Előfizetői tartalom

Kiszivárgott: vészhelyzeti gáz- és árampiaci terven dolgozik Brüsszel az esetleges orosz támadásra készülve

Az Európai Bizottság egy több elemű vészhelyzeti terven dolgozik arra az esetre, ha az oroszok egy esetleges ukrán támadás nyomán csökkentenék, vagy leállítanák a gázszállítást Európa felé és így még inkább az egekbe emelkednének a gázárak, azon keresztül pedig az áramárak. A Financial Times információi szerint az egyik lehetséges lépés egy árampiaci beavatkozás lenne, gyengítve a gáz- és áramárak együttmozgását. A brüsszeli vészhelyzeti tervet a jövő hónapban küldik majd ki a tagállamoknak. Frissítés: hétfőn egy brüsszeli konferencián az Európai Bizottság elnöke újra élesen kritizálta a Gazpromot, hogy nem ad el elég gázt az európai piacon a fokozott kereslet és magas árak mellett és a tartósan magas gázárak lehetőségére is figyelmeztetett.

Mindez kifejezetten érdekes annak tükrében, hogy pár hónapja a gázárak elszállása miatti áramár-emelkedés idején a Bizottság még hárította az esetleges árampiaci beavatkozás témáját és az uniós energiapiaci szabályozó testület is óva intett attól, hogy például valamilyen árplafont vezessenek be a nagykereskedelmi árampiacon, ami így a gázárak további emelkedése...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés