Előfizetői tartalom

Európa szinte biztosan elkerülte a recessziót, de még mindig óriási a bizonytalanság

Portfolio
Nagyon valószínűtlen, hogy az európai gazdaság idén recesszióba süllyed, de a növekedés még jövőre is kifejezetten alacsony lehet - árulták el a Portfolio által megkérdezett európai közgazdászok. Az elemzők válaszukban a pozitív kockázatok között kiemelték a kínai újranyitást, a monetáris szigorítás ugyanakkor erősen visszafogja majd a növekedést. Az a monetáris szigorítás, amellyel szemben egyébként még mindig nagy a bizonytalanság, az eurózóna inflációjának alakulását és az amerikai folyamatokat ugyanis még nagyon nehéz előre látni. Ugyanez igaz az euró árfolyamára és a kötvényhozamokra is.

Elkerüli Európa a recessziót, de még a jövő év sem lesz túl szép

Európa gazdasági kilátásai jelentősen változtak tavaly óta, a 2022 nyarán prognosztizált recessziós várakozás már ősszel is mérséklődött, az energiaárak jelentős mérséklődésével az eurózóna kilátásai tovább javultak. Noha mély recesszióra idén nem várható, a gazdaság lassulása már elkezdődött, és az enyhe recesszió továbbra sem kizárható. „Az energiaárak csökkenése és az energiahiánytól való félelmek enyhülése valóban megkönnyebbülést okozott a túlzott pesszimizmus után" – mondta a Portfolio-nak, Hélène Baudchon, a BNP Paribas vezető közgazdásza, aki hozzátette: az energiaárak mérséklődése hozzájárult ahhoz, hogy az eurózóna gazdasági kilátásai kevésbé borúsak. A francia bank szerint

a recesszió már elkerülhetőnek tűnik, a GDP-növekedés mértéke idén és jövőre is kicsivel 1% alatt lesz.

A recessziós kockázatot továbbra is a inflációs sokk, az energiaár-emelkedés, és főleg a monetáris szigorítás negatív hatásai jelentik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés