Előfizetői tartalom

A piac sem a bankválságtól, sem az inflációtól nem tart már annyira

A bankrendszerrel kapcsolatban nem érkeztek további rossz hírek, így az inflációs aggodalmak a héten ismét át tudták árazni a kamatpályát, ezúttal jelentősen felfelé. Ám ez a várakozás nem tartott ki sokáig, a héten ugyanis olyan makroadatok érkeztek, amelyek az infláció enyhülése irányába mutatnak, ennek hatására pedig újabb lendületet kapott az a vélekedés, hogy a Fed idén jelentős kamatvágásokat hajthat végre. Ebből is látszik, mennyire változékony ma a hangulat, a ma érkező fontos adat így szintén komoly mozgásokat válthat ki a következő napokban.

Nagy kilengések után ismét azt árazza a piac, hogy a Fed idén jelentős mértékben csökkenti a kamatokat. A kamatpályára vonatkozó várakozások az amerikai bankcsődök hatására kezdtek esni, az akkor még 5,75%-ra várt kamatpálya-tetőzés után néhány napon belül 5%-ra csökkent ez a várakozás, és míg a Silicon Valley és a Signature bankok bedőlése előtt a befektetők arra számítottak, hogy a kamat magasan marad, a bankcsődök után nem sokkal már 4,25%-os kamatszintet áraztak év végére. (Jelenleg a célkamatsáv 4,75-5%, a cikkben említett számok a mindenkori sáv tetejére értendők.)

A bankcsődökkel kapcsolatos aggodalmak viszont valamelyest enyhültek az utóbbi néhány napban, legalábbis több bank felől nem érkezett aggasztó hír. Noha korai lenne még kijelenteni, hogy a pénzügyi rendszerrel kapcsolatos aggodalom alaptalan volt, a jegybanki narratíva az inflációs kockázatokról könnyebben át tudta vinni az ingerküszöböt úgy, hogy közben már nem lehetett olvasni újabb bajba kerülő bankokról.

A Fed és az EKB is erőteljes üzenetet küldött a kamatpályára vonatkozóan. Az amerikai és az európai jegybank is ejtette márciusi kamatdöntő ülésén az előretekintő iránymutatást a bizonytalanság miatt, de mindkét bank emelt az irányadó kamaton. Nem sokkal később pedig az EKB tisztviselői már sorra nyilatkoztak, hogy újabb kamatemelésekre lesz szükség, Robert Holzmann osztrák jegybankelnök pedig már újabb 50 bázispontos emelésről beszél. A bankválság eszkalálódásának (eddigi) elmaradása miatt némileg lenyugodtak a piacok is, az OPEC hétvégi döntésével – amelyben az olajkitermelést csökkentik – pedig újra előtérbe kerültek az inflációs aggodalmak. Hét elejére így visszaálltak a kamatvárakozások, év végére 4,75%-ot várt a piac 5,25%-os nyári tetőzéssel.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés