Előfizetői tartalom

Tankönyvekben szerepel majd, amit átéltünk: de az igazi fájdalom csak most érződhet majd

2022-ben a világ legnagyobb jegybankjai olyan lépésekre kényszerültek, amelyekre 40 éve nem volt példa, a jövő közgazdasági tankönyvei egészen biztosan sokat hivatkoznak majd a tavalyi évre. Amit viszont még nem tudunk, hogy milyen felhanggal teszik majd ezt. Jelenleg abban reménykedünk, hogy a 2022-es jegybanki szigorítások évét sikerként jellemzik majd, ugyanis még csírájában elfojtották vele a magas inflációt. Megvan viszont az esély arra is, hogy a kamatemelések évét a recesszió éve követi majd, és ez némileg árnyalja majd a jegybanki szigorítás interpretációját.

Beismerte tévedését a Fed, és ez mindenki másnak jobban fájt

A tavalyi év olyan fordulatot hozott a monetáris politikában, amelyre a közgazdasági tankönyvek alighanem évtizedek múlva is hivatkozni fognak. A legjelentősebb hatást a Fed éles irányváltása fejtette ki a világra. Az amerikai jegybank 2021 nagy részében még úgy érvelt, hogy a magas infláció átmeneti, és már 2022-ben visszatérhet a jegybanki célhoz (2%). Nem ez történt, a fogyasztói árindex júniusi tetőzésekor elérte a 9%-ot is, ráadásul ezen a ponton már nehéz volt azonosítani, hogy a valóban jó eséllyel átmeneti, részben külföldről importált kínálati inflációról volt-e szó, vagy már az amerikai fogyasztás húzta fel az árindexet.

Az infláció emelkedésére a Fed is határozottan reagált: szó sem volt már arról, hogy az infláció átmeneti, a nyugtató narratíva helyét átvette az „inlfációt minden áron letörjük” dogma, amelynek jegyében a Fed olyan lépésekre szánta el magát, amelyre a ’80-as évek óta nem volt példa: négy alkalommal emeltek 2022-ben 75 bázisponttal az irányadó kamaton, összesen pedig 4,25%-kal nőtt az irányadó ráta.

2022-ben véget ért a rekordalacsony kamatok kora,

Miről olvashatsz ebben a cikkben?

  • Miért volt fontos év 2022 a globális monetáris politikában?
  • Mire számíthatunk a Fedtől?
  • Miért van nagyon nehéz helyzetben az EKB?
  • Melyik jegybankokra érdemes még figyelni 2023-ban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés