Előfizetői tartalom

Brutális újévi rezsiár-emelés volt Európában – Itthon egyre kirívóbban olcsó az áram- és gázár

Az újév elején Bukarestben 45%-kal drágult mind a lakossági gáz-, mind az árammár, és míg Bécsben 40%-kal, Berlinben 133%-kal (!) ugrott a gázár - derült ki az elképesztő változás a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) januári európai körképéből. A vizsgálat egyúttal arra is rámutatott, hogy a piaci árak elszállása miatti drasztikus lakossági áremelések mellett a magyar rezsicsökkentés fenntartása oda vezetett, hogy egyre inkább kirívóan olcsó Magyarországon a lakossági gáz- és áramár, igaz ez várhatóan egyre komolyabb pénzébe kerül az adófizetőknek.

A MEKH szokásos havi ár összehasonlító körképe alapján tavaly december után idén januárban is azt láttuk, hogy a nominális lakossági áramár az uniós fővárosok között Budapesten volt a legolcsóbb 2022. januárjában (csak a nem-EU-tag szerbeknél volt kicsit olcsóbb). Ez a számok nyelvén az jelentette, hogy míg idehaza 10,32 eurócent/kWh volt a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára, addig ez a 17 uniós tagállam fővárosainak átlagában 26,07 eurócent/kWh volt, azaz

a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

Forrás: MEKH.

A MEKH összesítése szerint januárban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak (lényegében az energiadíjak). Bukarestben a decemberi 26,36 eurócent/kWh-ról 38,38 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 46 százalékos növekedés. Brüsszelben 24%-os, Stockholmban 25%-os, Berlinben 38%-os lakossági villamosenergiaár-növekedést regisztráltak. Az alábbi ábra a végfelhasználó áramár díjösszetételét mutatja és amint látjuk: a magyar rezsicsökkentés miatt fixen tartott energiadíj  miatt nálunk tényleg nagyon olcsó a villamosenergia.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés