Előfizetői tartalom

Rohamot indított a napelemekért a lakosság, gyorsíthatják az engedélyezést

Az E.ON-nál az új online igénybeadási felület használatára kérik ügyfeleiket, mert ez jelentősen csökkenti az igények feldolgozási idejét, ugyanakkor tájékoztatásuk szerint a nagyszámú érdeklődés miatt a jövőben a szokásosnál hosszabb feldolgozási időre kell számítani. Szeptember közepe óta az OPUS TITÁSZ-nál is egyszerűsített ügymenettel kezelik a HMKE igénybejelentéseket, amely körülbelül harmadára csökkentheti az engedélyeztetéshez szükséges időtartamot, fontosnak tartják azonban megjegyezni, hogy a HMKE-k létesítésének, ezáltal a teljes folyamat átfutásának időszükséglete az ügyfelek által megbízott vállalkozásoktól függ.

A rezsicsökkentés csökkentéséről szóló júliusi bejelentést követően ugrásszerűen nőtt az igény a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek iránt. A telepítő cégek megrendeléseik megtöbbszöröződéséről számoltak be, ma pedig már valószínűleg nem lehet olyan társaságot találni, amely az idei évi átadásra vállalna megbízást. Ennek részben a telepítői kapacitások maximális kihasználtsága és a számos cégnél tapasztalható alapanyaghiány az oka, de - ahogyan ezt korábban megírtuk - tapasztalatok szerint az engedélyeztetési eljárások is hosszabbak lehetnek a rendkívüli telepítési igény révén az áramszolgáltatókra nehezedő nagy terhelés következtében.

Az ügy jelentőségére tekintettel megkérdeztük a szolgáltatókat egyebek mellett arról, hogy hogyan alakul az engedélyeztetési folyamat időigénye, mennyire tudják tartani a határidőket, illetve hogy tervezik-e mérsékelni az engedélyeztetés időigényét. Az alábbiakban a megkeresésünkre reagáló E.ON Hungária Csoport és OPUS TITÁSZ Zrt. válaszait közöljük.

E.ON: online felület csökkenti az igények feldolgozási idejét

Az E.ON Hungária Csoport szolgáltatási területén – mely a magyar elosztóhálózat felét jelenti - jelenleg mintegy 90 ezer háztartási méretű kiserőmű működik, több mint 700 MW beépített összteljesítménnyel, ami az országos rendszerterhelés körülbelül 10 százalékának feleltethető meg. Az elmúlt két hónapban az eddig is példátlan mennyiségű telepítési igények országos szinten megsokszorozódtak, az egy évvel ezelőttihez képest hatszorosára nőtt az érdeklődés. Jelenleg több ezer új igény feldolgozása zajlik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés