Előfizetői tartalom

Brutális újévi rezsiár-emelés volt Európában – Itthon egyre kirívóbban olcsó az áram- és gázár

Weinhardt Attila
Az újév elején Bukarestben 45%-kal drágult mind a lakossági gáz-, mind az árammár, és míg Bécsben 40%-kal, Berlinben 133%-kal (!) ugrott a gázár - derült ki az elképesztő változás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) januári európai körképéből. A vizsgálat egyúttal arra is rámutatott, hogy a piaci árak elszállása miatti drasztikus lakossági áremelések mellett a magyar rezsicsökkentés fenntartása oda vezetett, hogy egyre inkább kirívóan olcsó Magyarországon a lakossági gáz- és áramár, igaz ez várhatóan egyre komolyabb pénzébe kerül az adófizetőknek.

A MEKH szokásos havi ár összehasonlító körképe alapján tavaly december után idén januárban is azt láttuk, hogy a nominális lakossági áramár az uniós fővárosok között Budapesten volt a legolcsóbb 2022. januárjában (csak a nem-EU-tag szerbeknél volt kicsit olcsóbb). Ez a számok nyelvén az jelentette, hogy míg idehaza 10,32 eurócent/kWh volt a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára, addig ez a 17 uniós tagállam fővárosainak átlagában 26,07 eurócent/kWh volt, azaz

a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért augusztustól!

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái