Előfizetői tartalom

Kiszámoltuk: durván megüti a magyar gazdaságot az energiaválság

Erőteljes következményei lehetnek a magyar gazdaságra, ha az energiaárak ennyire magas szinten maradnak. A drága energia nemcsak az inflációba gyűrűzik be, hanem a külső egyensúlyunkat is rontja, nyomást helyezve ezzel a forint árfolyamára. Ami még fájdalmasabb: a magasabb energiaszámla egyszerűen kiszívja a megtermelt jövedelmet a gazdaságból, ez a keresletszűkítés pedig beárnyékolja a növekedési kilátásainkat. Számításaink szerint a sokkhatás igen jelentős lehet.

Az elmúlt egy év az energia drágulásáról szólt a világgazdaságban. Az áram és a gáz ára többszörösére nőtt, az olaj világpiaci jegyzése is rég látott magasságokba szökött: a megelőző évek áringadozásai eltörpülnek a mostani rakétázáshoz képest. A drága energia kapcsán leggyakrabban az kerül szóba, hogy növeli az inflációt. Nem csak az olyan közvetlen hatásokról...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés