Előfizetői tartalom

Hirtelen piaci feszültség húzhatja keresztül az MNB várva várt kamatcsökkentését – De mit szól ehhez a jegybank?

Beke Károly
Amúgy sem lett volna unalmas, de az utóbbi hetek pénzpiaci feszültségei külön izgalmat adnak az MNB keddi kamatdöntő ülésének. Az amerikai és európai bankszektorral kapcsolatos fejlemények érezhetően elodázták a magyar kamatcsökkentés megkezdését az elemzők szerint, a többség már csak a második negyedévben vár csökkenést a 18 százalékos irányadó kamatban, mely messze a legmagasabb a régióban. Ráadásul az elmúlt két hét bebizonyította, hogy megint fokozottan kell szem előtt tartani a forint árfolyamát és az inflációs kilátásokat, vagyis nincs könnyű helyzetben a Monetáris Tanács, mely kedden akár egy újoncot is avathat.

A döntés most is borítékolható Az szinte biztosra vehető, hogy a keddi ülésen sem változik majd a 13 százalékos alapkamat, illetve a kamatfolyosó két széle, sőt várhatóan a 18 százalékos irányadó kamat változtatására sem tesz utalást a Monetáris Tanács. Pedig hónapok óta várja a piac, hogy előbb-utóbb elkezdődjön az irányadó kamat és az alapkamat összezárása...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái