Előfizetői tartalom

Ha Putyin támad, a gáz mellett sok más területen is nagy bajba kerülhet Európa

Mivel Oroszország és Ukrajna is számos áru- és nyersanyagpiacon a világ egyik legnagyobb exportőre, így már önmagában a tartós katonai szembenállás is magasan tarthatja az év során ezen piacok árait, egy katonai összecsapás pedig az egekbe repítheti az árakat akár a fizikai áruhiány, akár a nyugati és orosz kölcsönös szankciós lépések hatására.

Az ukrán határ közelében végrehajtott jelentős orosz katonai csapatösszevonások és a NATO-tól követelt biztonsági garanciák hetek óta kiemelten foglalkoztatják például az európai gázpiaci szereplőket, hiszen az EU a legtöbb gázt az oroszoktól veszi (mintegy 40%-ot) és így a katonai összecsapással élesedő nyugati szankciók az orosz gázcsapok elzárásához vezethetnek.

Azt, hogy egy ilyen helyzet miért okozna súlyos kihívásokat Európának (nincs elég gáz semmilyen más irányból, hiába vannak erőfeszítések a katari, azeri, amerikai irányba), ebben az elemzésben jártuk körbe. Arra is rámutattunk a minap Vlagyimir Putyin orosz elnök ijesztő kijelentése alapján, hogy miért kerülhetnek bajba az európai államok a 2022-2023-as fűtési szezon második felében.

A jelenlegi fűtési szezont egyébként a meglepően enyhe európai januári időjárás, az emiatt relatív alacsonyabb gázfelhasználás miatt - még a szokatlanul alacsony, 37% körüli együttes európai tárolói töltöttség mellett is! - remélhetőleg már „kihúzza” a kontinens komolyabb gázellátási zavarok nélkül még akkor is, ha esetleg az oroszok tényleg támadnának február-márciusban és szélsőséges esetben leállna átmenetileg a teljes orosz gázexport. A leapadt tárolói készletszintek visszatöltése azonban már komolyabb kihívásokat és ezért ősztől-téltől ellátási zavarokat is okozhat a tartósan visszafogott orosz gázexport esetén, arról nem is beszélve, hogy huzamosabb ideig még a mostani extrémnek mondható gázáraknál is jóval magasabb árakra kellene készülni.

Miről szól ez az elemzés?

  • Emlékeztetünk rá, hogy a gázpiacon miért kerülne komoly gond Európa az orosz csapok teljes, de akár már részleges elzárása esetén is.
  • Rámutatunk arra, hogy például a búzapiacon miért lehet gond abból, ha a kelet-ukrajnai szakadár régiók terén, vagy a kercsi-szorosnál az oroszok keményen fellépnek.
  • Összefoglaljuk azokat a főbb nyersanyagokat és energiahordozókat, amelyekben kiemelt jelentőségű az orosz export.
  • Rámutatunk arra is, hogy a tavaly többszöröződő gázárak már komoly változást idéztek elő az európai kőszén felhasználásban, aminek kielégítése jelentős részben szintén Oroszországból történt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés