Előfizetői tartalom

Mennyire fog fájni a magyar gazdaságnak az ukrán háború? – Íme, néhány fontos ábra

A magyar gazdaság exportteljesítményének csak kis része irányul az orosz-ukrán konfliktus piacaira és ez lényegében az egész régióra igaz, így csupán külkereskedelmi szempontból várhatóan korlátozottak lesznek az orosz-ukrán háború negatív hatásai. Természetesen a nyugati szankciók pontos tartalma ezen érdemben változtathat. A nagyobb sérülékenységi csatorna az importnál, konkrétan az energiaimportnál mutatkozik, hiszen a régió nagy része lényegében teljesen ki van téve az orosz olaj- és gázimportnak.

A KSH adatai alapján 2021 első tizenegy hónapjában a teljes kivitelünk kevesebb, mint 4%-a talált vevőre Ukrajnában vagy Oroszországban. Ezen belül az ukrán kitettségünk volt nagyobb: 2,2%. Az orosz piacokat elsősorban az esetleges árupiaci szankciók kivetése esetén veszíthetik el a magyar vállalatok, míg Ukrajna esetében a gazdasági összeomlásból fakadó drasztikus keresletvisszaesés...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés