Előfizetői tartalom

Nyugat-Dunántúl évek óta szenved, Pest megye meglódult

Nagyon érdekes tendenciák rajzolódnak ki az Eurostat friss adataiból a magyarországi régiók különféle gazdasági mutatóiról, hiszen Pest megye, illetve Közép-Dunántúl több szempontból is belendült, míg például Nyugat-Dunántúl a szenvedés jeleit mutatja. Ebben többek között annak is lehet szerepe, hogy az utóbbi években kevésbé jeleskedett Nyugat-Dunántúl a nagyberuházások odavonzásában a nagyon alacsony munkanélküliségi ráta mellett.

Az egyik legnagyobb mértékben, 11,4%-kal, illetve 11,3%-kal, Pest megye, valamint Közép-Dunántúl GDP-je nőtt 2021-ben az előző évhez képest – derül ki az Eurostat hétfői közleményéből, amely egyúttal azt is kiemelte, hogy mindössze három uniós NUTS 2 régióban csökkent abban az évben a GDP. Így tehát az EU döntő része érdemi növekedést produkált a Covid-ból való kilábalás jegyében, ami például a főbb dél-európai turisztikai régiók sötétkék színkódján is látszik.

Érdemes a Covid miatti 2020-as visszaesés, majd 2021-es kilábalás hatásán átnézni, mert így még jobb képet kapunk arról, hogy az egyes NUTS 2 régiók gazdasági teljesítménye hogyan alakult az utóbbi években. Éppen ezt ragadja meg az Eurostat alábbi ábrája, amely a 2021-es regionális GDP volument a 2019-eshez viszonyítja és ebben a rangsorban is felbukkan Pest megye, amely az ötödik legnagyobb növekedést mutatta fel.

Pest megye legnagyobb novekedesi rangsorban230220

Ha csak a magyarországi régiókra fókuszálunk a továbbiakban, az alábbi ábrán is látszik Pest megye éllovas teljesítménye Budapesttel együtt, igaz itt már nem a GDP-változásról van szó 2020-ról 2021-re, hanem az egyes régiók bruttó hozzáadott értékének változásáról (a GVA mutatóhoz az összes előállított áru és szolgáltatás összértékéből le kell vonni az ezek előállítása során felhasznált áruk és szolgáltatások értékét). Az alábbi ábrán a kékkel jelölt Nyugat-Dunántúl lefelé kilógása már 2017-től látszik, aztán 2020-ban is az egyik legnagyobb esést szenvedte el a GVA-ban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés