Előfizetői tartalom

Megint célkeresztbe került a forint, de a 18 százalékos pajzsról minden golyó lepattan

Az utóbbi hetek piaci feszültsége megint rávilágított a forint sérülékenységére, az amerikai és európai bankszektor problémáinak hatására rögtön a spekulánsok célkeresztjébe került a magyar deviza, majd a hangulat megnyugvásával megint a 18 százalékos kamatszint került előtérbe erősítve a forintot. Az átmeneti megingás miatt pedig az MNB továbbra is óvatos a kamat csökkentését illetően, az elemzők egyre nagyobb része szerint júniusig nem is fogja elkezdeni a lazítást a jegybank. Vagyis, ha tényleg lecsillapodik a piac, akkor újabb forinterősödési kör jöhet, hiszen a kamat védelme most erősebb lehet, mint az aggodalom.

A forint kilátásairól beszélgetünk április 13-án a Portfolio Signature Klubon. Regisztráljon most előfizetőként!

Forró lett a talaj a forint talpa alatt

Első ránézésre alig viselték meg a forintot az amerikai és európai bankszektor hírei az elmúlt hetekben, hiszen a jelenlegi 380 körüli euróárfolyam majdnem 5 százalékos forinterősödést jelent az év eleje óta. Ha azonban alaposabban megnézzük, akkor az elmúlt két-három hétben nagy kilengések jellemezték a forintot, hiszen közben megjárta a 400-as szintet is az euró árfolyama, majd onnan kapaszkodott vissza.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Régiós összevetésben változatlanul felülteljesítő idén a forint, de az látható, hogy sokkal nagyobbak a kilengések, mint a lengyel vagy a cseh deviza esetében. Ez pedig a forint nagyobb sérülékenységét jelzi, ahogy a 18 százalékos irányadó kamatszint is ezt tükrözi.

ftrégiós230329

Kelet-Közép-Európában változatlanul a magyar irányadó kamat messze a legmagasabb, hiszen a lengyel kamatszint 6,75%-on, a cseh pedig 7%-on áll.

Hogyan tovább forint?

  • Hatalmas kilengések az árfolyamban
  • Megint megtalálták a spekulánsok a magyar devizát
  • Meddig legyen még türelmes az MNB?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés