Előfizetői tartalom

Történelmi lépésre készül a Fed, és még maguk sem tudják, mi jön utána

A Fed ma este minden bizonnyal 50 bázispontos kamatemelést jelent be, ilyenre pedig 2000 óta nem volt példa. Ráadásul ez a lépés csak egy a sok közül: a jegybank egy erőteljes szigorítási ciklus elején van, és egyelőre csak találgatni lehet, hogy ennek hol lesz a vége. Egy dolog tűnik biztosnak: a jegybank gyorsan el akarja érni a semleges kamatszintet, de hogy utána mi lesz, azt vélhetően majd a beérkező inflációs adatok fényében döntik el. Emiatt ma az sem kizárható, hogy a jegybank kommunikációja az erőteljes inflációs nyomás miatt óvatos lesz - de azért az erős üzenetre van nagyobb esély. Ezen kívül még egy ritka dolgot láthatunk ma este: a jegybank be fogja jelenteni a mérlegének leépítését. A mennyiségi szigorításról egyelőre csak annyi biztos, hogy gyors és határozott lesz. És mivel ez kifejezetten ritka jelenség, a hatásait a közgazdászok is csak találgatni tudják.

50 bázispont

Már márciusban elkezdődött a Federal Reserve (Fed) kamatemelési ciklusa, az amerikai jegybank akkor 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot (pontosabban a kamatsáv tetejét és alját, 0,25-0,5%-ra).  Ma viszont újabb mérföldkőhöz érünk: a jegybank este ugyanis a várakozások szerint 50 bázisponttal fogja emelni a kamatot. A lépés nem mindennapos: 50 bázispontos emelésre 2000-ben került sor utoljára.

A jegybank az előző két évtizedben általában negyed százalékkal emelte egy ülése alatt a kamatokat, a ma este tehát egyfajta fordulópont lesz a Fed 21. századi történetében. Az 50 bázispontos kamatemeléshez kevés kétség fér: már nemcsak a jegybanki döntéshozó testület, a Nyíltpiaci Bizottság (Federal Open Market Committee, röviden FOMC) egyes héja tagjai hangoztatják a fél százalékos kamatemelés szükségességét, de maga a kifejezetten óvatosan kommunikáló Jerome Powell elnök is erősen utalt rá, és a legutóbbi ülés jegyzőkönyvéből is erre következtethetünk. Az pedig csak hab a tortán, hogy a piaci szereplők 98%-a is 1%-os kamatplafont áraz holnaptól,

vagyis az ennél kisebb vagy nagyobb emelés óriási meglepetést okozna a piacon, ami azonnali mozgásokat indítana be.

Miről szól ez az elemzés?

  • Mekkora kamatemelésre számíthatunk ma?
  • Milyen egyéb jelentés várható?
  • Milyen következménnyel járhat a mérleg leépítése?
  • Milyen üzenetet küldhet a jegybank?
  • Mire számít a piac, és milyen reakciókat adhatnak a döntésekre?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés