Előfizetői tartalom

Extrém módon kiköltekezett az állam, de mégis miből?

Rendkívüli év volt a 2021-es: az állam több mint 5000 milliárd forinttal nyújtózkodott túl a bevételein, amelyek valósággal felrobbantak az eredeti tervekhez képest, hiszen soha nem látott növekedést produkált a gazdaság tavaly. A kormány azonban könnyedén elköltötte az év közben keletkező plusz összegeket, sőt. Cikkünk első részében azt mutatjuk be, hogy mégis honnan volt ennyi pénz az államkasszában.

Aktív költekező volt a kormány, de jött egy határ

A Pénzügyminisztérium két héttel ezelőtti előzetes tájékoztatása alapján már beszámoltunk arról, hogy az államháztartás központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. Ennél magasabb éves pénzforgalmi deficitre egyetlen egyszer volt példa: a koronavírus-járvány és az általa kiváltott válság kirobbanásának évében (2020-ban). Most viszont úgy jött össze 2021-ben ez a hatalmas hiány, hogy a magyar gazdaság rekordsebességgel, 6,4%-kal szárnyalhatott tavaly (az előzetes becslések szerint).

Jól látható tehát, hogy több szempontból is rendkívüli év volt a 2021-es a költségvetés számára.

Úgy sikerült hatalmas deficitet produkálni, hogy az eredetileg tervezettnél lényegesen magasabb GDP-növekedés és infláció az alapvető költségvetési folyamatokat nagy mértékben támogatta. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy

Miről szól még a cikk?

  • Miért költött szinte korlátok nélkül a kormány?
  • Nem tolta túl ezt 2021-ben?
  • Kik tömték ki az államkasszát?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés