Előfizetői tartalom

Rohamot indított a napelemekért a lakosság, gyorsíthatják az engedélyezést

Major András
Az E.ON-nál az új online igénybeadási felület használatára kérik ügyfeleiket, mert ez jelentősen csökkenti az igények feldolgozási idejét, ugyanakkor tájékoztatásuk szerint a nagyszámú érdeklődés miatt a jövőben a szokásosnál hosszabb feldolgozási időre kell számítani. Szeptember közepe óta az OPUS TITÁSZ-nál is egyszerűsített ügymenettel kezelik a HMKE igénybejelentéseket, amely körülbelül harmadára csökkentheti az engedélyeztetéshez szükséges időtartamot, fontosnak tartják azonban megjegyezni, hogy a HMKE-k létesítésének, ezáltal a teljes folyamat átfutásának időszükséglete az ügyfelek által megbízott vállalkozásoktól függ.

A rezsicsökkentés csökkentéséről szóló júliusi bejelentést követően ugrásszerűen nőtt az igény a háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek iránt. A telepítő cégek megrendeléseik megtöbbszöröződéséről számoltak be, ma pedig már valószínűleg nem lehet olyan társaságot találni, amely az idei évi átadásra vállalna megbízást. Ennek részben a telepítői kapacitások maximális kihasználtsága és a számos cégnél tapasztalható alapanyaghiány az oka, de - ahogyan ezt korábban megírtuk - tapasztalatok szerint az engedélyeztetési eljárások is hosszabbak lehetnek a rendkívüli telepítési igény révén az áramszolgáltatókra nehezedő nagy terhelés következtében.

Az ügy jelentőségére tekintettel megkérdeztük a szolgáltatókat egyebek mellett arról, hogy hogyan alakul az engedélyeztetési folyamat időigénye, mennyire tudják tartani a határidőket, illetve hogy tervezik-e mérsékelni az engedélyeztetés időigényét. Az alábbiakban a megkeresésünkre reagáló E.ON Hungária Csoport és OPUS TITÁSZ Zrt. válaszait közöljük.

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért 2023 januártól!

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái