Előfizetői tartalom

Bejelzett a mutató, amely szerint nagyon hamar odaverhet az orosz gazdaságnak a háború

Meredeken inverz az orosz hozamgörbe, és egyes lejáratokon még csütörtökhöz képest is komoly emelkedést láthatunk. A befektetők nem nyugodtak, valósággal menekülnek a legrövidebb lejáratú kötvényekből, de az 5 és 15 év közötti lejáratokon is jelentősen emelkedtek a hozamok. Az inverz hozamgörbe egyes értelmezések szerint recessziót vetíthet előre: azt jelenti, hogy a befektetők rövid távon túl kockázatosnak ítélik meg az adott országot. 15 és 30 éves lejáratokon viszont nem látunk jelentős emelkedést, és mivel itt a hozamok is sokkal alacsonyabbak, mint az 1 év alatti lejáratokon, tartós gazdasági problémákra - legalábbis egyelőre - úgy látszik, nem számít a piac. Az amerikai kötvénypiacon csak átmeneti és enyhe hatása volt a háborúnak, a mi régiónk picit jobban megérzi azt.

Az oroszok inváziója okozta csütörtöki esés után pénteken egészen más képet láttunk a részvénypiacokon. A BUX-index csütörtöki 10% körüli visszaeséséből le tudott dolgozni valamelyest, napon belül 6% feletti emelkedéssel zárta a pénteket. Az igazi fordulat az orosz tőzsdén látszott: a csütörtöki 30% feletti visszaesésből kifejezetten sokat ledolgozva az RTS-index 26%-ot jött vissza. A devizapiacon is jobb volt a hangulat, a forint és a rubel is erősödött, akárcsak a legtöbb feltörekvő deviza. A dollár pénteken napközben jórészt még erősödött, de a hangulatjavulás után gyengülésbe kezdett.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Első ránézésre is adja magát a kérdés, hogy miért alakult kedvezőbben a pénteki nap, holott harcok tekintetében semmilyen enyhülés nem látszott, sőt. Könnyen lehet, hogy a befektetők részben előre beárazták a háborút (hiszen a kitörésére bőven voltak előjelek), és a csütörtök hajnali rakétatámadás sokkjára ugyan még erőteljes eladási hullám kezdődött, pénteken egyszerűen a szereplők megvették ezt az esést. Az is lehet viszont, hogy csütörtök estére világossá vált a befektetők előtt: a nyugati vezetők egyelőre nem szándékoznak komoly, az európai- és a világgazdaságra is káros szankciókat hozni, azaz egyszerűen nem számoltak tág tovagyűrűző hatásokkal. Az esetleges tárgyalások pénteki híre pedig további lökést adott a piacoknak.

A részvénypiaci befektetők aktuális motivációját megérteni nem egyszerű, és bár kifejezetten „gyors reagálású” piacról van szó, az aktuális reálgazdasági kockázatok és az egyes országok hosszú távú megítélésére mégsem a piaci mozgások elemzése a legjobb eszköz. A kilátások vizsgálatához érdemes az országkockázati megítélést jobban tükröző kötvénypiaci fejleményeket is követni,

Miről olvashatsz még ebben a cikkben?

  • Mi történt a részvény- és devizapiacokon a háború első két napján?
  • Mennyire szálltak el az orosz kötvényhozamok?
  • A fejlett piaci hozamokat érintette?
  • Mi történt a régiónk kötvénypiacain?
  • Meddig emelkedtek a magyar hozamok?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés