Előfizetői tartalom

Mégis csökken az egyenlőtlenség a világban, de van ebben egy csavar

Az elmúlt 30 évben - talán a közhiedelemmel ellentétben - a világon jelentősen igazságosabbá vált a jövedelemeloszlás - derül ki Branko Milanovic közelmúltban megjelent átfogó tanulmányából. A neves közgazdász elefántábrájának ormánya nem konyul le, mert a világszintű intenzív elmozdulást leginkább Kína húzta felfelé. A leggazdagabbak továbbra is egyre gazdagabbak a fejlett világban, és Magyarországon is alig látszik a szegényebb rétegek felzárkózása.

Mostanra már közhellyé vált az a kijelentés, hogy a világ lakosságának mindössze egy százalékánál összpontosul a globális vagyon majdnem 50 százaléka. Azok a hírek pedig csak erősítik a leggazdagabbak és legszegényebbek közötti egyenlőtlenség konfliktusát, hogy éppen Elon Musk vagy Jeff Bezos vagyona ér el valamilyen személyes rekordot. Azonban globálisan nézve egyre inkább csökken az igazságtalanság a szegényebb és a tehetős országok között.

A globális vagyoni egyenlőtlenséget egyik legjobban bemutató grafikon Christoph Lakner és Branko Milanovic közgazdászok 2013-ban elkészített elefántábrája, ennek farka a bolygó legszegényebb rétegeit jelképezi – főként a szubszaharai Afrikában élőket, akik alig részesültek a kereskedelmi integráció előnyeiből –, míg ormánya a leggazdagabbakat.

Az elefánt-ábra: A vízszintes tengelyen a világ népességének jövedelem szerinti eloszlása, a függőleges tengelyen pedig az 1988-2008 közötti reáljövedelem-növekedés mértéke látható. A harmadik világbeli országok legszegényebb polgárjaitól eltekintve pontosan a már említett fejlett országbeli alsó-középosztály jövedelemnövekedése volt a legkisebb mértékű, sőt, bizonyos csoportoknál reál értelemben véve életszínvonal-romlásról beszélhetünk.

Lakner és Milanovic akkori elemzése gyorsan népszerűvé vált, mert csak erősítette azt a létező megérzést, hogy a világ fejlettebb országainak elitje (a grafikon jobb szélén találhatók) látványosan gyorsan gazdagodik a Föld lakosságának túlnyomó többségéhez képest. Ezzel szemben a fejlett országok alsó középosztályai egyáltalán nem részesednek a globalizáció áldásaiból, ehelyett a fejlődő országokban (a grafikon bal oldalán) csapódik le a világgazdasági növekedés jövedelembővülés formájában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés