Előfizetői tartalom

Az egészségügy nagy átalakításának főbb pontjai és a tervezet legnagyobb problémái

A kormány kedd este beterjesztette - több más tervezet mellett - az egészségügy átalakítását célzó törvénymódosítását is. Bemutatjuk az indoklásokkal együtt is igen rövidnek tűnő javaslat főbb pontjait és azt is, hogy a szakmai szervezetek milyen kritikákat fogalmaztak meg a tervezzettel szemben.

Kedd este került fel a parlament oldalára a T/2031 Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról című törvénymódosítás. A 23 oldalas dokumentumot Pintér Sándor belügyminiszter terjesztette elő, hiszen az egészségügyi államtitkárság az új Orbán-kormányban már itt működik. Az elmúlt hetekben számos alkalommal kiszivárogtak a javaslat részletei, így ahhoz képest meglepetések nincsenek is a most megjelent dokumentumban.

A javaslat indoklása úgy fogalmaz, hogy a Takács Péter államtitkár nevéhez köthető csomag olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek az egészségügyi ellátórendszer megújításához szükségesek. Az általános indoklás ad is egy gyors képet egy felsorolás keretében, hogy miről is van szó:

  • az egészségügyi alapellátás terén a praxiskörzetek meghatározása során állami szerepvállalás biztosítása,
  • az ügyeleti rendszerben az állami mentőszolgálat szerepének bővítése,
  • az alapellátásban jogszabályban előírt feltételeknek megfelelő szoftver használata,
  • a járóbeteg-ellátásban az állami szerepvállalás növeléséhez szükséges intézkedések biztosítása,
  • a fekvőbeteg-ellátásban a segítő személyre vonatkozó szabályok bevezetése,
  • az egészségügyi dolgozók minősítésére vonatkozó szabályainak kibővítése,
  • egészségügyben történő közreműködési jogviszonyok felszámolása,
  • a szakápolási rendszer átalakítása.

Jól látható, hogy a fenti felsorolásban több helyen is előjön az "állami szerepvállalás" erősítésének szándéka, vagyis a mostani javaslat iránya egyértelmű:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés