Előfizetői tartalom

Kettős fronthatás sújtja a világot, és ettől Magyarországnak is fájhat a feje

Mint a hideg és meleg légtömegek, úgy csapott össze az elmúlt néhány hónapban a piacon az optimizmus és pesszimizmus, és a heves kilengések formájában a mennydörgés sem maradt el. Mindent az amerikai infláció mozgat: ha a befektetők épp azt hiszik, hogy az infláció töretlenül csökkenni fog, vadul elkezdik a bevásárlást, ha a meginog a hitük, visszamenekülnek a dollárba és szabadulnak a kötvényekből. Ezeket az aggodalmakat csak felerősítették a héten elhangzott jegybanki nyilatkozatok, különösen az amerikai jegybank vezérének szavai. Nem csoda, hogy most épp megint egy kisebb vérengzést látunk a piacokon. Pedig ahogy a jelenkori időjárás, úgy a piaci érzület is végletekig szeszélyes: lehet, hogy a mai mennydörgést holnap már verőfényes napsütés követi. A jó hír, hogy már csak kettőt kell aludni, hogy ezt megtudjuk.

A Fed nem hagy nyitva egy kaput sem

Zajlik az élet a nemzetközi piacokon, egymást érik az erős kijelentések a jegybankelnököktől, ez pedig heves mozgásokat vált ki a különféle eszközökben. Jerome Powell Fed-elnök tegnap a Kongresszusban borzolta a kedélyeket azzal, hogy kijelentette: amennyiben a munkaerőpiaci és inflációs folyamatokban nem látnak javulást, visszatérhetnek a korábbi, nagy emelések. Emellett a vártnál magasabb kamatcsúcsot helyezett kilátásba, amely időben hosszabban maradhat fenn. Mindkét kijelentés erős üzenet volt.

Powell ezzel egy február eleje óta körvonalazódó piaci aggodalomra erősített rá. Tavaly év végén a piaci érzületet az inflációcsökkenés narratívája dominálta, akkor még a közgazdászok a kamatsztintek 5,25%-on való tetőzését, a kamatemelések idén tavaszi leállását várták. Abból a szemszögből nézve ez indokolt volt: mind a fogyasztói árindex, mind a maginflációs index egyértelműen mérséklődött.

Noha a kockázatok már akkor is jelen voltak, a többségi vélemény szerint a dezinfláció – amelyet a kínálati sokkok mérséklődése, a monetáris szigorítás miatti gazdasági lassulás, a bérdinamika enyhülése, és a magas bázis egyszerre támogat - töretlen marad, belátható időn belül elérhető az árstabilitás (a jegybanki cél 2%-os éves áremelkedést tart elfogadhatónak).

Erről olvashatsz ebben a cikkben:

  • Milyen nyilatkozatot tettek a jegybanki vezetők a napokban?
  • Mi mozgatja a piacokat az utóbbi hónapokban?
  • Hogyan alakulhat az euró és a dollár árfolyama az amerikai infláció függvényében?
  • Mennyiben módosítják a magyar kilátásokat az amerikai folyamatok?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés