavírus-helyzet az országban a szerda reggel közzétett adatok alapján. A részletekből viszont az is kiderült, hogy az esetek 30%-át Budapesten azonosították, vagyis jelenleg egyértelműen a fővárosban robban a járvány 5. hulláma, feltételezhetően az omikron variáns rendkívüli terjedése miatt.

Szerda reggeli cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az országos adatok újra megerősítették: az ötödik járványhullám beindulását láthatjuk épp ezekben a napokban. Erre már felhívtuk a figyelmet korábbi cikkeinkben, vagyis a Portfolio olvasói számára nem meglepetés a szomorú járványügyi fordulat:

A részletes adatokból kiderül: az országosan azonosított 5270 új fertőzött 29%-át Budapesten találták, ugyanis a fővárosban 1557 volt a napi fertőzöttszám (ilyen magas napi esetszámra a fővárosban december 2. óta nem volt példa).

Az új fertőzöttek száma tehát a fővárosban egyetlen nap alatt duplázódott, és egyértelműen az új omikron-hullám gócpontjának tekinthető.

A negyedik hullám tehát országosan és Budapesten sem jutott el egy alacsony nyugvópontra, hanem magas szintről vett új lendületet. Olyan lendületet legalább, mint amit a 3. és 4. hullámban is láttunk. A következő napok járványgörbéjének meredeksége dönti el, hogy az omikron variáns - nemzetközi adatok alapján bizonyított - sokkal gyorsabb terjedési képessége észrevehető lesz-e a hivatalos magyar adatokban. Vagyis hogy a hazai tesztelési kapacitások képesek lesznek-e lekövetni a járvány ilyen léptékű terjedését. A korábbi hullámok tapasztalatai alapján ezzel kapcsolatban lehetnek kétségeink (jelzésértékű, hogy a mintavételek 30%-a volt már pozitív a mai nap, és a pozitivitási ráta 7 napos mozgóátlaga napok óta emelkedik, esélye sem volt a járvány megbízható követését lehetővé tevő - 5%-os - szint alá csökkenni). Tehát könnyen lehet, hogy az omikron napokon belül nagyon sok embert fertőz meg, de a szűkös tesztelési kapacitás miatt kérdéses (országosan is, nem csak Budapesten), hogy mi látszik majd ebből a járványgörbén.

omikron hullam budapest

A fővárosban zajló folyamat egyáltalán nem váratlan jelenség. Néhány korábbi hullám során is megfigyelhető volt, hogy a járványhullámok beindulásakor Budapesten jelennek meg kezdetben nagy számban az új esetek és terjed szét országosan is a fertőzés. Vattay Gábor fizikus is ezt valószínűsítette már korábbi elemzéseiben. Úgy fogalmazott legutóbb, hogy "a világon az omikron-hullám a sűrűn lakott centrumokban kezdődik, és több hetes lemaradással éri el a kisebb népsűrűségű területeket". 

Ahogyan a lenti ábrán látható: most az 5. hullám legelején is a korábban már többször is megfigyelt jelenséggel állunk szemben. Nevezetesen, hogy a hullám elején Budapesten egyre magasabb arányban vannak jelen az új fertőzöttek az országos esetszámon belül.

budapest fertozott reszarany

Vattay Gábor fizikus, aki a járvány ideje alatt modellezéssel is foglalkozik, arra számít, hogy a járványgörbe valamikor a jövő hét során meg fogja haladni a delta hullámban elért magasságot Budapesten. Azt is előrevetítette, hogy a vidéki településeken, először a megyeszékhelyeken, utána a kisebb falvakban majd 2-3 hét késéssel fog megjelenni ugyanaz a hullám, ami már a jövő héten látható lesz Budapesten.

De mégis milyen lehet a magyar 5. hullám?

A nemzetközi tapasztalatok alapján épp mai cikkünkben írtunk arról, hogy mi várható az 5. járványhullámban. Elemzésünkben arra is felhívtuk a figyelmet, hogy az egyedi országspecifikus okok miatt nem biztos, hogy a kedvező nyugat-európai példákat egy az egyben Magyarországra is lehet vonatkoztatni, ami azt jelenti, hogy még egyáltalán nem biztos, hogy ezt a járványhullámot kisebb egészségügyi terhelés és alacsonyabb halálozással vészeli át hazánk. A társadalom egészségi állapota, a variáns terjedésének sebessége (amit lehet szabályozni), ennek következtében pedig az egészségügy terhelésének szintje (ezáltal a betegellátás minősége) és a terhelődés felfutásának gyorsasága (egyszerre betegszik meg nagyon sok ember) fogja meghatározni, hogy mennyire lesz súlyos a hullám.

Arról korábban Röst Gergely matematikus és Oroszi Beatrix epidemiológus (mindketten a hazai járványügyi szakértői, döntéstámogató csapat tagjai) osztottak meg a Portfolio-val gondolatokat, hogy hogyan kellene (kellett volna) felkészülni az ötödik hazai járványhullámra és mi várható az előttünk álló időszakban.

Címlapkép: Koronavírus elleni oltóanyagok beadására kijelölt oltópont a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban 2022. január 4-én. Forrás: MTI/Varga György

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok