Előfizetői tartalom

Már az építkezés előtt látszik, szokatlanul elhúzódik a paksi bővítés

Amint az év elején kiderült: az eddigi 2030-as céldátumot újabb 2 évvel kitolva a kormány már 2032-re számol az új paksi blokkok üzembe állásával; ez pedig azt jelenti, hogy az eredeti elképzelésekhez képest már 8-9 éves csúszásban van a projekt, a 2009-es parlamenti döntéstől számítva pedig 23 évbe telhet az új atomerőmű felépítése. A nemzetközi tapasztalatok szerint átlagosan 8-15 év kell ahhoz, hogy "nulláról" indulva üzembe lehessen helyezni egy új atomerőművet, vagyis a paksi bővítés körülbelül 1 évtizeddel ígérkezik hosszabbnak a nemzetközi átlagnál. A csúszás nem csak a kibocsátáscsökkentési célok teljesülésére hat negatívan, de növelheti a finanszírozási költségeket, így az áramtermelés árát is.

A Paksi Atomerőmű új blokkjainak tulajdonképpeni építkezése még el sem kezdődött, de a projekt története már közel 16 éves múltra tekint vissza, igazolva, hogy a rendkívül összetett, tőke- és időigényes atomerőmű-építési folyamatot számos akadályozó tényező lassíthatja. Az MVM Csoport 2007. július 31-én kezdte meg az új atomerőművi blokkok megvalósíthatósági tanulmányának kidolgozását (Teller-projekt), az Országgyűlés pedig 2009. március 30-án fogadta el nagy többséggel (330 igen, 6 nem és 10 tartózkodás mellett) azt a határozati javaslatot, amely hozzájárulást ad az új atomerőművi blokkok felépítésének előkészítéséhez a paksi atomerőmű telephelyén. Ezután újabb szűk 5 évnek kellett eltelnie, mire a létesítésre vonatkozó fő szerződés megszülethetett, vélhetően a gazdasági világválságtól nem függetlenül.

Az eredeti tervek szerint

a Paks II. Projekt keretében építendő két új, egyenként 1200 MW-os nukleáris blokknak 2023-ban és 2024-ben kellett volna üzembe állnia. A 2014 januárjában tender nélkül megkötött magyar-orosz kormányközi megállapodás évében a fővállalkozó Roszatom úgy becsülte, hogy az engedélyeztetési folyamat 3 évet, a felépítés pedig 6 évet vehet igénybe, amit további 1,5 évnyi üzembehelyezési periódus követ.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés